Ispanağı solda sıfır bırakıyor! Pazar tezgahında gören demet demet satın alıyor: İltihabın kökünü kazıyor, kemikleri beton gibi sağlamlaştırıyor, iğne ipliğe çeviriyor

Sağlıklı bir ömür sürmek için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Bunların başında ise dengeli ve düzenli beslenmek yer alıyor. Et ağırlık beslenmek, protein açısından faydalı olsa da aslında sebze ve meyvelerle bu düzeni dengelemek gerekiyor. Yeşil sebzeler, bu noktada büyük bir önem kazanıyor. Peki, hangi yeşil sebzeyi yemek daha faydalı oluyor?

Roka, pazar tezgahlarındaki yerini aldığında mutlaka tercih edilen bir sebze. Fakat tüketim sırasında aslında ne kadar faydalı olduğu bazen bilinmiyor. Özellikle balık gibi yemeklerin yanında sık sık tüketilen roka, çok güçlü bir antioksidan kaynağı. Bu özelliği sayesinde vücuttaki pek çok hastalığın önlenmesine yardımcı oluyor. İşte rokanın bilinmeyen faydaları!

ROKANIN ÜZERİNE LİMON SIKINCI FAYDASI 5 KATINA ÇIKIYOR
Rokanın acımsı ve baharatlı tadı, limonun ekşi ve ferahlatıcı tadı ile dengeleniyor. Bu, roka salatasına veya yemeğine daha fazla lezzet katmanın yanı sıra tüketimi daha keyifli hale getiriyor.

Limon, C vitamini bakımından zengin bir meyve. Roka da kendi içinde C vitamini içeriyor. Bu nedenle limonla birleştirildiği zaman C vitamini alımını artırıyor.

Roka, demir açısından zengin bir bitki. Ancak bitki bazlı demirin emilimi bazı insanlar için zor oluyor. Limon, C vitamini içeriği sayesinde bitki bazlı demirin emilimini artırıyor.

KİLO VERMEYİ DESTEKLİYOR
Roka, düşük kalorili bir sebze ve yüksek miktarda su içeriyor. Bu sayede de kilo kontrolüne yardımcı olup tokluk hissini artırıyor. Böylece daha az kalori almanıza yardımcı oluyor.

VÜCUDUNUZUN İHTİYAÇ DUYDUĞU TÜM VİTAMİNLER ONDA!
Roka, çeşitli vitaminler ve mineraller bakımından zengin. Özellikle; C vitamini, K vitamini, A vitamini, folat, demir ve kalsiyum gibi besin maddeleri içeriyor. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken K vitamini kemik sağlığını destekliyor ve kan pıhtılaşmasını düzenliyor. A vitamini göz sağlığını desteklerken, folat ise hücre yenilenmesine katkıda bulunuyor. Demir, kan sağlığını desteklerken kalsiyum kemiklerin güçlenmesine yardımcı oluyor.

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Roka, antioksidanlar açısından da zengin. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı ve kronik hastalıkların riskini azaltıyor. Rokadaki antioksidanlar, özellikle A vitamini ve C vitamini, bu konuda önemli bir rol oynuyor.

KABIZLIK PROBLEMİNİ RAHATLATIYOR
Roka lif açısından zengin. Lif sindirim sağlığını destekliyor, kabızlık riskini azaltıyor ve sindirimi düzenliyor. Bu özelliği sayesinde kabızlık problemi yaşayanlar tarafından sık sık tüketiliyor.

İLTİHABI AZALTIYOR
Roka içerdiği fitokimyasallar sayesinde anti-inflamatuar özelliklere sahip. Bu sayede iltihaplanmayı ve inflamasyonla ilişkili hastalıkların riskini azaltıyor.

C VİTAMİNİ DEPOSU NARLI PEYNİRLİ ROKA SALATASI
Malzemeler:
- 2 demet roka
- 2 yemek kaşığı nar tanesi
- Az tuz
- Yarım limon
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
- 2 demet rokayı iyice yıkayın.
- Ardından elinizle küçük küçük koparıp bir kaseye koyun.
- Üzerine 2-3 yemek kaşığı lor ve 2 yemek kaşığı nar tanesi, az tuz, limon ve zeytinyağı ekleyerek servis edin.

ROKANIN BESİN DEĞERLERİ
100 gram rokada bulunan besin ögeleri şunlar:
- Yağ: 0.7 gram
- Karbonhidrat: 3.7 gram
- Sodyum: 27 miligram
- Protein: 2.6 gram
Rokadaki diğer vitamin ve mineraller şunlar:
- Kalsiyum
- Demir
- A vitamini
- C vitamini
- K vitamini
- Folat
- Potasyum
- Magnezyum