Japonların uzun yaşam formülü açıklandı! Bunları tüketerek 100 yıldan fazla yaşıyorlar

Dünyanın en uzun süre yaşayan insanları neden hep Japonya'dan çıkıyor hiç düşündünüz mü? Bunun temel nedeni tümüyle beslenme şekillerini ve çalışma alışkanlıklarını uzun yaşamaya yönelik programlamaları. Ünlü Japon diyetisyen uzun yaşamın sırrını verdi. İşte o mucizevi besin sayesinde 100 yıldan fazla yaşayabileceksiniz...

Japonlar, sağlıklı ve uzun yaşama büyük önem veriyor. Dünyanın en yaşlı insanlarının neredeyse yarısı Japonya'nın Okinawa bölgesinde yaşıyor. Elbette ki bu durumu tesadüf olarak anmak doğru olmuyor. Japon diyetisyenin açıklamaları dikkate alındığı takdirde herkesin 100 yaşından fazla yaşaması mümkün. www.posta.com.tr

Japonlar, özellikle mutfağı ve beslenme şekilleri ile dikkat çeken, son derece sağlıklı bir millet olarak görülüyor. Ünlü Japon diyetisyenin açıklamasına göre tüketilen besinlerin tümü doğrudan insan yaşamı üzerine etki ediyor.

Kendisine gıdayı ilaç olarak düşünmesi gerektiğini söyleyen büyükannesinin de 92 yaşından fazla yaşadığını belirten Japon diyetisyene göre o besinleri tüketerek 100 yıldan fazla yaşamak mümkün.

TATLI PATATES
Bildiğimiz patateslerle pek ilgisi olmayan, tadı tatlımsı olan ve şekerli bir sebze olarak bilinen tatlı patates, uzun yaşamın sırrı sorulduğunda verilen ilk cevap oluyor. Besin değerleri ve doyuruculuğu yüksek olan bu besin ülkemizde de günden güne ünleniyor.

Ünlü diyetisyen, özellikle Japonya'nın Okinawa bölgesinde mor renge sahip tatlı patateslerin tatlı veya atıştırmalık niyetine tüketildiğini söylüyor. Antioksidan seviyesi yüksek olan kırmızı ve mor renkli sebzelerin uzun yaşamın kilidi olduğunu ileten diyetisyen, sağlıklı ve uzun bir yaşam için muhakkak tatlı patates tüketilmesi gerektiğini de ekliyor.

BALIK
Japonların en sevdikleri ve hemen her yemeklerine kattıkları bir besin soruluyor olsaydı şüphesiz ki cevap balık olurdu. Özellikle ton balığı, tuna balığı ve somonun sık tüketildiği Japonya'da omega-3 alımına büyük özen gösteriliyor. Trigliseritleri düşüren balığın anti enfeksiyonel etkisi de dikkate alınarak sıklıkla balık tüketenlerin daha uzun yaşayacağı da söylenenler arasında yer alıyor.

TURP
Japonların en sevdikleri lezzetlerden biri de turp. Bağışıklık sistemini güçlendiren, virüs ve mikroplara karşı tam koruma sağlayan ve C vitamini takviyesi yapan turp sayesinde sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkün oluyor. Şalgam, havuç gibi kök sebzeler de tıpkı turp gibi sağlıklı yaşamın sırrını oluşturuyor.

YOSUN
Japonya ile özdeşleşmiş, yaşantımıza suşi (sushi) ile birlikte girmiş olan yosun da uzun bir yaşam için gereken tüm mineral ve vitaminleri içeriyor. "Denizden babam çıksa yerim" anlayışına sahip olan Japonlar, yosun tüketimine ayrı bir parantez açıyor. Diyetisyene göre tip-2 diyabet, kalp rahatsızlıkları gibi tüm kronik ve riskli hastalıklardan yosun tüketerek kurtulmak mümkün oluyor.

NİŞASTASIZ PİRİNÇ
Yine sık tüketilen ve hemen her öğünde görülen özel nişastasız pirinçleri, Japonların uzun yaşamının bir diğer sırrı oluyor. Klasik pilav tariflerini yaparken kullanılabilecek olan bu alternatif sayesinde nişasta gibi zararlı bir maddeden uzaklaşarak hem cildin daha genç görünmesini sağlamak hem de daha uzun yaşamak mümkün oluyor.