Kolesterolün kökünü kurutuyor! Gaziantep'te hasadı devam ediyor, potasyum zengini, kurutmalık olarak tüketildiğinde çare olmadığı hastalık yok, tam bir şifa deposu

Potasyum, lif ve mineral bakımından zengin olan gıdaların insan sağlığına olan faydaları oldukça fazla. Bu sebzelerin bazıları yaş bazıları ise kuru olarak tüketilebiliyor. Peki, hem kolesterole iyi gelen hem de potasyum depolarını fulleyen o sebze nedir? İşte şifalı sebze hakkında merak edilenler...

Gaziantep'te, Şahinbey Belediyesi tarafından dağıtılan fidelerden ilk hasatlarını toplayan kadınlar, yetiştirdikleri biber ve patlıcanları toplayarak kurutmalık yapmak içlerini oyup güneşe bırakmaya başladı. Hem çiftçinin hem de tüketicinin yüzünü güldüren hasat, pek çok kişinin dikkatini çekiyor. Peki, kurutmalık patlıcan nasıl yapılır? Kurutulmuş biberin faydaları nelerdir? Kuru dolma nasıl yapılır?

EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAK İÇİN FİDELER DAĞITILDI!
Şahinbey Belediyesi, kadınların tarımsal üretime katılımına teşvik etmek ve ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla fide dağıtımı yaptı. Hasat edilen biber ve patlıcanlar kurutulmak üzere oyulup güneş görecek şekilde ağaçlara asıldı. Yetiştirdikleri biber ve patlıcanları toplayarak kurutmalık yapmak içlerini oyup güneşe bırakan Gaziantepli kadınlardan 65 yaşındaki Fatma Günenç, fidelerin ilk ürünlerini büyük bir sevinçle topladıklarını söyledi. Günenç, bu yıl hasadın çok bereketli olduğunu ve bu durumun çiftçinin yüzünü güldüreceğini de ifade etti.

3 GÜNDE KURUTULUYOR
“Önce biber ve patlıcanları topluyoruz sonra içini oyuyoruz”
Topladıkları biber ve patlıcanları kurutmalık yapmak için oyduklarını söyleyen Fatma Günenç, “Hasat zamanı başladı. Biz önce burada biber ve patlıcanları topluyoruz. Daha sonra oyuyoruz. İplere diziyoruz ve asıyoruz. Astığımız patlıcanlar 3 günde kurur. Güneş önemli bir etken. Biber ise 1 haftada kurur. Mevsimine göre süre değişebiliyor. Bu aylarda kuruma süresi azalırken, Ekim aylarında süreç daha da uzar. Biz kızlarımla yapıyoruz bu işi. Şahinbey Belediyesi'nin verdiği fideleri alıyoruz. Fideleri ekiyoruz ve daha sonra hasadını yapıyoruz. Hasattan sonra ise oyup kurutuyoruz. Bize verdiği destekler için Mehmet Tahmazoğlu'na teşekkür ediyoruz” dedi.

KARPUZ, KAVUN, DOMATES HEPSİ ÇOK VERİMLİ!
“Biz burada çok güzel zaman geçiriyoruz”
Fidelerin çok bereketli olduğunu belirten Yüksel Gözler, “Fideler biber, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun ve domates, hepsi çok verimli. Kurutmalık Gaziantep'in vazgeçilmezi. Biz biber ve patlıcanları önce topluyoruz daha sonra kurutmalık yapıyoruz. Çevremizde kurutmalık ihtiyacı olan herkese dağıtırız. Biz burada çok güzel zaman geçiriyoruz. Bu şekilde yaptığımız işten mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

KURU PATLICANIN FAYDALARI NELERDİR?
Kurutulmuş patlıcan, patlıcanların suyun büyük kısmının alındığı bir kurutma işlemi sonrası elde edilen besleyici bir gıda maddesidir. Bu işlem, patlıcanların raf ömrünü uzatırken, besin değerlerini de yoğunlaştırır. Kurutulmuş patlıcanın sağlığa birçok faydası bulunur.

TAM BİR LİF DEPOSU!
Kurutulmuş patlıcanlar, lif açısından zengin bir besin kaynağıdır. Lif, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını önler. Aynı zamanda, lif tüketimi, tokluk hissini artırarak aşırı yemek yeme eğilimini azaltabilir ve bu sayede kilo kontrolüne katkıda bulunabilir. Lifli gıdalar ayrıca sindirim sisteminde zararlı bakterilerin büyümesini engelleyebilir.

ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN
Kurutulmuş patlıcanlar, antioksidanlar açısından da oldukça zengindir. Özellikle, patlıcanlar, vücutta serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltan ve yaşlanma belirtilerini yavaşlatan klorojenik asit ve nasunin gibi güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltabilir, genel sağlık ve yaşlanma karşıtı etkiler sağlayabilir.

POTASYUM DEPOSU
Özellikle potasyum, magnezyum ve demir gibi mineraller açısından zengindir. Potasyum, kan basıncını düzenleyerek kalp sağlığını desteklerken, magnezyum kemik sağlığını güçlendirmeye yardımcı olur. Demir ise, vücudun oksijen taşıma kapasitesini artırarak anemi riskini azaltır. Bu mineraller, genel vücut fonksiyonları için önemlidir ve sağlıklı bir metabolizmanın korunmasına katkıda bulunur.