Mandalina hücre yıkımını önlüyor

Kış mevsiminin en çok sevilen meyvelerinden biri olan mandalina bağışıklık sisteminiz için güçlü bir savunma oluşturmakla kalmaz, vücudunuz için birçok fayda sağlar. Soyulması ve tüketilmesi oldukça kolay olan madalinalardan mevsiminde her gün 1-2 tane tüketerek, bağırsak sisteminizden, cildinize kadar birçok organınız için fayda sağlarsınız. İşte, Posta.com.tr okurları için mandalinanın faydaları…

Kış aylarında çoğumuzun sofralarda yer verdiği, tüketimi ve saklanması kolay olduğundan çocukların beslenme çantalarına rahatlıkla ekleyebildiğimiz, göz alıcı sarı, turuncu veya yeşil renkleriyle hem bağışıklığımızı kuvvetlendirmeye yardımcı hem de lif içeriğiyle tok tutucu olan mandalina yararlarıyla göz dolduruyor.
Turuncu – kırmızı – sarı kış meyvelerinin neredeyse tamamının C vitamini içeriğinden dolayı bağışıklığımız üzerinde olumlu etkili olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Şimdi mandalinayı mercek altına alarak hem içeriği hem de sağlığımız için faydalarını detaylıca inceleyelim.
Mandalinaların yüksek C vitamini içeriğine sahip olduğu biliniyor.
Uzman Diyetisyen Zehra Bora Kara mandalinanın sırrının sadece C vitamini olmadığını belirtiyor “A vitamini, B vitaminleri, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi sağlığımıza faydalı vitamin ve mineralleri de içerisinde barındırmakta. Ayrıca zengin bir bakır kaynağı olmasa da çoğu meyveden daha fazla bakır içerdiğini hatırlatmak isterim.”
Bir orta boy (88 gram) mandalina yaklaşık 47 kalori olup,
- Yaklaşık 12 gram karbonhidrat
- Yaklaşık 0,7 gram protein
- Yaklaşık 0,3 gram yağ
- Yaklaşık 2 gram lif içermektedir.

Kolay tüketilen lezzetli turunçgillerden biri olan mandalina, beden sağlığı için oldukça faydalı etkilere sahip. Dyt. Zehra Bora Kara, mandalinanın faydalarını şu şekilde sıralıyor;
1- Antioksidanlar açısından zengin bir besindir.
Mandalina, flavonoidler gibi sağlığı iyileştiren bitki bileşikleri bakımından zengin olarak kabul edilmektedir. Flavonoidler, vücudumuzu oksidasyona yol açabilecek bir serbest radikal dengesizliğine karşı savunmaya yardımcı olan antioksidanlardır.
Flavonoidlerin kansere karşı korunmaya yardımcı olmasının bir başka yolu da kanser büyümesini destekleyen genleri baskılamak ve kansere neden olan bileşikleri etkisiz hale getirmektir.
2- Yüksek C vitamini kaynağıdır.
Cilt sağlığı, yara iyileşmesi ve uygun bağışıklık fonksiyonu için önemli olan C vitamini açısından oldukça zengin bir kaynaktır.
C vitamini aynı zamanda demir emilimini artırdığından dolayı özellikle yumurta ile tüketiminde yumurtadan alınan demirin, vücut tarafından daha fazla emiliminin gerçekleştiği ise çalışmalarca desteklenmektedir. Ancak özellikle kahvaltı öğününde yumurta ve C vitamini kaynağı besinleri bir arada tüketirken yanında siyah çay gibi emilimi azaltan içecekleri bulundurmamak, araya yaklaşık 45 dakika koymak maksimum fayda açısından kıymetli olacaktır.

3- Bağırsak sağlığını korur.
Mandalina da dahil olmak üzere turunçgiller özellikle çözünür lif bakımından zengindir. Çözünür lif, sindirim sisteminizde bir jel oluşturmakta ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırmaktadır. Mandalina, günlük lif ihtiyacın %8'ini karşılamaktadır. Lif, sindirime yardımcı olan ve diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik durumlar riskini azaltmaya yardımcı olabilecek faydalı bağırsak bakterileri besleyerek bağırsak sağlığını korumaya yardımcıdır.
Lif içeriğinden bahsetmişken, tokluk süremizi arttıracağı ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu olduğunu da eklemek isterim. Ayrıca glisemik indeksinin (30) çok yüksek olmamasından ötürü şeker problemi olan bireyler de kontrollü olarak tüketebilirler.
Dyt, Kara, temiz ve besleyici içeriği, yüksek olmayan kalorisi ile mandalinayı hem kilo kontrolünde hem de bağışıklığı kuvvetlendirme odaklı beslenme programlarında porsiyon kontrolü yaparak kullanabileceğimizi dile getiriyor.
Dyt. Kara, “Burada porsiyon kontrolünün özellikle altını çizmek istiyorum zira kendisi avuç içine sığacak masum küçüklükte olduğundan bir oturuşta 1 porsiyonu (2 adet orta büyüklükte) aşacak kadar tüketmek oldukça mümkün.” diyor ve oldukça kolay tüketilen mandalinanın fazla tüketimi konusunda da uyarıyor. “Hasta olduğumuzda C vitamini içeriğinden dolayı bağışıklığı kuvvetlendirmek adına bir oturuşta 1 poşet mandalina tüketmenin faydadan fazla zararı olacağını da hatırlatmakta fayda var.”