Beslenme düzeni, vücut ve organ sağlığını koruyabilmek adına büyük bir önem taşıyor. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar yenmesi gereken sayısız gıda bulunuyor. Her biri birbirinden faydalı olan besinlerin tüketim miktarını aşmak ise böbreklere zarar verip kalp hastalıklarının önünü açabiliyor. İşte tüm detaylar…. Fazla süt tüketimi, uzun yıllardır sağlıklı bir diyetin önemli bir bileşeni olarak kabul ediliyor. Fakat son zamanlarda uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, aşırı süt tüketiminin bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini gösteriyor. Faydalı olduğunu bilerek bol bol tükettiğimiz sütün dozu kaçırıldığı zaman beklenmedik sağlık sorunları oluşabiliyor. Süt ve süt ürünleri, yüksek miktarda kalsiyum içeriyor. Aşırı kalsiyum alımı, bazı bireylerde böbrek taşlarının oluşum riskini artırıyor. Özellikle genetik olarak böbrek taşı oluşumuna yatkın olan kişilerde yüksek kalsiyum alımı, idrarda kalsiyum oksalat taşlarının oluşumuna yol açıyor. Süt aynı zamanda iyi bir protein kaynağı. Aşırı protein alımı, böbrekler üzerinde ekstra yük oluşturuyor. Çünkü böbrekler fazla proteini ve onun metabolik atık ürünlerini vücuttan atmak zorunda. Bu durum, özellikle böbrek fonksiyonları zayıf olan bireylerde böbrek sağlığını olumsuz etkiliyor. Süt ve süt ürünleri fosfor açısından da zengin. Vücutta fazla fosfor, kalsiyum-fosfor dengesini bozuyor. Bu durum, uzun vadede böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor. Özellikle böbrek hastalığı olan bireylerde fosfor birikimi böbrek fonksiyonlarını daha da kötüleşiyor. Yoğun miktarda süt tüketiminin kalsiyum dengesizliğine neden olabileceği belirtiliyor. Süt, kalsiyum açısından zengin bir besin. Kalsiyum da kemik sağlığı için kritik öneme sahip. Fakat aşırı kalsiyum alımı, vücutta diğer minerallerin emilimini olumsuz etkiliyor. Özellikle fazla kalsiyum, demir ve çinko gibi minerallerin emilimini azaltıyor. Bu durum, uzun vadede mineral eksikliklerine ve ilgili sağlık sorunlarına yol açıyor. Belirlenen düzeyin üzerinde süt tüketimi, laktoz intoleransı olan bireylerde sindirim sorunlarına neden oluyor. Laktoz intoleransı, vücudun laktoz adı verilen süt şekerini sindirememe durumuna verilen isim. Bu durum; şişkinlik, gaz, ishal ve karın ağrısı gibi belirtilere yol açıyor. Dünya genelinde yetişkinlerin büyük bir kısmı laktoz intoleransı yaşıyor. Bu bireyler için fazla süt tüketimi ciddi rahatsızlıklara neden oluyor. Aşırı süt tüketiminin kardiyovasküler sağlık üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurulması gerekiyor. Süt ve süt ürünleri, doymuş yağlar ve kolesterol açısından zengin oluyor. Yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol alımı, kalp hastalığı riskini artırıyor. Özellikle tam yağlı süt ürünleri tüketimi, kan kolesterol seviyelerini yükseltebiliyor. Bu durum, ateroskleroz gibi kalp-damar hastalıklarına yol açıyor. Önerilen miktarın üzerinde süt tüketiminin bir diğer potansiyel zararı, kemik sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri. Her ne kadar süt kalsiyum açısından zengin olsa da aşırı tüketim, vücudun fosfor dengesini bozuyor. Yüksek fosfor seviyeleri, kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve kemik yoğunluğunun azalmasına neden oluyor. Bu durum, osteoporoz gibi kemik hastalıklarının riskini artırıyor. Günlük hayatta çok sık süt tüketmek, kilo kontrolünü zorlaştırıyor. Süt ve süt ürünleri, kalorisi yüksek besinler. Bundan dolayı aşırı tüketim, günlük kalori alımını artırıyor. Bu durum, kilo alımına ve obeziteye yol açıyor. Obezite, kalp hastalığı, diyabet ve diğer kronik hastalıklar için önemli bir risk faktörü. Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için süt tüketimi önemli bir rol oynuyor. Fakat her yaş grubunun ihtiyaçları farklıdır ve bu ihtiyaçlara uygun miktarda süt tüketimi öneriliyor. 2-3 yaş grubu çocuklar için günlük 2 bardak süt tüketimi ideal olarak kabul ediliyor. Bu yaş grubunda süt, kemik gelişimi ve genel sağlık için gerekli olan kalsiyum ve D vitamini gibi önemli besin maddelerini sağlıyor. 4-8 yaş arası çocuklar için ise günlük 2,5 bardak süt öneriliyor. Bu dönemde çocukların büyüme hızları arttığı için daha fazla kalsiyum ve protein ihtiyacı doğuyor. 9 yaş ve üzeri çocuklar için ise günlük 3 bardak süt tüketimi tavsiye ediliyor. Bu yaş grubundaki çocuklar, ergenlik dönemine girdikleri zaman kemik yoğunluğunun en yüksek seviyeye ulaşması için yeterli miktarda kalsiyum ve diğer besin maddelerine ihtiyaç duyuyorlar. Bundan dolayı yaş gruplarına göre belirlenen süt tüketim miktarlarına dikkat etmek, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimini desteklemek için kritik öneme sahip.