Son dakika çocukluk dönemi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocukluk dönemi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocukluk dönemi haber sayfamızda...
Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık, "Aileler, bebeklerinde hızlı kalp atışı, morarma, hızlı nefes alma, yetersiz beslenme ve gelişim geriliği fark ederse, vakit kaybetmeden önce Çocuk Kardiyoloji, ardından gerekirse Çocuk Kalp Cerrahisi uzmanına başvurmalıdır" uyarısında bulundu.
Anneyi ve yenidoğan bebeği boğmaca hastalığına karşı da korumak amacıyla tetanos-difteri (Td) aşısının bir dozunun her gebelik döneminde aselüler boğmaca aşısı bileşeni de içeren tetanos-difteri-aselüler boğmaca (Tdab) aşısı şeklinde uygulanmasına 2 Nisan 2025 tarihi itibarıyla başlanacak.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert, ebeveynleri çocuklarına yılda bir kez tam kapsamlı sağlık taraması yaptırmanın önemi konusunda uyardı. Dr. Sert, “Çocukların sağlıklı bir gelişim göstermesi ve potansiyel sağlık problemlerinin erken dönemde tespit edilmesi için düzenli sağlık taramaları şart” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye'de okul öncesi eğitim okullaşma oranının 2023-2024 eğitim öğretim yılında 5 yaşta yüzde 95,44'e ulaştığını belirtti.
Ağız sağlığının önemine dikkat çeken Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Diş Tabibi Ayça Başar, “Ağızda bulunan bakteriler kan yoluyla diğer organlara geçerek kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir” dedi.
Uzm. Dr. Tuğçe Karaca, bağırsak sağlığının daha anne karnındayken başladığına ve nesilden nesile aktarıldığına dikkat çekti. Özellikle çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde bağırsak sağlığını korumanın, gelecekteki kronik hastalık riskini azaltacağını belirten Uzm. Dr. Karaca, “Eğer sık hastalanan ya da az uyuyan, huzursuz bir çocuğunuz varsa bağırsak dengesinin bozulmuş olabileceğini aklınızda tutmalısınız. Çocuğunuzun bağırsak sağlığını önemseyin.” dedi. Karaca, çocukların bağırsak sağlığını koruyacak önerilerde bulundu.
Hayat boyunca sağlığın korunması için çocukluk dönemi ve bu noktada atılan temeller büyük önem taşır. Gelişim döneminde aldıkları sağlıklı gıdalar, ileriki yaşlarda önemli etkiler verebilir.
İzzet Yıldızhan, magazin dünyasında sık sık özel hayatıyla gündeme gelen ünlülerden biridir. Peki, İzzet Yıldızhan’ın kaç çocuğu var? İzzet Yıldızhan evli mi, kaç tane çocuğu vardır?
Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarından bahseden Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Hasret Ayyıldız Civan, “Kahvaltı, çocukların gün içinde ihtiyaç duyacakları temel besinleri sağlar ve bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Dengeli bir kahvaltı, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için gereken vitamin ve mineralleri içerir. Özellikle C vitamini ve antioksidanların meyve ve sebzelerle alınması, çocukların hastalıklara karşı direncini artırır” dedi.
Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Hasret Ayyıldız Civan, çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirme yolları hakkında bilgilendirmede bulundu. Bağışıklık sisteminin, vücudun enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı doğal savunma mekanizması olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Civan, “Çocukluk dönemi, bağışıklık sisteminin gelişimi açısından kritik bir zaman dilimidir ve bu dönemde doğru beslenme büyük önem taşır. Özellikle kahvaltı ve sağlıklı besinler, çocukların bağışıklığını güçlendirmek ve sağlıklı büyümelerini desteklemek için gereklidir” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema sektörüne uzun metraj ve çekim sonrası türlerindeki 30 proje için toplam 141 milyon 500 bin lira destek sağlandığını açıkladı.
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rıdvan Sivritepe, Ramazan Ayında diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken hususları açıkladı. Beslenmenin şeker hastalığının tedavisinde en önemli basamak olduğunu belirten Doç. Dr. Sivritepe, “Doğru ve dengeli bir diyette bulunan lifli gıdalar, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar, hastaların kan şekeri seviyelerini daha istikrarlı bir şekilde korumalarına yardımcı olur. Ayrıca, uygun porsiyon kontrolü ve düzenli aralıklarla beslenme, hiperglisemi (şeker yüksekliği) ve hipoglisemi (şeker düşüklüğü) riskini azaltır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmelerinin önemli olduğu şeker hastalarının doktora danışmadan oruç tutmaması gerekir" dedi.
Uykunun hem çocuklar hem de yetişkinler için fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlık açısından son derece önemli bir konu olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Burçin Yorgancı Kale, güçlü bir bağışıklık sisteminden bellek ve öğrenmeye, kilo kontrolünden zihinsel performansın artırılmasına kadar birçok konuda uykunun vazgeçilmez bir yaşam unsuru olduğunun altını çizdi.
Kulaklarını temiz tutmak isteyen herkes çoğunluklu kulak temizleme çöplerinden yardım alıyor. Ancak uzmanlar bu durumun kulak sağlığını bozabileceğini söylüyor. KBB Kliniği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Levent Saydam, “Kulakları kesinlikle kulak çöpüyle temizlemeyin” dedi.
ABD'nin en uzun süredir ölümü bekleyen idam mahkumlarından biri dün, son nefesini vereceği odaya götürüldü. Kendisini camın arkasından ailesi ve sevdikleri izliyordu. Son kez onlara dönüp 'Sizi seviyorum' dedi ancak 1 saat süren 8 farklı denemenin ardından idam başarısız oldu. İdamı gerçekleştiren ekip hakkındaki iddialar ise ülkeyi karıştırdı.
Okul dönemindeki çocukların rutin göz muayenesinin ihmal edilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Altınsoy, "Öğrenmenin yüzde 80'den fazlası görme duyusuyla gerçekleşir. Aileler çocukların hal ve hareketlerini izleyerek bazı göz rahatsızlıklarının farkına varabilir" dedi.
Çocukluk dönemi, sağlıklı büyüme ve gelişme için en kritik aşamalardan biridir. Bu dönemde, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi büyük ölçüde doğru beslenmeye bağlıdır. Dengeli bir diyet, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji seviyelerini artırır ve büyüme süreçlerini destekler. Çocuklar için sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmak, onları uzun vadeli sağlık sorunlarından koruyabilir. Peki, çocuklar için en faydalı besinler nelerdir ve onların sağlıklı bir şekilde gelişmelerini sağlamak için neler yapılabilir?
“Masal Karavanı” sosyal sorumluluk projesini İhtiyaç Haritası ile birlikte hayata geçiren Hero Baby, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki konteyner kentlerde yaşayan yüzlerce çocuk ve anneleri ile bir araya gelip psikososyal destekte bulundu.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 5 Ekim Dünya Menenjit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. AHEF 2. Başkanı Dr. Zafer Tolga İpek, menenjitin tedavi edilmezse yüzde 80'inin ölümle sonuçlandığını ve hastalıktan aşıyla korunmanın büyük bir önem taşıdığını vurguladı.