YemekOsmanlı mutfağının en özel 100 yemeğiHABERİ PAYLAŞ HaberlerYemek Haberleri Osmanlı mutfağının en özel 100 yemeği 07 Kasım 2023 - 01:16 | Son Güncelleme: 07 Kasım 2023 - 01:16Osmanlı mutfağının en özel 100 yemeğiYemekPaylaşOsmanlı mutfağı denildiğinde bütün dünyanın ağzı sulanıyor. Et yemeklerinden tatlılarına kadar bütün tarifleri dillere destan. Osmanlı mutfağına dair bilmeniz gereken 100 yemek çeşidi...07 Kasım 2023 - 01:16 | Son Güncelleme: 07 Kasım 2023 - 01:16YAZI BOYUTUÖnceki Fotoğraflar21DÜĞÜN ÇORBASI Sadece düğünlerin değil tüm davetlerin vazgeçilmezi.22KAVUN DOLMASI Kavunun içini doldurarak yapılan şahane lezzet.23BABAGANUŞ Yoğurt, sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlanmış, közlenmiş patlıcan ve biberle hazırlanır.24BAKLALI YAPRAK SARMA Tokat yöresinde sıklıkla yapılan bir lezzet.25TAVUK KEBABI Haşlanmış tavuğun üstüne soğan suyu ile seyreltilmiş yoğurt sürülerek kızartılır, maydanozla servis edilir.26VETRİKA Kavrulmuş un hamur haline gelince ateşten alınır ve yumurtalar yedirilir. Küçük parçalara ayrılan yumurtalı hamur fırında pişirilir üstüne kıyma ya da peynir ile servis edilir.27YOĞURTLU ŞALGAM KIZARTMASI Şalgamı bir de kızartarak deneyin.28PAÇA YAHNİSİ Dana veya kuzu paçası nohut ve bol soğanla pişirilerek servis ediliyor29HUMS LOKMASI Kuş üzümlü, çam fıstıklı ve tarçınlı nohut ezmesi.30PASTIRMALI YUMURTA Sotelenmiş soğan, tereyağı, çemeni ayrılmış pastırma ve birkaç damla sirkenin yarattığı mucize lezzet.31BALKABAĞI DOLMASI Çamfıstığı, soğan, pirinç ve kıymayla doldurulmuş balkabağı.32KAYMAK BAKLAVASI Güllaç hamuru gibi ama çok daha farklısı.33PATLICAN SİLKMESİ Zeytinyağlıların kralı.34LOR KÖFTESİ Lor maydanoz yumurta ve tereyağının lezzeti bir arada.35YOĞURTLU ŞİŞ KEBAP En altta et suyu ile ıslanmış pideler ortada ızgarada pişirilmiş et ve sarımsaklı yoğurt.36KADINBUDU KÖFTE Kıymanın içinde pirinç çok ayrı bir lezzet.37BUMBAR VE ŞİRDAN Lezzeti asırlardır dillere destan.38PAPAZ YAHNİSİ Dana etiyle yapılan en lezzetli yahni.39PATLICANLI PİLAV Özellikle et yemeklerine çok yakışıyor.40PEYNİR LOKMASI Peynirin en lezzetli hali.41PATLICAN MÜCVERİ En az kabak mücveri kadar lezzetli.42BUĞDAYLI BALIK ÇORBASI Boğazın levrekleri keşkeklik buğday ve sirke ile pişiriliyor üzerine nane ve maydanoz serpilerek servis ediliyordu.43HURMA KEBABI Hurma büyüklüğünde pişirilen köfteler kakule ve tarçın ile lezzetlendiriliyor.44AREFE KÖFTESİ Kuzu kıyması anason, kimyon, soğan ve bulgur ile lezzetlendiriliyor.45YALANCI PİLAKİ Sarımsak, kereviz ve domatesle pişirilen içinde et olmayan nadir yemeklerden biri.46SU BÖREĞİ İster peynirli, ister kıymalı ya da sade olarak tercih edebileceğiniz şahane bir lezzet.47ÇILBIR Haşlanmış suda pişirilmiş yumurta tereyağlı karabiberli sos ile hazırlanıyor.48HAKANİ HELVA Helvaların en lezzetlisi.49KESTANELİ TERİNE ÇORBASI Kestaneli, yoğurtlu ve baharatlı kuru meyve çorbası.50DEFNELİ ŞİŞ KEBABI Kuzu eti defne ve soğanın müthiş bileşimi.51İŞKEMBE YAHNİSİ Tereyağ da kızartılan işkembe nohut ve soğanla bir araya getiriliyor.52ÇEVGANİ MÜCVERİ Bildiğiniz bütün mücverleri unutun. Kuzu eti, yumurta, un ve maydanozun şekil bulmuş hali.53VİŞNELİ EKMEK TATLISI Ekmeğin ekşili hali.54TERBİYELİ CİĞER ÇORBASI Et suyunda pişirilen kuzu ciğeri tereyağı ile pişirilip, yumurta ve un ile taçlandırılıyor. Bu çorbaya nane ve maydanoz çok yakışır.55ACEM PİLAVI Yapmak biraz zor olsa da her lokmasına değer.56TAS KEBABI Tarçın kakule ve anason ile terbiye edilmiş kuzu eti ile pişirilen pilav, sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.57ETLİ VE TAVUKLU YAHNİ Kuzu kol ve tavuğun muhteşem uyumu.58TUFFAHİYE Elmayı dolduran bulgur, kereviz sapı ve soğan.59USKUMRU DOLMASI Uskumru balığını pirinçle doldurup yapılıyor.60PEYNİRLİ MAYDANOZLU MÜCVER Asıl klasik mücver.61MARMARİNA Körpe ıspanağın üzerine terbiyeli kıyma.62TAVUKGÖĞSÜ Tiftik tavuk parçaları ve sütün muhteşem lezzeti.63İŞKEMBE ÇORBASI Bol sirke ve sarımsak ile içildiğinde tam bir şifa deposu.64KUŞBAŞI KEBABI Soğan yenibahar ve karabiber ile terbiye edilen kuzu eti ızgarada pişirilerek servis ediliyor.65 SARAY LOKMASI Her ısırıkta ağızdan damlayan şerbetler.66TAVŞAN YAHNİSİ Sarımsaklı, tereyağlı ve bol lezzetli.67BAMYA DOLMASI Limonun içine dizilmiş bamyalarla görsel şölen.68PİLİÇ ÇORBASI Hem doyurucu hem de hastayı yatağından kaldıracak kadar güçlü.69CİĞER KEBABI Ciğerin en çok sevilen hali.70YALANCI İLİK YAHNİSİ Kuzu ciğeri ve kuzu etinin bir araya getirilerek hazırlanan yahni tam bir lezzet bombası.71LUHUM PİLAVI İsmi pilav ama içinde pirinç yok.72BULGURLU MERCİMEK ÇORBASI Bulgur ve mercimekle hazırlanan reyhan ile lezzetlendirilen bir klasik.73ÇÖMLEK KEBABI Kapaklı bir güvecin en alt katına limon, sonra sırasıyla et, soğan, bamya, patlıcan, kabak ve domates, sarımsak konularak pişirilen Çömlek Kebabı anason ve karabiberle tatlandırılıyor.74MEDFUNE Patlıcan, bakla, kış kabağı veya kenger kullanılarak yapılan etli sulu yemek. 75TAVUK CİĞER KEBABI Önce ızgarada pişirilen tavuk ciğerleri bir de tereyağı ve baharatlarla tavaya atılıp hazırlanıyor.76PEYNİRLİ KATMER Bir yiyen bir daha vazgeçemiyor.77NOHUT ÇORBASI Püre haline getirilmiş nohut, piliç suyunda pişiriliyor.78MUZHIR KEBABI Soğan, karabiber ve tuz ile terbiye edilen et şişe geçirip üstüne iç yağı sarılarak pişiriliyor.79TATLI ET YAHNİSİ Tereyağında kızartılmış gerdan eti soğan ve pekmezle lezzetlendiriliyor.80TERBİYELİ BADEMLİ TAVUK ÇORBASI Tam bir şifa deposu.81SEMÜZ OĞLAK KEBABI Fırında tandır usulü pişirilmiş süt oğlak kebabı. İç pilavla ile servis edilirdi.82KIRMA TAVUK YAHNİSİ Tuz ve soğan ile ovularak terbiye edilen tavuk, önce ızgarada ardından, biber soğan ve maydanozla tencerede haşlanarak ikinci kez pişirilir.83BAŞ PİLAVI Kuzu kellesi ile hazırlanan pilav sakız ile aromalandırılırdı.84TOYGA AŞI Günümüzde ayran aşı olarak da biliniyor.85NOHUTLU BEYAZ YAHNİ Kuzu eti ve nohuttun bir arada pişirildiği bu yahni tören yemekleri arasındaydı.86KALACOŞ Doğranmış tandır ekmeği üzerine soğanlı kavurma ve sulandırılarak ayran haline getirilmiş kurut eklenerek yapılır.87GÜLLABİYE Kesme helva gibi ama daha ıslağı.88NIRBAÇ Kuzu etinden köfte ve havuçlu, kişniş, tarçın, zencefil ve nar ekşisi ile tatlandırılmış tencere yemeği.89MİDYE TAVA Bugün sade oalrak yapılan midye tava, Osmanlı mutfağında sirke ve yumurta kullanılarak yapılıyordu.90MAKARONYA TAVASI Genellikle zengin sofralarında yapılır, peynir ve hindistan cevizi ile taçlandırılır.91TERBİYELİ CİĞER TAVA Soğan ve tuz ile terbiye edilen ciğer zeytinyağında kızartılarak servis edilirdi.92TAZE FASULYE MÜCVERİ Fasulyeler önce una bulanır daha sonrada kızartılır.93REVANİ Limonlusu da portakallısı da sıklıkla tercih ediliyor.94İŞKEMBE TAVA İşkembeyi bol tereyağında kızartarak yapılıyor.95LALANGA İçi istediğiniz malzemelerle doldurulan hamurişi.96BEYİN TAVA Yumurtaya batırılan beyin unlanarak kızartılarak servis edilirdi.97ŞEYMİLMUŞİ Kaynıyarık gibi ama etsiz hali.98AŞURE Ne mutlu bize ki günümüzde hala devam eden bir lezzet.99ASİDE Pekmeze doyacaksınız.100DÜĞÜN PİLAVI Et suyu ile pişer ve üzerine kuzu eti didiklenerek servis edilir.101DÖVME PİLAV Dövülmüş buğday ya da bulgur ile hazırlanan şahane lezzet.102NAZLI AŞ Sütlaç gibi ama biraz daha hafifi.