12 HAFTALIK ARAŞTIRMA
12 haftalık bu çalışmaya İsveç'te 30 ile 70 yaşları arasında 242 obez erkek ve kadın incelendi. Katılımcıları, günde 30 gram çavdar ekmeği, kahvaltılık gevrek ve kraker gibi yiyeceklerle veya 8 gram rafine buğday çeşitleri dışında her gün aynı türden lif bakımından zengin çavdarlı yiyecek tüketen gruplara ayırdılar.
Çalışmanın ortak yazarı Rikard Landberg, Woman's World'e yaptığı açıklamada, İsveç'in herkesi rafine edilmiş versiyonlar yerine tam tahıllı gıdaları yemeye teşvik eden ulusal diyet tavsiyelerinin kilo verme etkinliğini test etmek için yüksek lifli çavdar diyetini düşük lifli rafine buğday diyetiyle karşılaştırdıklarını belirtti. Katılımcılar, çalışma süresi boyunca düşük kalorili bir diyet yaptılar. Araştırmacılar, vücut ağırlıklarını ve kompozisyonlarını sıfır, altı ve 12. haftalarda, açlık kan örneklerini toplayarak ölçtüler.