Aile yapısı çocukların gelişiminde önemli rol oynuyor
Çocuk ilk sosyal deneyimlerini aile içerisinde deneyimler. Kişiliğin oluşumunda önemli bir yeri olan özdeşim kurmak, çocuklarda aile bireylerini modelleme yoluyla gerçekleşir. Böylece model alınan ailenin yapısı çocuğun ileriki yaşantısında, duygusal ve toplumsal gelişiminde belirleyici bir rol oynar. Bu noktada ebeveyn tutumları çok önemli hale gelir.
Klinik Psikolog Müge Leblebicioğlu Arslan, anlayışlı ve tutarlı ailelerde büyüyen çocukların ilişkilerinde daha sosyal ve duyarlı olduğunu, kendi duygu ve düşüncelerini ifade etme konusunda da başarı sağladığını belirtiyor. Bu tür çocuklarda davranışlarını denetleme becerisinin daha yüksek düzeyde olduğu da görülüyor.
Buna karşılık katı ve otoriter tutum sergileyen ailelerin çocukların ise duygu ve düşüncelerini daha çok saldırgan tutumlarla ifade etme eğilimindeler ve kendi iç dünyalarını açıklamakta zorluk yaşıyor. Katı ve otoriter tutuma maruz kalan çocuk, yaşamı boyunca sürekli birileri tarafından kontrol edilme ihtiyacı ya da aşırı kontrol etme ihtiyacı duyabiliyor. Yetişkinlikte ise ikili ilişkilerde güven ve anlayıştan uzak, baskıcı ve katı tutum sergileyebiliyorlar.
Dürtülerini denetleme yetisi düşük olan çocukların ebeveyn tutumlarının aşırı rahat, serbest her istediğini gerçekleştiren sınırların olmadığı tutumlar olduğu da dikkat çekiyor. Klinik Psikolog Müge Leblebicioğlu Arslan, dolayısıyla güven verici, destekleyici ve hoşgörülü tutumun sağlıklı bir psikososyal gelişim için oldukça önemli olduğunu belirtiyor.