Yüz yıllardır tek başına tüketildiği gibi çeşitli gıdalarla birleştirilerek de kullanılan pekmezin pek çok türü bulunuyor. Geleneksel tıbbın vazgeçilmezleri arasında yer alan pekmez faydaları sebebiyle pek çok doktorun merceği altına giriyor. Peki, pekmez ne işe yarıyor? Pekmezin faydaları nelerdir? Başta kansızlık problemi olmak üzere pek çok rahatsızlığın önüne geçmeyi sağlayan pekmezin kontrollü bir şekilde kullanılması öneriliyor. Günde bir çorba kaşığı kadar tüketilen pekmez, uzun vadede bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Katkı maddesi içeren pek çok hazır gıdanın aksine doğallığıyla öne çıkan saf üzüm pekmezi, hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor. Her pekmez türünün kendine özgü faydaları bulunduğu biliniyor. Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu da bu noktaya değiniyor! Andız pekmezinin son derece şifalı olduğunu söyleyen Saraçoğlu, ölçülü kullanımın önemine de dikkat çekiyor. Türkiye’nin pek çok bölgesinde aktif olarak üretilen ve insanlar tarafından büyük bir ilgiyle tüketilen andız pekmezinin faydaları saymakla bitmiyor! Andız pekmezinin yararları nelerdir sorusuna şu şekilde yanıt verilebiliyor:Bağışıklık sistemini güçlendiriyorAntioksidan özellikler taşıyorVücuda enerji veriyorKan yapıyorSindirim sistemini destekliyorCilt sağlığına katkıda bulunuyorKalsiyum ve magnezyum kaynağıSolunum yolu hastalıklarına iyi geliyor İlgili gıdanın tüketimini gerçekleştirmek ve faydalarından yararlanmak isteyenlerin merak ettiği bir diğer konu ise pekmez çeşitleri nelerdir? Oluyor. Türkiye’de oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunan pekmez, farklı damak tatlarına uyum sağlayabilecek birçok gıdadan elde edilebiliyor. En çok tercih edilen ve besleyiciliğiyle öne çıkan pekmez çeşitleri şu şekilde sıralanıyor: Üzüm pekmeziAndız pekmeziİncir pekmeziŞeker patlıcanı pekmeziKarahindiba pekmeziElma pekmeziHarnup pekmeziDut pekmeziPekmez ne kadar tüketilmelidir, çeşitleri ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olarak bu eşsiz gıdanın tüm faydalarından yararlanabilirsiniz! Pancar pekmezi malzemeleri3 kilogram şeker pancarıİçme suyuPANCAR PEKMEZİ YAPILIŞIŞeker pancarlarını yıkayıp temizleyin soyun.Katı meyve sıkacağında sıktığınız pancarların suyunu tencereye alın.Üzerine içme suyu ilave ettiğiniz pancar suyunu kaynatmaya başlayın.7-8 saat boyunca kaynattığınız pancar suyunu 3 kez tülbentten süzün.Ardından bir kavanoza aktarıp ağzını sıkıca kapatın.3 kilogram şeker pancarından 250 gram pekmez elde edebilirsiniz.