Ispanak pişirilmeden önce defalarca yıkanıp toprağından kurtulmaya çalışırken hem uğraştırıyor hem de faydalı minerallerinde azalmasına neden oluyor. Aşçıların kullandığı pratik yöntem ise işi kolaylaştırıyor. Hazırlayacağınız ıspanağı topraklı yapısından arındırmak için karbonatlı su yönteminden faydalanabilirsiniz. Bu sayede hem daha hızlı hem de tertemiz bir ıspanak tüketeceksiniz. Kökünden kesip yapraklarını ayırdığınız ıspanağı karbonatlı suyun içerisinde 15 dakika kadar bekletin. Ardından sebze kurutucusuna koyup üzerine su gezdirerek tekrar karbonatlayın. Suyla duruladıktan sonra, çamurlu hali gidene kadar yıkayabilirsiniz. Ispanakları sirkeli suyla yıkamak, suda bekletmekten çok daha avantajlı olacaktır. Bir kaba soğuk su ekleyin ve içine biraz elma sirkesi damlatın. Sirke, mikropları öldürme ve temizleme için harika bir yöntem olacaktır. Aynı zamanda bu işlemleri gerçekleştirirken sebze kurutucusu kullanmak ıspanak temizleme işleminin zamanını kısaltabilir. Ispanak yapraklarını temizlemek için salatalık veya soğan kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem yaprakları temizlemek için kullanılabilir. Aynı zamanda yaprakların üstündeki ince tüylerin alınmasını kolaylaştırır. Ispanakları temizledikten sonra kurulama aşamasını atlamamalısınız. Yaprakları ıslak bırakmak, oluşacak bakteri riskleri açısından doğru bulunmaz. Bu nedenle kurutma işlemi de temizleme aşaması kadar hassas kabul edilir. Ispanakları temizlerken ayırdığınız kök kısımları çöpe atmak yerine farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz. Bazı kültürel yemek tariflerinde kullanılan ıspanak kökleriyle sebze yemeklerine, turşulara ve çorbalara ilave edilebilir. Ispanak temizleme işlemini sonraki aşamalarda daha pratik hale getirmek için stok yaparak kullanabilirsiniz. Aldığınız ıspanakları iyi bir temizlik işleminden geçirdikten sonra, derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede ilerleyen süreçlerde çok daha pratik bir hazırlık evresi olacaktır. Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir.Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır.Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır.Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler. Vücudun kan yapımına katkıda bulunur.Ispanağın bir diğer önemli etkisi ise kansere karşı koruyucu etki göstermesidir.Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunan ıspanak hafızanın güçlenmesini sağlar ve barındırdığı beta karoten ve folik asit yardımı ile Alzheimer gelişmesi ihtimalini azaltır.Kış aylarının vazgeçilmezi olan bu bitkiyi düzenli olarak tüketenler hem enerji alır hem de kaslarını güçlendirir. Karaciğerin temizlenmesine katkıda bulunur.Ispanağın içerisindeki magnezyum metabolizmayı hızlandırır.Kadınların özellikle hamilelik dönemlerinde ihtiyaç duydukları folik asidi elde etmelerinin en doğal yolu ıspanak yemekten geçer. Çünkü ıspanakta bolca folik asit bulunur. Ispanağın bir diğer faydası ise kemik gelişimine katkıda bulunmasıdır. Ispanakta bulunan K vitamini menopoz sonrası kemik erimesi ihtimalini düşürür.Cilt sağlığına katkıda bulunur.