Mersin'de hasadına başlandı! 26 bin kilogramlık mahsul çiftçiyi mutlu etti

Mersin'de yapılan hasatla birlikte çiftçinin yüzü güldü! 2020 yılında Silifke'de başlayan yetiştiricilik faaliyetleri Mersin'in pek çok noktasına yayılmaya başladı. Bu yıl toplam 16 bin 250 kilogram hasat elde edilmesi pek çok kişinin merceğini atalık tohumların üzerine çevirmesini sağladı. Peki, her derde deva o besin nedir? İşte Mersin'de hem üreticinin hem de tüketicinin yüzünü güldüren besin hakkında merak edilenler...

Atalık tohumlar alınan mahsulün verimli olması adına son derece önemli bir yere sahip! Buğday üretiminde verimli sonuçlar almak için kullanılan atalık tohumlar ise hem çiftçi hem de tüketici tarafından oldukça fazla talep ediliyor. Atalık tohum üretiminde yükselişe geçen Mersin, bu yıl yaptığı tarım faaliyetlerinden 26 bin kilogram mahsul elde edilmesini sağladı. Peki, atalık tohum nedir? Atalık tohumun faydaları nelerdir? Buğday neye iyi gelir? İşte tüm detaylar...

16 BİN 250 KİLOGRAMLIK HASAT BAŞLADI!
Mersin Büyükşehir Belediyesince bu yıl üreticilere dağıtılan 16 bin 250 kilogram yerel buğday tohumunun hasadı başladı. Unutulmaya yüz tutmuş ata tohumlarını yeniden gün yüzüne çıkaran Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının, ilk olarak 2020 yılında Silifke’nin Balandız Mahallesi’nde başlattığı ‘Yerel Buğday Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması’ projesi yayılmaya devam ediyor.

130 BİN ÜRETİCİYE 16 BİN 250 KİLOGRAM DAĞITIM YAPILDI
Balandız Mahallesi’nde 13 üreticiye toplam bin 625 kilogram tohum desteği sağlanmasıyla başlayan proje kapsamında, 2023-2024 yılında Silifke’de 11 mahallede toplam 130 üreticiye 16 bin 250 kilogram 'yerel buğday tohumu' dağıtımı yapıldı. Büyükşehir Belediyesinin destekleri sayesinde artan girdi maliyetlerine rağmen üretimlerini sürdürebilen üreticiler, projenin başladığı günden bu yana toplamda 26 bin kilogram tohum desteğinden yararlandı.

DÖNÜM BAŞI 300 KİLO HASAT!
İklim ve üretim koşullarına göre dönüm başına 200-300 kilo ürün hasadı yapılırken, Büyükşehir Belediyesi üreticilere geri alım garantisi vererek hasat işleminden sonra üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda da destek sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi, projenin ilk uygulandığı 2020- 2021 yılında ürünleri, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin belirlediği buğday fiyatının 2 katına üreticilerden satın aldı.

4 YILDA 26 BİN KİLOGRAM ATALIK TOHUM DAĞITILDI
“Son 4 yılda 214 üreticiye 26 bin kilogram atalık buğday tohumu dağıttık”
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görev yapan ziraat teknikeri Hakan Haykut, hem kültürel mirası korumak hem de yerel tohum çeşitlerini artırmak amacıyla söz konusu projeyi sürdürdüklerini belirterek, “2020 yılında ilk olarak Silifke’ye bağlı Balandız Mahallesi’nde 13 üretici ile bu programa başladık. 2020-2024 yılları arasında çeşitli mahallelerde programı geliştirerek devam ettik. Son 4 yıl içinde 214 üreticimize toplam 26 bin kilogram atalık buğday tohumu dağıttık. Bu kapsamda dağıtmış olduğumuz tohumlardan, daha sonra Mersinden Kadın Kooperatifi de satın almak suretiyle bölgedeki çiftçilere katkıda bulundu” dedi.
Üreticilerden çok iyi dönüşler aldıklarını da kaydeden Haykut, proje ile Türkiye’de rol model olduklarını ifade ederek, “Antalya ve Adana Büyükşehir Belediyesinden de talepler gelmeye başladı. Tabii ki bu da Başkanımız Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer'in sayesinde oldu. Birçok belediye şu anda bizleri örnek alıyor. Biz de tecrübelerimizi aktarıyoruz” ifadelerini kullandı

ÜRETİME TEŞVİK VAR
Gülnar Kayrak Pelitpınarı Sulama Kooperatifi Başkan Yardımcısı ve Pelitpınarı Mahalle Muhtarı İsa Şahin, atalık buğday ekim projesine 2 yıldır devam ettiklerini söyledi. İlk yıl 5 kişiyle başladıklarını ve bu yıl 10 kişi olduklarını söyleyen Muhtar Şahin, “Büyükşehir Belediyesinin destekleri, insanları üretime teşvik etti. Tarımsal destekler gerçekten yerinde. Önceden bu tarlalara sadece buğday ve nohut ekilirdi. Şimdi Başkanımız ve kooperatifimizin sayesinde artık çileğimiz, bademimiz, kirazımız var. Yavaş yavaş sulu tarıma geçiyoruz ve bunun devam etmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLER DESTEKTEN MEMNUN
Üreticiler, atalık tohumun yaygınlaşmasından ve verilen desteklerden memnun. 5 yıl önce küçük bir arazide belediyenin atalık tohum desteğiyle üretime başladıklarını söyleyen üreticilerden Huriye Saz, “Büyükşehir Belediyesi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlediği fiyatın çok daha üstünde bir fiyatla ürünlerimizi satın alarak bizi destekledi. Şimdi daha büyük arazilerde bu işi yapıyoruz. Atalık tohumun yaygınlaşması bizi çok mutlu ediyor. Modern tohumların genetiğiyle oynandığı için sağlıklı ve lezzetli olmadığını biliyoruz. O yüzden hem daha lezzetli hem daha sağlıklı olan bu buğdayın yaygınlaşmasını istiyoruz. Ayrıca dedelerimizin topraklarını boş bırakmayarak, ülke ekonomisine katkı sunuyor ve üretimi de artırmış oluyoruz” diye konuştu.

ATALIK TOHUM NEDİR?
Atalık tohumlar, geçmişten günümüze miras kalan ve doğal olarak geliştirilmiş bitki çeşitleri olarak biliniyor. Geçmişten günümüze tarımda kullanılan ve çeşitliliği koruma amacı taşıyan önemli genetik kaynaklar olarak bilinmeleri pek çok kişi tarafından tercih edilmelerini sağlıyor.
Yyerel iklim koşullarına uyum sağlamaları ve hastalıklara karşı dirençli olmaları bu tohumların en önemli özellikleri arasında yer alıyor.
Modern tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte, atalık tohumlar yerlerini hibrit veya genetiği değiştirilmiş tohumlara bırakmış olsalar da bugün verimli mahsul elde etmek isteyen pek çok çiftçi tercihini atalık tohumlardan yana kullanıyor.

ATALIK TOHUMUN FAYDALARI NELERDİR?
Çiftçiler tarafından özenle seçilerek geliştirilen atalık tohumlar, çeşitli iklim ve toprak koşullarına uyum sağlamayı başararak genetik çeşitliliği temsil ediyorlar. Bu özellikleri sayesinde, tarımın sürdürülebilirliğini destekliyor ve gelecek nesillere aktarılabilecek genetik kaynakları korumalarıyla da biliniyorlar. Atalık tohumların faydaları nelerdir sorusuna genel olarak bu şekilde yanıt verilebiliyor. Peki, buğdayın faydaları nelerdir?

BUĞDAYIN FAYDALARI NELERDİR?
- Buğdayın doğru tüketimde insan sağlığına pek çok faydası bulunuyor. Bu faydaların her biri şu şekilde sıralanabiliyor:
- Buğday, karbonhidrat, lif, protein, ve çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin olmasıyla biliniyor. Besin değerinin yüksek olması doyurucu özelliğe sahip olmasını da sağlıyor.
- Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığını destekliyor, sindirimi düzenliyor ve tokluk hissi sağlıyor.
- İçeriğinde bulundurduğu lifler kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı oluyor ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltıyor.
- B vitaminleri (B1, B2, B3, B6), folat, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller açısından zengin bir içeriğe sahip olmasıyla biliniyor. Bağışıklık sistemini düzenliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor.

BUĞDAY ÇORBASI TARİFİ
Buğday çorbası malzemeleri
- 1 su bardağı buğday (1 gün önceden ıslatılmış)
- 3-4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- Yarım limonun suyu
- 2,5 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı su
- Tuz
- Nane
