Konya'da hasadı başladı! Susuz tarımdan elde edilen mahsul çiftçinin yüzünü güldürüyor!

Konya'da gerçekleştirilen tarım faaliyetlerinden istenen sonuçlar alınmaya devam ediyor. Kırsal bölgelerde alternatif ürün yeriştirmeyi hedefleyen çalışmalardan birinin hasadı gerçekleştirildi! İşte yerli ve sertifikalı tohumlardan elde edilen mahsul hakkında tüm detaylar...

14 milyon metrekarelik alanda gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler üreticinin yüzünü güldürdü! Atıl alanlardan maksimum verim almayı hedefleyen projenin ilk mahsulü alınırken pek çok kişinin merceği Konya'ya çevrildi. Peki, ata tohumu nedir? Yerli tohum nedir? Yerli tohumun faydaları nelerdir? İşte merak edilen her şey...

14 MİLYON METREKARELİK KAMPÜSTE HASAT YAPILDI
Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi tarafından üretime kazandırılan 14 milyon metrekarelik Saraçoğlu Tarımsal Üretim ve Ar-Ge Kampüsü'nde buğday hasadı yapıldı.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tarımın başkenti Konya'da bir yandan kırsal bölgelerde alternatif ürün ekimini teşvik ederken bir yandan da atıl arazileri üretime kazandırarak tarımsal kalkınmayı desteklediklerini söyledi.

YERLİ VE SERTİFİKALI TOHUM KULLANILDI!
“Yerli ve sertifikalı tohum kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyoruz”
Bu anlamda Karatay Belediyesi ile birlikte Saraçoğlu Tarımsal Üretim ve Ar-Ge Kampüsü'nde tarım alanında önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Altay, 14 milyon metrekarelik arazide yürüttükleri projenin özellikle son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliğine bağlı yağış düzensizliği ve kuraklık nedeniyle Konya için büyük önem taşıdığını söyledi. Arazinin bu yıl 10 milyon metrekarelik kısmında tarımsal üretim gerçekleştirdiklerini, kalan kısmı önümüzdeki yıl için hazırladıklarını kaydeden Başkan Altay, şöyle devam etti: “Proje dahilinde 6 milyon metrekarelik kısımda ekimini yaptığımız yerli sertifikalı ‘Bayraktar' çeşidi buğdayın hasadını yaptık. Bu ekilen alanın büyük bölümünü susuz tarım modeliyle gerçekleştirdik. Hasat edilen buğdayı belediyemiz bünyesindeki Fenni Fırın'da ekmek üretiminde değerlendirmeyi planlıyoruz. Ayrıca bölgede yapılan buğday hasadıyla, yerli ve sertifikalı tohum kullanımını da teşvik etmeyi amaçlıyoruz.”

SUSUZ TARIM MODELİYLE ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRİLİYOR!
“Susuz tarım modeliyle yapılan üretim önem arz ediyor”
14 milyon metrekarelik arazi içinde, ürün çeşitliliğinin ve toprak verimliliğinin artırılması ile kuru tarıma uygunluğu sebebiyle 1 milyon 700 bin metrekarelik alanda da sertifikalı nohut ekimi yapıldığını vurgulayan Başkan Altay, “Özel sektör ile yapılan iş birliği neticesinde 2 milyon 150 bin metrekare alanda sertifikalı tohumluk buğday üretimi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca 350 bin metrekare alanda bitkisel üretimi geliştirmek ve desteklemek amacıyla kadın kooperatifiyle iş birliği yapıyoruz. Bu alanda iklim değişikliği ve kuraklığa bağlı olarak susuz tarım modeliyle yapılan üretimler AR-GE yönüyle önem arz ediyor. Örnek iş birliğinden dolayı Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca'ya teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ÜLKE TARIMININ GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR
“Büyükşehir Belediyemizle örnek bir tarım projesini hayata geçirdik”
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte örnek bir tarım projesini hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “Amacımız ülke tarımının gelişmesine katkı sağlamak. Ben desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

BUĞDAYIN FAYDALARI NELERDİR?
- Buğday, birçok önemli besin ve lif kaynağıdır. İçerdiği protein, lif, vitaminlerin insan sağlığına pek çok faydası bulunuyor.
- Buğday lif açısından zengin olduğu için sindirim sistemini destekleyerek tokluk hissi uyandırıyor.
- Buğdayın yüksek lif içeriği, kolesterol seviyelerini düşürüyor ve kalp sağlığını koruyor.
- İçeriğinde bulunan lifler, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Özellikle çözünür lifler, kan şekerinin ani yükselmesini önlüyor.
- Buğday, antioksidanlar açısından zengin olmasıyla öne çıkıyor. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor.

NOHUT YEMEĞİ TARİFİ
Nohut yemeği malzemeleri
- 2 su bardağı nohut
- 2 adet sivri biber
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 5 su bardağı su
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz

NOHUT YEMEĞİ NASIL YAPILIR?
- Nohutları bir gece önceden sıcak suya koyun içine biraz karbonat ekleyin. Ertesi gün süzüp iyice durulayın.
- Süzdüğünüz nohutları üzerine temiz su ilave edip 20 dakika kadar haşlayın.
- Sıvı yağı düdüklü tencereye alın.
- Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvı yağda kavurmaya başlayın.
- Biberleri de soğanlarla aynı boyutta doğrayıp tencereye ekleyin ve kavurma işlemine devam edin.
- Daha sonra salçayı ilave edin. Kavurma işlemini salçanın kokusu çıkana sürdürün.
- Bir gece önceden ıslatıp haşladığınız nohutları, tencereye ekleyin ve nohutları ezmeden birkaç tur karıştırın.
- Üzerine kaynar su, tuz, karabiber ve pul biberini ekleyin.
- Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Nohut güzelce pişince tencerenin altını kapatın.
- Nohut yemeğiniz hazır, sıcak servis edebilirsiniz.

BUĞDAY ÇORBASI TARİFİ
- 1 su bardağı buğday (1 gün önceden ıslatılmış)
- 3-4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- Yarım limonun suyu
- 2,5 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı su
- Tuz
- Nane
