Mersin'de örtü altında hasat başladı! Kilosu 8000 TL: C vitamininde limonu solluyor, kabızlığı bitirip kemikleri betona çeviriyor!

Mersin'in Mut ilçesinde mucize besin için sezonun ilk örtü altı hasadı yapıldı. Kilosu 8 bin liradan alıcı bulan meyveler, İstanbul'a gönderildi. Peki, bu meyve ne ve faydaları neler? İşte yanıtı...

DHA'dan Murat Sözeri'nin haberine göre ilçedeki Göksu Mahallesi'nde çiftçi Mustafa Yılmaz'a ait serada gerçekleştirilen hasat etkinliğine, İlçe Kaymakam Vekili İsa Uğur, Mersin Orman Bölge Müdürü Rıfat Ataş, Mersin Orman ve Köy İlişkileri Dairesi (ORKÖY) Müdürü Necmi Poscu ile ilgililer katıldı.

Etkinlikte konuşan Kaymakam Vekili İsa Uğur, en erken hasatlardan birisinin gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu tarz erkenci projelerin ülke genelinde daha yaygın hale gelmesini temenni ediyoruz" dedi.

'ÖNE ÇEKMİŞ OLDUK'
Sera sahibi Mustafa Yılmaz da 1 dönümlük alanda 3 yıldır serayla uğraştığını belirterek, "Seramızda ORKÖY yüzde 20'si hibe olmak üzere yüzde 50 destek verdi. Biz de kalan miktarı karşıladık. Açık alandı, kapattık, seraya çevirdik. Şubat ayındayız, eriğimizi çıkardık, ilk hasadımızı yaptık. Dışarıda olsaydı bu hasat, Nisan'ın 20'si, 30'u, civarında olurdu. Ciddi şekilde öne çekmiş olduk" diye konuştu.

HER PAKETTE 9 TANE ERİK
Yılmaz, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına ihracat da yaptıklarını belirterek, bölgede erkenci üretimi sadece kendisi yaptığı için talebe yetişemediğini, devletin daha fazla destek vererek üretimin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi. Diğer yandan sezonun ilk erikleri, kilosu 8 bin liradan alıcı buldu. Paketlere 9'ar adet konulan toplam 24 kilo erik, İstanbul'a gönderildi.

ERİĞİN FAYDALARI NELERDİR?
Erik, yaz aylarının serinletici ve lezzetli meyvelerinden biridir. Bu küçük meyve, hem tatlı hem de ekşi çeşitleriyle birçok yemekte ve tatlıda kullanılırken, aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sağlar. İşte eriğin faydaları! www.posta.com.tr
LİF ZENGİNİDİR, KABIZLIĞI BİTİRİR
Erik, lif bakımından zengin bir meyvedir. Bu lifler, sindirim sistemi sağlığını destekler, kabızlığı önler ve sindirimi düzenler. Ayrıca, tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

ANTİOKSİDANLARLA ZENGİNLEŞTİRİLMİŞTİR
Severek tükettiğimiz yeşil erik, antioksidanlar açısından zengindir. Özellikle C vitamini ve A vitamini içerir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve yaşlanmayı yavaşlatabilir.
GÖZ SAĞLIĞINI DESTEKLER
Eriğin içerdiği A vitamini, göz sağlığı için önemlidir. A vitamini, retinada bulunan ışığa duyarlı hücrelerin sağlığını korur ve gece görüşünü iyileştirebilir.

KALP SAĞLIĞINI KORUR
Vücudumuzun en iyi destekçisi erik içerdiği potasyum minerali, kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını destekler. Potasyum, yüksek tansiyon riskini azaltabilir ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu olabilir.
KEMİKLERİ KORUR
Erik, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Bu mineraller, kemik sağlığını destekler ve kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olabilir. Özellikle yaşlılar için osteoporoz riskini azaltabilir.

SİNDİRİMİ VE MİDE SAĞLIĞINI DESTEKLER
Bu mucize meyve, içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini destekler. Sindirimi düzenler, bağırsak sağlığını iyileştirir ve sindirim sorunlarını hafifletebilir.
İDRARI SÖKTÜRÜR
Eriğin idrar söktürücü özellikleri vardır ve böbrek sağlığını destekler. Bu, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir ve idrar yolu enfeksiyonlarını önleyebilir.

ANTİ İNFLAMATUARDIR
Bazı araştırmalar, eriğin anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bu özellik, iltihaplanma ile mücadele edebilir ve iltihabi durumların yönetimine yardımcı olabilir.
Erik, taze olarak tüketilebileceği gibi reçel, marmelat, komposto veya turşu olarak da kullanılabilir. Sağlık açısından faydalarından yararlanmak için düzenli olarak diyetinize ekleyebilirsiniz. Ancak, aşırı tüketimden kaçınmak önemlidir çünkü erik, fruktoz açısından yüksek bir meyvedir ve bazı kişilerde sindirim sorunlarına yol açabilir.