Peynirlere izin var mı?
Eski peynirler doğal olarak laktozsuz oldukları için rahatsız etmezler, fermantasyona uğrayan peynirler de buna dahildir.
Ayrıca bazı peynirlerin laktoz içeriği azaltılır ve laktoz intoleransına uygun hale getirilir. Laktoz açısından zengin taze peynirler mozzarella, süzme peynir ve krem peynirlerdir.
İnek sütünden başka süt içmek mümkün müdür?
Tüm memeli sütlerinde önemli farklılıklar olmaksızın laktoz vardır. Çiğ süt bile intoleransı olanlar için güvenli veya sindirilebilir değildir, aksine olası yüksek bakteri yükü nedeniyle risk oluşturur.
Bitkisel sütler ise laktoz içermez, ancak besin içeriği bakımından çok farklıdır ve kalsiyum, D vitamini ve B12 vitamini içermedikleri için sonradan bu besinler eklenmiş olanları seçmek daha iyidir.
Laktoz başka hangi yiyeceklerde bulunur?
Süt ürünlerine ek olarak laktoz bazı ilaçlarda bulunur ve birçok gıdanın endüstriyel olarak hazırlanmasında gıda katkı maddesi olarak eklenebilir. Örneğin tütsülenmiş etler, soslar, pudingler, hamur işleri ve çikolatalarda bulunabilir.
Şiddetli hoşgörüsüzlüğü olanlar bu nedenle etiketleri dikkatli bir şekilde okumalıdır. İntoleransı bulunan birçok insan, minimum miktarda laktoz tüketimi ile hiçbir belirti göstermez.
"Süt ve süt ürünleri içermeyen" ile "laktoz içermeyen" arasındaki fark nedir?
Süt ve süt ürünleri içermeyen gıdaların bileşiminde herhangi bir türde süt ürünü yoktur. Laktoz içermeyen gıdalarda ise süt ürünleri bulunabilir ancak laktozdan yoksundur. Bu ürünler 100 gramda yüzde 0.01'den az veya 10 miligramdan az laktoz içerirler.
Laktaz takviyeleri işe yarar mı?
Süt ürünlerinden beş ila otuz dakika önce alınabilen haplar şeklinde bulunan laktaz takviyeleri çoğu hastada işe yarar.
Reçeteye gerek yoktur ve etki çeşitli faktörlere bağlıdır ve rahatsızlıkta azalma mümkündür. Laktoz alımının önlenemediği ve hepsinden önemlisi alerji durumunda gerekli olmadığı belirli durumlarla başa çıkmak için kullanılırlar.
Bir yetişkin olarak laktoz intoleransınız olabilir mi?
Herhangi bir nedenle laktaz üretimi yetersiz kalırsa veya tamamen durursa, kişi yaşamın herhangi bir döneminde laktoz intoleransı yaşayabilir.
Laktaz miktarı yıllar içinde azalma eğilimindedir, bu nedenle laktoz intoleransının tipik başlangıcı erken yetişkinliktir ve görülme oranı yaşla birlikte artar.
Süt ürünlerini tüketmemenin riskleri var mı?
Laktoz intoleransınız varsa ve laktoz içermeyen süt ürünleri kullanıyorsanız, herhangi bir risk almazsınız veya beslenme yetersizlikleri ile karşılaşmazsınız.
Tehlike, tüm süt ürünlerini ayrım gözetmeksizin, hatta sebepsiz yere diyetten çıkarmaktır. Süt ve süt ürünlerini diyetlerinden çıkaran her on beş kişiden birinin, kendi kendine laktoz intoleransı teşhisi koyduğu tahmin edilmektedir.
Rahatsızlık çekmeden süt içebilenler, korkmadan içebilirler. Süt kalsiyum ve D vitamini içeriği sayesinde en yüksek kemik kütlesine ulaşılmasına yardımcı olur, aynı zamanda iyi bir vitamin ve amino asit kaynağıdır. Sorunsuz bir şekilde tolere edilirse, süt tüketiminden kaçınmak için bir neden yoktur.
Yoğurt güvenli midir?
Yoğurt çoğu zaman rahatsızlığa neden olmaz çünkü laktozu laktik aside dönüştüren bakterilerin varlığı sayesinde doğal olarak laktoz oranı düşüktür. Aynı durum kefir ve keçi peyniri gibi laktik fermentler içeren peynirlerde de geçerlidir.