Hurmayı öyle yiyen yandı! Uzmanları uyardı: Küfleniyor, kana karışınca zehir saçıyor! Bu hatayı asla yapmayın

Hurma, Ramazan'ın sevilerek tüketilen besinlerinin başında geliyor. Sık sık yediğimiz bu besin ile ilgili bir iddia ortaya atıldı ki yıllardır yapanlar hayrete düştüler. İşte uzmanlarının hurma hakkındaki önemli açıklaması ve yerken dikkat edilmesi gerekenler...

Hurma yıkanmalı mı yıkanmamalı ?’ sorusu cevaplandı. Hurma satıcısı, “Müşterilerimize de söyleriz; yiyeceğiniz kadarını yıkayıp yiyin. En sağlıklısı öyle olur” diyerek uyarıda bulundu. www.posta.com.tr

Ramazan ayında en çok tüketilen yiyeceklerden hurma tezgahlarda yerini aldı. Mısır Çarşısı’nda alışveriş hareketliliği devam ediyor. Ramazan ayının ilk orucu bugün açılacak. İlk iftar öncesi hurma satıcısı, hurmaların toplu şekilde yıkanıp, kurutulmasının lezzet kaybına yol açacağını belirterek tüketicileri uyardı. Hurmaların tümünün değil, sadece yenecek kadar sayıda yıkanması gerektiğinin altını çizdi.

Mısır Çarşısı esnafı Hüseyin Yavuzer, hurma fiyatları ve saklama koşullarıyla ilgili bilgi verdi. Genelde Ramazan ayında medine hurmalarının daha çok tercih edildiğini belirten Yavuzer, “Medine hurmaları daha faydalıdır, sağlık açısından iyidir. Medine hurması dışında Filistin’den, Mısır’dan bizim tercihimiz genelde medine hurmaları oluyor.

Daha çok onlar tercih ediliyor. Hurmaların boyutlarına bakarsak; genelde Filistin’den gelen hurmalar iri ve büyük oluyor ama lezzet açısından Medine hurmalarını tercih ediyoruz. Çünkü lif oranı yüksek hem de Ramazanda insanın şekeri düzenleyip açlığı gideriyor” dedi.

“HURMA FİYATLARI 150 LİRADAN BAŞLIYOR”
Hurma fiyatlarının 150 ila 500 lira arasında değiştiğini belirten Yavuzer, “Hurmaların fiyatı boyut ve kalitesine göre değişiyor. Daha iri ve büyük hurmaların fiyatı biraz daha pahalı, ufak olanlarınki de uygun oluyor” diye bilgi verdi.

“HURMA KESİNLİK TANE OLARAK YIKANMALI”
Tüketmeden önce hurmaların yıkanması gerektiğinin altını çizen Yavuzer ancak yenecek sayıda hurmanın yıkanmasının lezzet açısından daha iyi olacağını kaydetti. Yavuzer, “Sonuçta bir ağaçta yetişiyor ve buraya gelene kadar bir yoldan geliyor. Biz de burada satışa sunuyoruz, toz olabilir. Müşterilerimize de söyleriz; yiyeceğiniz kadarını yıkayıp yiyin. En sağlıklısı öyle olur” şeklinde konuştu.

RAMAZAN'IN FAVORİSİ
Ramazan ayının sembolü olan hurma, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir besindir. Besleyici özelliği yüksek olan hurmayı tüketmek daha enerjik ve zinde hissetmenizi de sağlar. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmayı tüketmek uzun sürek tokluk hissi verir. Bu sayede açlığınızı bastırır ve çok fazla yemek yemenizin önüne geçer. Tokluk hissi verdiği için iftar sofralarına hurma ile başlanması önerilir. Doyurucu özelliği dışında içerdiği besin maddeleri, vitaminler de hurmanın tüketilmesini önemli kılıyor.

HURMANIN FAYDALARI NELERDİR?
İçerdiği zengin besin ve vitaminler itibariyle hurma birçok açıdan sağlık için faydalıdır. Hurma gerek çeşitli hastalıkların tedavisi için gerekse zayıflamak ve mevcut kiloyu korumak için büyük yarar sağlar.
- Hurma vücudu temizler.
- Kalp sağlığını koruma görevi üstlenir.
- Hurma hafızayı güçlendirir.
- Hurma cilt sağlığını korur.
- Hurma yemek kansere yakalanma riskini azaltır.
- Hurma şekeri dengeler ve diyabet hastaları için faydalıdır.
- Kemik sağlığını korumak için iyi gelir.
- Hurma gözleri kuvvetlendirir
- Ruh sağlığını korur
- Sindirim sistemini düzenleme konusunda çok etkilidir.
- Hurma tokluk hissi verir.
- Hurma çok yemek yemenizin önüne geçer ve kilo verdirir.

RAMAZANDA SAĞLIKLI KİLO VERMEK İÇİN HURMA YİYİN!
Hurmanın faydaları saymakla bitmez. Besin değeri açısından altın değeri ola hurma, hem kilo verdiren hem de tok tutan özelliğiyle özellikle kadınların bir numaralı besini arasındadır. Hurma tok tutucu özelliği sayesinden sofralardan eksik olmaz. Hurmayı her zaman güvenle tüketebilirsiniz.

GÜNDE KAÇ TANE HURMA YENMELİ
Hurma inanılmaz çok yönlü ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Kalorisi yüksek bir besin olan hurma tatlı ihtiyacınızı gidermek konusunda harikadır. Ancak hurmayı gün içinde ya da iftarda ölçülü olarak tüketmek gerekir.
Hurmanın faydalarından yararlanmak için, günde 3 adet tüketmek yeterlidir. Ramazan ayında eğer oruç tutuyorsanız sahurda 1 adet iftarda 1 adet şeklinde hurmayı tüketebilirsiniz. Ancak yüksek oranda şeker içerdiği için, diyabet hastalarının hurma miktarını uzmana danışarak belirlemesi gerekir