Nasıl teşhis edilir?
Mide kanseri teşhisi öncelikle öykü alma ve detaylı fizik muayene ile başlar, ardından laboratuvar testleri yapılır. Özellikle kan değerlerinde düşüklük çok önemlidir. Büyük abdestte gizli kan testinin pozitif gelmesi hem mide, hem de kalın bağırsak kanseri için anlamlıdır. Mide kanseri tanısında endoskopi en önemli aşamadır. Bu şekilde midedeki kitle tespit edilip, kitleden birden çok biyopsi alınır. Tanının kanser gelmesinden sonra, ultrasonografi, endosonografi, bilgisayarlı tomografi, PET/CT gibi ileri tetkikler yapılarak hastalığın evresini ve tedavi protokolünü belirlemek için kullanılmaktadır.
Mide kanserinin tedavisinde en önemli aşama cerrahi süreçtir
Cerrahi tedavide asıl amaç tümörün sağlam doku sınırları içerisinde ve beraberinde geniş lenf bezleri ile alınmasıdır. Yıllardır açık yöntemlerle uygulanan mide kanseri ameliyatları artık teknolojik ilerlemelerin ve cerrahların kapalı ameliyatlar konusunda artan tecrübeleri sayesinde kapalı yöntemlerle yapılabilmektedir.
Kapalı ameliyatların teknolojik olarak en son geldiği nokta robotik cerrahidir. Günümüzde robotik yöntemle mide kanseri ameliyatları onkolojik prensipler çerçevesinde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Robotik cerrahi sayesinde açık cerrahiye kıyasla hastalarda daha az yara izi, ameliyat esnasında daha az kanama, ameliyat sonrası daha az ağrı ve daha az enfeksiyon görülmektedir. Ortaya çıkan bu avantajlar, klasik kapalı ameliyat yöntemi olan laparoskopik cerrahi ile elde edilebilir. Ancak, laparoskopik mide kanseri ameliyatları zorluk derecesi yüksek ameliyatlardır. Oysa robotik cerrahinin sunmuş olduğu 3 boyutlu, yüksek çözünürlüklü görüntü sistemi ile robotik enstrümanların laparoskopik aletlere göre daha üstün işlev ve kapasiteleri sayesinde, robotik yöntemle daha etkin ve güvenli mide kanseri ameliyatları yapılabilmektedir.