İŞLENMİŞ GIDALAR KOLON KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR
Her yaşta görülebilen bu kanser türünde bağırsakta poliplerin olması, ailede kolorektal kanser hastalarının bulunması, bazı genetik bozukluklar, kadınlarda yumurtalık-meme veya kanser hikayesinin olması, işlenmiş-hayvansal gıdaların çok tüketilmesi riski arttıran faktörler arasında.
Doymuş yağ, sodyum ve ilave şeker içeren yiyecekler; konserveler, fast-food yiyecekler, gazlı içecekler; sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler, hazır pizzalar; cips, kurabiye gibi paketli gıdalar işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor.
ULTRA İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN!
İşlenmiş gıdalar; esme, doğrama, karıştırma veya pişirme gibi dönüşüme uğramış; bitkisel veya hayvansal hammaddelerden elde edilen ve şeker, yağ, tuz veya yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan diğer malzemeler eklenen gıdalara deniyor. Konserveler, ekmekler, peynirler, füme et ve balıklar, tuzlu kuruyemişler bu kategoride.
Ultra işlenimiş gıdalar ise çok sayıda endüstriyel dönüşüm sürecinden geçen gıdalara deniyor. Bu gıdalar endüstriyel katkı maddeleri ve bileşenler içeriyor. Yüksek formüle edilmiş içerik maddeleri, katkı maddeleri gibi mutfağınızda bulamayacağınız bileşenleri içeriyor.
EN YAYGIN 13 ULTRA İŞLENMİŞ GIDA:
- Gazlı içecekler
- Çabuk makarnalar
- Hazır çorbalar
- Çoğu endüstriyel ekmek ve tahıl çubukları, enerji barları, endüstriyel kekler,
- kurabiyeler,cipsler
- Kahvaltılık tahıllar
- Çoğu margarin
- Aromalı sütlü içecekler
- Eklenmiş şekerler ve yapay aromalarla meyvelerden yapılan tatlılar
- Kullanıma hazır soslar
- Katkı maddeleri içeren sebze köfteleri (et ikameleri)
- Renklendiricili veya tatlandırıcılı sakızlar
- Toz veya zenginleştirilmiş ve öğün ikameleri gibi pazarlanan ve zayıflama ürünü olarak gösterilen şekerli gıdalar (yoğurt, içecek, bisküvi vb.)
- Formül sütler ve süt tozları