Lahana, genellikle soğan ailesine ait olan ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen besleyici bir sebzedir. Hem taze hem de pişmiş olarak tüketilebilen lahana, birçok vitamin, mineral ve antioksidan içerir ve sağlık için bir dizi fayda sağlar. İşte B12 zengini lahananın sağlığa olan faydaları! www.posta.com.tr Lahana, lif açısından gösterdiği zenginlik ile dikkat çekiyor. Lif, sindirim sağlığını destekler, sindirimi düzenler ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletebilir. Ayrıca, lif açısından zengin besinlerin tüketimi tokluk hissini artırabilir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Lahanadaki bazı bileşenlerin, özellikle sulforafan gibi, kanserle savaşmaya yardımcı olduğu düşünülüyor. Çalışmalar, lahana tüketiminin özellikle meme, prostat, kolon ve mide kanseri riskini azaltabileceğini gösteriyor. Lahana, C vitamini, A vitamini ve flavonoidler gibi güçlü antioksidanlar içeriyor. Bu antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltıyor ve vücudu oksidatif stresten koruyor. Lahanadaki yüksek C vitamini içeriği, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor. Bu sebze içerisinde bulunan diğer besin maddeleri de bağışıklık fonksiyonlarını destekliyor. Lahana, kolesterol seviyelerini düşürebilecek ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltabilecek bileşenler içeriyor. Lif, vücuttaki kötü kolesterolü azaltarak kalp sağlığını koruyabiliyor. Lahanadaki A vitamini, göz sağlığı için önem taşıyor. A vitamini, göz sağlığını koruyan ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltan antioksidan aktivite sağlayarak tüketenler için büyük avantaj oluşturuyor. Lahana, düşük kalorili bir sebze olduğu için kilo vermeye yardımcı oluyor. Diyetlerin aranan sebzelerinden olan lahana sayesinde hem uzun süre tokluk sağlanabiliyor hem de diyet nedeniyle doğabilecek vitamin eksiklikleri önleniyor. Düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği, tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Lahana, sağlık açısından birçok fayda sağlayabilen besleyici bir sebze olarak öne çıkıyor. Ancak, lahanaya alerjisi olan veya tiroid rahatsızlığı gibi sağlık sorunları olan kişilerin, tüketmeden önce bir doktora danışmaları önem taşıyor. Hamilelerin ve emziren annelerin de gaz problemleri ve diğer riskler nedeniyle bu kürü tüketmemesi öneriliyor. Lahanadan maksimum oranda B12 ve diğer B vitaminlerini almak için lahanayı fermentasyonu uğratmak gerekiyor. Lahanayı doğru şekilde fermente edebilmek için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu B12 için lahana kürünü öneriyor. B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur. Bu özellikte neredeyse hiçbir bitkide yoktur. şeklindeki açıklaması ile lahananın ve kürün faydalarına dikkat çeken Saraçoğlu'nun tarifini yapmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyaç duyuluyor:3-4 adet lahana yaprağı,Yarım litre kaynar suYAPILIŞLahana yapraklarını güzelce yıkayıp dezenfekte ettikten sonra kaynar su içerisine atmak ve 15 dakika bekletmek gerekiyor. Bekleme süresi sonrasında sabah-akşam soğuk veya sıcak olaraktüketilebilen bu kür, B12 eksikliğini anında bitiriyor. Lahanadan maksimum verim almak ve tüm minerallerini, posasını kullanmak için kaynar suda bekletme işlemi sonrası lahanaları blender'dan geçirip su içerisine karıştırmak da yeterli oluyor.