Kalp-damar hastalıkları, Tip 2 diyabet, Alzheimer ve kanser riskini azaltan diyet

Yapılan çalışmalar, Akdeniz diyetini bir yaşam tarzı haline getiren kişilerde kalp-damar hastalıkları, Tip 2 diyabet ve kanser gibi hastalıkların risklerinin önemli ölçüde azaldığını ortaya koyuyor. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığının yanı sıra Akdeniz diyetine uygun bir yaşam tarzı, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olması sürdürülebilir bir yaşama önemli bir katkı sunuyor.

KKTC ve Türkiye’den bilim insanları Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam İçin Akdeniz Diyeti Sempozyumu'nda Akdeniz diyetini ele aldı.

Akdeniz diyeti UNESCO'nun insanlığın ortak kültürel mirası listesinde
Dünyada bilinen en sağlıklı beslenme modellerinden biri olan ve UNESCO tarafından insanlığın ortak kültürel mirası listesine alınan Akdeniz Diyeti, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin geleneksel pişirme ve yemek yeme alışkanlıklarına dayanan bir beslenme şekli.
Sebze-meyve, tam tahıl, zeytinyağı, kabuklu yemiş ve kurubaklagil tüketiminin yüksek; balık, süt ve türevlerinin ılımlı; et ve et ürünlerinin daha az tüketildiği bir beslenme modeli olan Akdeniz Diyeti, yeterli dinlenme, fiziksel aktivite ve sosyalleşmeyi de içeren bir yaşam tarzı olarak kabul ediliyor.

Akdeniz diyeti pek çok hastalığın riskini azaltıyor
Yapılan çalışmalar, Akdeniz diyetini bir yaşam tarzı haline getiren kişilerde kalp-damar hastalıkları, tip 2 diyabet ve kanser gibi hastalıkların risklerinin önemli ölçüde azaldığını ortaya koyuyor.
Sağlıklı bir beslenme alışkanlığının yanı sıra Akdeniz diyetine uygun bir yaşam tarzı, yerli üretimin desteklenmesi ile ülke ekonomisine katkı sağlarken, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olması sürdürülebilir bir yaşama da önemli bir katkı sunuyor.