Damar tıkanıklığı riskini azaltması ya da kalp krizini önlemek gibi faydaları bulunan karpuzla ilgili yapılan araştırmalar sonucunda yararı kadar zararı olduğu belirlendi. Sağlıklı besin olarak kabul edilip sıcak günlerde sık sık tüketilen karpuzun içeriğinde bulunan potasyum, beklenmedik şekilde böbrek hastalığı yaşanmasına sebep oluyor. Annals of Internal Medicine isimli dergide ilginç bir araştırma konusu yayınlandı. Bu araştırmada hiperkalemi yani potasyum değerinin olması gerekenden daha yüksek seviyede olan üç kronik böbrek hastasının vakası incelendi. Çalışmanın sonunda ise ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Vakalar arasında yer alan hastalardan ilkinin 4. seviye kronik böbrek hastalığı ve Tip 2 diyabeti mevcuttu. 52 yaşındaki hasta yaşadığı bilinç kaybı sonrasında yoğun bakıma alındı. Hastayla ilgili ilk izlenimler incelendiği zaman kan basıncının ve kalp atışının aşırı derecede düşük olduğu görüldü. Bunların yanı sıra potasyum seviyesi de normal olarak kabul edilen oranın çok üzerindeydi. Hastayla ilgili yapılan araştırmaların sonucunda ise son iki aylık süreçte aşırı miktarda karpuz tükettiği gerçeği ortaya çıktı. Bu vakada hiperkalemi teşhisi kondu ve potasyumun vücuttan atılamadığını belirtti. Araştırmaya konu olan diğer iki hastanın da son zamanlarda karpuz ve karpuz suyunu fazla tükettikleri ortaya çıktı. Sağlıklı bir böbreğe sahip olmak isteyenlerin gün içerisinde dikkat etmesi gereken 2 konu var. Bunlar, düzenli bir şekilde egzersiz yapmak ve bol bol su tüketmek. Uzmanlar tarafından belirlenen miktarda tüketilen su sayesinde böbreklerde yaşanabilecek hastalık riski en aza düşürülebilir. Dengeli beslenmek, tütün ürünü tüketmemek, tuz alımını sınırlamak ve bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmamak gibi yöntemler sayesinde de kronik böbrek hastalığının önüne geçilebilir. Kan basıncının takip edilmesi ve düzenli hekim kontrolü de uzmanlar tarafından önerilen detaylar arasında yer alıyor. Karpuz tüketiminin vücuda sağladığı faydalar oldukça fazla. Fakat hiç konuşulmayan bazı gerçekler var ki bunlar bazı sağlık problemleri yaşanmasına neden oluyor. Sofraların vazgeçilmezi karpuzun fazla tüketildiğinde neden olduğu zararların başında ise diyabet geliyor. Yüksek miktarda şeker içeren karpuz, fazla tüketildiğinde diyabet hastalığına neden olabiliyor. Bundan dolayı gün içerisindeki tüketimine belirli bir sınır getirilmesi gerekiyor. Karpuz, lifli bir meyvedir. Bu nedenle vücuttaki sindirim sisteminde bazı sorunların yaşanmasına yol açabiliyor. Normal sınırın çok üzerinde tüketildiği takdirde ishal ya da kabızlık gibi sorunlara neden olabiliyor. Karpuz, bazı hassas bünyelerde alerjik reaksiyonların yaşanmasına sebep olabiliyor. Özellikle meyve çeşitlerine alerjisi olan kişilerin karpuz tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması gerekiyor.