Lahmacun soğanlı mı olur, soğansız mı, sarımsaklı mı? İşte Vedat Milor’un yorumu

Ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor, Teve2’de yayınlanan yeni programı Vedat Milor’la Tadına Doyamadım programında bu hafta üç farklı lahmacun denedi. Soğanlı, soğansız ve Gaziantep usulü (Sarımsaklı) lahmacunları değerlendiren Milor, milyonların aklındaki “Lahmacun nasıl olmalı?” sorusunu da yanıtlamış oldu.

Kendisine yöneltilen “En sevdiğin yemek nedir?” sorusunun tek bir cevabı olmadığını belirten Vedat Milor, ancak özellikle yurt dışındayken özlediği birçok yemek olduğunu belirtti. Bunlardan bir tanesinin de kesinlikle lahmacun olduğunu belirten usta eleştirmen bu nedenle programının bu haftaki bölümünü lahmacuna ayırdığını kaydetti. Milor üç farklı restoranda denediği soğanlı, soğansız ve sarımsaklı lahmacunlarla “İyi lahmacun nasıl olur? sorusuna da yanıt aradı.

Her hafta esnaf lokantalarına yaptığı ziyaretlerde yediği yemekleri değerlendiren Vedat Milor bu hafta İstanbul’da üç ayrı lahmacuncuya gitti. Her bir restoranda üç farklı lahmacun deneyen Milor restoran sahiplerinden de lahmacunun nasıl yapıldığına dair bilgiler aldı.

Ünlü eleştirmen ilk olarak yediği soğansız lahmacunu değerlendirdi. “Yemekleri ilk olarak burnum ile yerim” diyen Milor lahmacunu kokladığı zaman kuyruk yağı kokusu almanın çok önemli olduğunu kaydetti. Domates, biber ve kapya biberle hazırlanan lahmacunu deneyen usta isim lahmacunun tadının güzel olmasına rağmen yerken soğan ve sarımsağı aradığını belirtti.

Lahmacunun sadece etinin değil hamurunun da çok önemli olduğuna dikkat çeken Milor, iyi bir lahmacun hamurunun özelliklerini ise inceliği, kolay katlanması, katlandığında hamur olmaması, çıtır olması ve ufalanmaması olarak sıraladı.

Lahmacunda kuzu etinin ve kuyruk yağının çok önemli olduğuna vurgu yapan Vedat Milor, kuzu etinin ise boşluk bölümünün lahmacunda kullanılmaya daha uygun olduğunu vurguladı. Soğanlı lahmacunu oldukça başarılı bulan Milor, kullanılan nar ekşisi ve biber salçasının lahmacunun tadını dengelediğini kaydetti.

Gaziantep’e özgü sarımsaklı lahmacunu közlenmiş patlıcan, maydanoz ve limon eşliğinde deneyen Milor, özellikle odun ateşinde pişen lahmacunun farklı bir tada sahip olduğunu kaydetti. Lahmacunda kullanılan hamurun unu sert buğdaydan üretilirken, mayasız hamurla pişirildiğini belirtirken, etin elde edildiği koyunların yöresinin de lahmacunun lezzetinde önemli bir rol oynadığını kaydetti.
Kıvırcık cinsi koyunların Balıkesir ve Tekirdağ gibi batı illerinde daha çok kullanıldığına dikkat çeken Vedat Milor, özellikle Gaziantep’te yetiştirilen koyunların kuyruk yağlarının gastronomiye önemli bir katlı sağladığını söyledi.