Posta.com.tr | Mevsiminde düzenli olarak tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteği sağlayan ıspanak, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor. Diyetisyen Rıdvan Arslan, ıspanak tüketmenin faydaları hakkında bilgiler verdi.
“100 gram ıspanak; 23 kcal, 1,4 gram karbonhidrat, 2,5 gram protein ve 2,3 gram life sahiptir. İçerdiği karbonhidratın büyük bir kısmını diyet lifi yani posa oluşturmaktadır.” diyen Diyetisyen Arslan, “Diyet lifi sayesinde bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır ve kabızlığı önler. Ayrıca kalsiyum, demir, folik asit, C vitamini ve K vitamininden zengin bir besindir.” şeklinde konuştu.
Dyt. Arslan, ıspanağın içeriğindeki bu vitamin, mineraller ve antioksidanın sağladığı faydaları şu şekilde sıraladı
- Demir sayesinde kansızlığın önlenmesine yardımcıdır.
- Folik asitten zengin olmasıyla hamileler mutlaka beslenmelerine ıspanak eklemelidir. Folik asit bebeğin zeka gelişimi açısında önemli bir bileşendir. Ayrıca bebeklerdeki spina bifida oluşum riskini azaltır. Fetüs için hayati bir önem taşır.
- Ispanaktaki C vitamini bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar.
- İçeriğindeki K vitamini, kalsiyum ve magnezyum kemik gelişimine destek olur.