İftardan sonra bir şişe içince hazmı kolaylaştırıyor! Uzmanından kan şekerini dengeleyen öneri

Ramazan ayında oruç tutarken sağlığı desteklemenin en önemli adımını sahur ve iftar sofrasına koyduğunuz besinler oluşturuyor. Tükettiğiniz yiyecekler ve içecekler, orucu rahat bir şekilde tutmanıza yardımcı olurken sağlığınızı korumanız için de oldukça etkili. Sahur ve iftarın yanı sıra iftar sonrasını nasıl geçirdiğinizde önemli. Diyetisyen Gülçin Işık, tüm bu süreçte hangi gıdaları neden tüketmeniz gerektiğini tek tek açıklıyor.

Hilal Gülden Boğazkesen - Posta.com.tr / Sahurda hangi yiyecekleri tükettiğiniz, iftara kadar geçen süre için oldukça önemli. Hem gün boyu tok kalabilmek hem de sağlığınızı korumak amacıyla doğru gıdaları tercih etmeniz gerekiyor. Bu durum, iftar ve iftar sonrası için de geçerli. İşte tüm detaylar!

SAHUR SOFRASINDA MUTLAKA OLMALI!
Sahur, gün boyunca rahat bir şekilde oruç tutabilmenin en önemli adımı. Sahurda doğru besinlere yer vererek beslenmek, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almasına yardımcı olurken oruca hazırlık yapılmasını da sağlıyor.

Diyetisyen Gülçin Işık, sahur sofrasında yer alması gereken besinleri şu şekilde sıralıyor;
- Protein ve Sağlıklı Yağlar: Yumurta, tuzsuz peynir, yoğurt, ceviz, fındık, badem, avokado gibi besinler; hem uzun süreli tokluk sağlar hem de gereken protein ve yağ ihtiyacını karşılar.
- Kompleks Karbonhidratlar: Kepekli, çavdarlı, organik ekşi maya, siyez, karabuğday ekmeği gibi ekmekler tercih edilmelidir. Bunlar, sizin uzun süre tok kalabilmenize yardımcı olur.
- Bol Lif: Hem kompleks karbonhidratlar hem de yeşillik, havuç, pancar, turp gibi yiyeceklerde lif tüketimi desteklenebilir. Böylece Ramazan ayının ortalarına doğru sıkça rastladığımız kabızlık şikayetlerinin şimdiden önüne geçmiş oluruz.
- Bol Su Tüketin: Vücudun susuz kalamaması için sahura başlamadan ve bittikten sonra büyük bir bardak su içmeniz önemli!

İFTAR İÇİN ALTIN DEĞERİNDE ÖNERİLER!
Sahur adımını sağlıklı bir şekilde tamamladıktan sonra sıra iftar sofrasına geldi. Bütün gün aç kalmanın verdiği doyumsuzluk hissiyle aşırı yemek yemekten kaçınmanız gerekiyor.
İftara hafif başlamak gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Gülçin Işık, "Hurma, zeytin, 1 bardak su ile başlayıp akabinde 1 kase çorba tüketerek iftarı yapabiliriz. Mideye yavaş ve sindirimi yormayacak besinler verilmesi gerekir. Sonrasında 5-10 dakika kadar dinlenebilirsek, sindirim sorunu, şeker fırlaması ya da kilo alma gibi şikayetleri görme olasılığımız düşecektir" dedi.

Uzman isim, "Mutlaka protein içeriği olan besleyici bir ana yemek olması gerekmektedir. Et, tavuk, balık, baklagil gibi yiyecekler bizim için iyi protein kaynaklarıdır. Yanına da mutlaka ya salata ya da zeytinyağlı sebze yemekleriyle hem düşük kalorili hem de lif içeriği yüksek besinler yer almalıdır. Yoğurt, ayran, cacık, kefir, komposto gibi sağlıklı yiyecekler de hem besleyiciliği artıracak hem de daha tok tutacaktır" açıklamasında bulundu.

Diyetisyen Işık, tatlı tercihinin hafif olması gerektiğini hatırlatarak "Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Güllaç ramazan ayının vazgeçilmezidir ve iyi bir örnektir. Her akşam tatlı yemek yerine arada meyve ile de geçiştirebilirsiniz. Bu da tatlı krizini kontrol etmeye yetecektir" dedi.

İFTARDAN SONRA BİR ŞİŞE İÇİN
Sahur ve iftar kadar önemli bir zaman aralığı daha var. Tabii ki, iftar sonrası. Orucunuzu açtıktan sonra neler tüketmeniz gerektiğini mutlaka bilmeniz gerekiyor.

Diyetisyen Gülçin Işık, iftardan sonra dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde açıklıyor;
- Gün boyunca susuz kalacağınız için iftar ve sahur arasında en az 2 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. 8-10 bardak suyu tamamladığınızda sıvı ihtiyacını karşılamış olursunuz. Unutmayın; çay, kahve gibi içecekler su yerine geçmez.
- Maden suyu hazmı kolaylaştırmak açısından ve de elektrolit dengesi sağlamak açısında faydalı olacaktır. İftar sonrasında ya da sofrada maden suyu tercih edebilirsiniz.
- Ara öğünlerde de kuru yemiş ve/veya meyve gibi sağlıklı alternatiflerin yanı sıra; sütlü kahve, yoğurt (içine pul biber, limon, zencefil) ya da naneli ayran gibi daha hafif tercihler de yapabilirsiniz. Ya da kendiniz için yapabileceğiniz fit tatlılar/tuzluluar da ara öğünlerde tercih edilebilir.