Kış aylarına sayılı günler kaldı. Üst solunum yolu hastalıklarında patlama yaÅŸandı. Grip gibi salgın hastalıklarda yıllar boyunca insanların kaynatıp içtiÄŸi ıhlamura pandemi sonrası ilgi daha da arttı. Ihlamurun mucizevi etkilerinden faydalanmak için, doÄŸru teknikle demlemek gerekiyor. Bilinenin aksine, ıhlamuru uzun uzun kaynatmak içerisindeki tüm besin deÄŸerlerinin buharla uçmasına neden oluyor. Kaynadıkça acılaÅŸan ıhlamur yaprakları aynı zamanda tat olarak da lezzetini kaybediyor. Uzmanlar, ıhlamurun doÄŸru ÅŸekilde demlendiÄŸinde faydasının 15 kat arttığını belirtiyor. peki, ıhlamuru nasıl demlemek gerekiyor? Ä°ÅŸte ıhlamurun besin deÄŸerlerinin kaybolmadığı demleme ÅŸekli; EÄŸer ıhlamur çayınız, kırmızıya döndüyse neredeyse tüm besin deÄŸerlerini kaybetmiÅŸ demektir. Kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamur içerisinde bulundurduÄŸu güçlü antioksidanlardan flavonoid nedeniyle daha çok kış aylarında görülen gribal enfeksiyonlar, soÄŸuk algınlığı ve nezle tedavisinde oldukça etkilidir. Buharı burun tıkanıklığını açan ıhlamurun sıcak çayı ise boÄŸaz aÄŸrısına ve öksürüÄŸe karşı inanılmaz bir etki sunar. SoÄŸuk algınlığının bir numaralı tedavi edicisi olarak görev alan ıhlamur aynı zamanda sinirleri yatıştırmakta ve uykuya geçiÅŸi kolaylaÅŸtırmada oldukça etkilidir. Ä°drar söktürücü olarak da sıklıkla tavsiye edilen ıhlamurun bu etkilerini gösterebilmesi için muhakkak doÄŸru tekniklerle demlenmesi gerekir. Bu nokta da önemsiz gibi görülen ıhlamuru demleme aÅŸaması saÄŸlıklı olması açısından büyük bir önem teÅŸkil ediyor. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılan ıhlamurun faydasını artıran ip uçları asla göz ardı edilmemeli! Ä°ÅŸte ıhlamuru doÄŸru demleme yöntemi ve faydasını artıracak teknikler… C vitamini deposu olan limon ile tüketildiÄŸinde bağışıklık sistemini de bir zırh gibi güçlendirir. Ihlamura biraz tarçın atarsanız bu balgamı sökebilir bir avuç ıhlamuru 2 litre suya atarak yapabiliriz.Bir de havlıcan var bunu da atarsanız kış aylarında sizi daha mukavemetli içerden dirençli tutabilir. Bir tane zencefil atarsanız antibiyotik özelliÄŸi görülebilir. Ä°çerisine ada çayı atarsanız boÄŸazınıza iyi gelebilir ayrıca kuÅŸburnu katarsanız C vitamini artabilir. Ayrıca içerine olmadıysa papatya atarsanız içerinizde bulunan zehri atabilir. Bir tane zerdeçal atarsanız ciÄŸerleri grip hastalıkları en çok ciÄŸerleri rahatsız ettiÄŸi için akciÄŸerlere faydalı olabilir. Ihlamur çayınız demlendikten sonra içine 1 tatlı kaşığı kadar bal ekleyin. SoÄŸuk kış günlerinde yakalandığınız grip, nezle ve soÄŸuk algınlığı hastalıklarında ıhlamur balı sizi kısa sürede iyileÅŸtirecektir. Kuru öksürüklerde ve balgamlı öksürüklerde tercih edeceÄŸiniz ballı ıhlamur öksürüklerinizi kesecek ve boÄŸazınızı da hızlı bir ÅŸekilde yumuÅŸatacaktır. Korku ve stresi yok ettiÄŸi gibi vücut direncinizi de kış aylarında hastalıklara karşı güçlendirecektir. Burun tıkanıklığına iyi gelen ve boÄŸazları yumuÅŸatan ıhlamur güzel kokusuyla da hoÅŸ bir aroma verir.Ihlamurun faydasını ve etkisini arttırmak amacıyla birçok farklı bitkilerle demleyebilirsiniz. Ancak ÅŸüphesiz ki ıhlamura en çok yakışan ve yararlarını kat kat ortaya çıkartan bir numaralı bitki kuÅŸburnudur. Kış çaylarının favorisi ıhlamur-kuÅŸburnu hastalıklara karşı koruma saÄŸlar.Ihlamur çayının içinde bulunan faydalı mineraller, kuÅŸburnu ile birlikte terletici özellikleri ile solunum yolu problemlerinin iyileÅŸmesine yardımcı olur KuÅŸburnu ise içerdiÄŸi yüksek C vitamini ve antioksidan deÄŸerleriyle adeta mikroplarla savaşır.Bağışıklık sistemini destekleyici bir karışım olan ıhlamur-kuÅŸburnu günde 1-2 bardak tüketilebilir. Ihlamur çayı nasıl hazırlanır? diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önerilmiyor. Çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriÄŸinin azalmasına neden olur ve saÄŸlığı koruyucu tüm etki kaybolur. Bu nedenle ıhlamur çiçeklerini antioksidan kapasite için en optimal sıcaklık olan 80-90 derecedeki sıcak suda, 5-10 dakika demleyerek tüketilmesi öneriliyor. DemlediÄŸiniz ıhlamurun içerisine damak zevkinize göre çubuk tarçın, karanfil, limon, bal gibi besinleri ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuÅŸ ıhlamur çiçeÄŸi ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir. Ayrıca ıhlamur çiçeÄŸinin soÄŸuk infüzyonu, sıcak yaz günlerinde canlandırıcı bir etkiyle susuzluÄŸu giderebilir. Menopozla ilgili hafif sıcak basmaları için de kullanılır. 1 avuç taze ıhlamur çiçeÄŸini 1 litre suyla birleÅŸtirerek soÄŸuk suda ıhlamur çiçeÄŸi infüzyonu yapılabilir. Fiziksel egzersiz veya masajdan sonra soÄŸuk ıhlamur çayı, çözünmüÅŸ atık ürünlerin atılımını vücudun temizlenmesini destekler.