Merak etmeyin çaresi var: Gece yemek yeme alışkanlığını bırakmanın yolları

Geceleri yemek yeme alışkanlığını, edinip edinebileceğiniz en tehlikeli alışkanlıkların başında geliyor. Gece geç saatlerde acıksak bile aç yatmamızı öneren doktorlar bile varken, acıkmadan yemek yemenin nasıl tehlikeli olabileceğini bir düşünün. Peki gece yemek yeme alışkanlığı nasıl bırakılır? Uzun zamandır 'Gece yemek yemeyi nasıl bırakabilirim' diye düşünüyor ama başarısız oluyorsanız sizin için listeledik.

Gün içerisinde öğün atlamayın
Akşam atıştırmalıkların artması, gün içerisinde düzensiz öğün almanızdan kaynaklanabilir. Özellikle öğle ve akşam yemeği arasında öğün tüketmemeniz, gece atıştırma ihtiyacınızın artmasına neden olabilir. Bu ara öğünde protein ve karbonhidrat dengenizi sağlayacağınız, meyve ile süt veya yoğurt ile galeta yanında bir parça peynir, gece bir şeyler atıştırma hissinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

Acıkmadan yemeyin hatta bazen acıkınca da yemeyin
Yemek yemenin öğrenilmiş bir davranış olduğunu unutmayın. Duygularınızla değil mantığınızla yemek yiyin. Yemek içeriğini ve zamanını sizin belirleyeceğinizi unutmayın. Aklınıza koyduğunuz bir yiyeceği, o an değil de istediğiniz başka herhangi bir zamanda da yiyebileceğinizi unutmayın. O yiyecek hep sizin, onu yemeyi erteleyebileceğinizi ve gün içinde de o yiyeceği her zaman bulabileceğinizi düşünün ve kendinize ‘sonra yerim’ cümlesini kurarak yiyecekten vazgeçmeyi başarın.

Akşamları sıvı alımını sınırlayın
Deliksiz bir uyku uyuyabilmek de sizi gece mutfağa gitmekten alıkoyabilir. Uykuyu en çok bölen durum ise gece tuvalet ihtiyacı nedeni ile uyanmaktır. Akşam sekizden sonra sıvı alımınızı kısıtlamak iyi olabilir. Su ve su içeriği yüksek besinler (kavun, karpuz, salatalık..) yememek gece tuvalete kalkma ihtiyacınızı azaltır. Bu durumda yeme ataklarınızı azaltabilir.

Mutfakta zaman geçirmeyin
Gece yemek yeme bir alışkanlık haline geldiyse akşam yemeğinden sonra mutfağınızı kapatın. Mutfakta televizyon izlemeyi ve zaman geçirmeyi bırakabilirsiniz. Suyunuzu yanınıza alarak mutfakla ilişkinizi sabah kahvaltısına kadar kesmeyi deneyebilirsiniz.

Her öğüne proteini dahil edin
Farklı yiyeceklerin iştah üzerine farklı etkileri olabilir. Açlıktan dolayı yiyorsanız her öğüne protein dahil ederek yemenizi kontrol altına alabilirsiniz. Bir çalışma sık sık proteinli beslenmenin yeme isteğini % 60 azalttığını ve gece beslenmesini yarı yarıya azalttığını buldu.

Yürüyüşe başlayın
Her gün en az kırk beş dakikalık tempolu yürüyüş yapmak iyilik hormonu olan vücut endorfin düzeyini arttırır. Bu durum hem kendinizi psikolojik olarak daha iyi hissetmenizi sağlar hem de bedensel yorgunluk duyarak daha kaliteli uyumanızı sağlar. Böylece gece kalkma sayılarınızı azalabilir.

Çok çok acıktıysanız yiyebilecekleriniz:
Mutfakta sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Süt, yoğurt, ayran, kefir gibi süt gurubu besinler ile ortalama 1 avucu geçmeyecek kadar fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları tercih etmeye çalışın. 1-2 dilim az yağlı peynir ve 1 dilim kepekli ekmekle hazırlanmış küçük bir sandviç, 1 avuç leblebi, 1-2 porsiyon meyve, yağsız 1 su bardağı patlamış mısır ya da 1-2 grissini ile de açlığınızı bastırabilirsiniz.

Kafeini sınırlayın
Çay, kahve ve gazlı içecekler yüksek kafein nedeni ile hem stres yükünüzü artırır hem de uyku bozuklukları oluşturabilir. Bu tür içecekleri mümkün olduğu kadar tercih etmemekte fayda var. Ama illa içeceğim diyorsanız da günde 2 bardağı geçmemek ve özellikle akşam saatlerinde tüketmemek gerekir.

Şeker burada da karşımıza çıkıyor
Hep diyoruz şeker şekeri çeker diye… Ne kadar yüksek şeker içeriği olan yiyecekler yerseniz o kadar canınız şekerli yiyecek yemek ister. Günlük beslenme alışkanlıklarınızda karbonhidrat grubu (ekmek, pilav, makarna, tatlı, kek, kurabiye, şekerlemeler ve şekerli içecekler) yiyecekleri mümkün olduğu kadar üst üste ve sık tüketmemek gerekiyor.
