Ihlamurun faydasını ve etkisini arttırmak amacıyla birçok farklı bitkilerle demleyebilirsiniz. Ancak ÅŸüphesiz ki ıhlamura en çok yakışan ve yararlarını kat kat ortaya çıkartan bir numaralı bitki kuÅŸburnudur.
Kış çaylarının favorisi ıhlamur-kuÅŸburnu hastalıklara karşı koruma saÄŸlar.
Ihlamur çayının içinde bulunan faydalı mineraller, kuÅŸburnu ile birlikte terletici özellikleri ile solunum yolu problemlerinin iyileÅŸmesine yardımcı olur
KuÅŸburnu ise içerdiÄŸi yüksek C vitamini ve antioksidan deÄŸerleriyle adeta mikroplarla savaşır.
Bağışıklık sistemini destekleyici bir karışım olan ıhlamur-kuÅŸburnu günde 1-2 bardak tüketilebilir.
IHLAMUR ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
"Ihlamur çayı nasıl hazırlanır?" diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önerilmiyor. Çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriÄŸinin azalmasına neden olur ve saÄŸlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Bu nedenle ıhlamur çiçeklerini antioksidan kapasite için en optimal sıcaklık olan 80-90 derecedeki sıcak suda, 5-10 dakika demleyerek tüketilmesi öneriliyor. DemlediÄŸiniz ıhlamurun içerisine damak zevkinize göre çubuk tarçın, karanfil, limon, bal gibi besinleri ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz.
Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuÅŸ ıhlamur çiçeÄŸi ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir.