Probiyotiklerle dolu! Kış aylarının şifa kaynağı bozanın faydaları

Antioksidanlar açısından zengin olan boza bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasında önemli yer tutuyor. Probiyotik bakterilerle bağırsak florasını düzenleyerek bağışıklığı güçlendirir. Böylece soğuk algınlığı ve kanserden korunmaya da yardımcı olurken fazla kilolardan kurtulmanızı kolaylaştırır. Boza ile zayıflama yollarını ve bozanın sağlığa faydalarını Posta.com.tr okurları için derledik.

"Sıvı ekmek” olarak da adlandırılan boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir ve oldukça faydalı fermente malt bir kış içeceğidir.
Bir bardak bozanın kalorisi 150 ila 200 kalori arasında değişiklik gösterebilir.
Kalorisi biraz yüksek olsa da içerdiği güçlü probiyotikler nedeniyle dengeli tüketildiğinde sindirim sistemini düzenlemenize, fazla kilolardan kurtulmanıza yardımcı oluyor.
Şifa kaynağı boza, bol miktarda antioksidan içerdiği için vücut için çok sağlıklı.
“Boza neyden yapılır?” İnsan sağlığı için yararlı mikroorganizmaları içeren fermente tahıl bazlı bir içecek olan boza ülkemizde; pirinç, darı çavdar, mısır, yulaf, buğday gibi tahılların öğütülmesi, su ilave edilerek pişirilmesi ve daha sonra şeker eklenerek maya ile laktik asit fermantasyonuna tabi tutulması ile üretilmektedir.
BOZADA NELER VAR? BOZA NE İŞE YARAR?
Boza içerdiği bol miktardaki A, B, C ve E vitaminleri bulunur ayrıca mineral açısından da zengindir.
29 mg kalsiyum, 1,3 mg demir, 97 mg fosfor, 1 mg çinko ayrıca Tiamin(B1 vitamini), Riboflavin (B2 vitamini) ve Niasin içerir.
- Afrodizyak etkisiyle cinsel gücü ve isteği artırıyor.
- Bağırsak florasını düzenleyerek bağışıklığı güçlendirir.
- Kanser ve kalp hastalıkları gibi serbest radikallerin rol aldığı dejeneratif hastalıklara karşı koruyucudur
- Boza da salep gibi öksürük tedavisinde kullanılmaktadır.
- Niasin içeriğinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına olumlu etkisi vardır.
- Süt yapıcı özelliği sebebiyle hamile bayanlara veyahut vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor.
- Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır.

FENOLİK BİLEŞENLER HÜCRE YIKIMIYLA SAVAŞIYOR
Bozanın sağlığa faydaları üzerine yapılan araştırmalar bozanın fenolik bileşenler ve antioksidan aktivite açısından çok güçlü bir kaynak olduğunu gösteriyor.
Bozanın hammaddesi olan tam taneli tahıllar fenolik maddeler açısından oldukça zengindir.
Bu güçlü fenolik bileşikler antioksidan özelliklere sahiptir ve serbest radikallerin rol aldığı dejeneratif hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.
YÜKSEK PROBİYOTİK ETKİ ŞİFA DAĞITIYOR
Probiyotik yapısı ve içerdiği yüksek laktik asit içeriği sebebiyle bağırsak florasını güçlendirir.
Boza gibi fermente probiyotik gıdalar, canlı mikroorganizmalar içermesi nedeniyle bağırsak mikrobiyatası güçlendirerek besin emiliminden, kilo kontrolüne birçok fayda sağlar.

BOZA İLE KİLO KONTROLÜ
Boza harika bir sihirli içecek gibi... Onunla kilo alabilir ya da kilo verebilirsiniz.
- Her gün 1-2 bardak gibi yoğun tüketimi kilo almak isteyenlere ve sporculara yüksek besin değerleriyle enerjiyi bir arada sunuyor.
- Haftada 1-2 bardak ile sınırlı olarak dengeli tüketildiğinde ise bağırsak sistemini dengeleyerek kilo vermenize destek oluyor.
Bozanın besin değeri tablosuna göz attığınızda karbonhidrat oranının çok fazla olduğunu göreceksiniz. Karbonhidrat açısından zengin bir içecek olduğu için de sürekli içtiğinizde kilo alabilirsiniz.
Bu demek oluyor ki; boza fazla tüketimde kilo aldırır.
Bununla birlikte 1 bardak boza yaklaşık 200 kaloridir ve kilo vermek isteyenler için haftada1-2 defa tüketilmesi diyeti destekler. Kilo kontrolü konusunda yardımcı olur. Tok tutan boza, sindirim üzerindeki etkileri nedeniyle az miktarda tüketildiğinde zayıflatıcı etkilere sahiptir.
TOK TUTUYOR
İçerdiği tahıllar nedeniyle “Sıvı ekmek” olarak da adlandırılan boza, vücuda sıcaklık verir. Yüksek kalorisi nedeniyle tok tutan boza zengin vitamin ve mineral kaynağıdır.