"Sıvı ekmek” olarak da adlandırılan boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir ve oldukça faydalı fermente malt bir kış içeceğidir.
Bir bardak bozanın kalorisi 150 ila 200 kalori arasında değişiklik gösterebilir.
Kalorisi biraz yüksek olsa da içerdiği güçlü probiyotikler nedeniyle dengeli tüketildiğinde sindirim sistemini düzenlemenize, fazla kilolardan kurtulmanıza yardımcı oluyor.
Şifa kaynağı boza, bol miktarda antioksidan içerdiği için vücut için çok sağlıklı.
“Boza neyden yapılır?” İnsan sağlığı için yararlı mikroorganizmaları içeren fermente tahıl bazlı bir içecek olan boza ülkemizde; pirinç, darı çavdar, mısır, yulaf, buğday gibi tahılların öğütülmesi, su ilave edilerek pişirilmesi ve daha sonra şeker eklenerek maya ile laktik asit fermantasyonuna tabi tutulması ile üretilmektedir.
BOZADA NELER VAR? BOZA NE İŞE YARAR?
Boza içerdiği bol miktardaki A, B, C ve E vitaminleri bulunur ayrıca mineral açısından da zengindir.
29 mg kalsiyum, 1,3 mg demir, 97 mg fosfor, 1 mg çinko ayrıca Tiamin(B1 vitamini), Riboflavin (B2 vitamini) ve Niasin içerir.
- Afrodizyak etkisiyle cinsel gücü ve isteği artırıyor.
- Bağırsak florasını düzenleyerek bağışıklığı güçlendirir.
- Kanser ve kalp hastalıkları gibi serbest radikallerin rol aldığı dejeneratif hastalıklara karşı koruyucudur
- Boza da salep gibi öksürük tedavisinde kullanılmaktadır.
- Niasin içeriğinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına olumlu etkisi vardır.
- Süt yapıcı özelliği sebebiyle hamile bayanlara veyahut vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor.
- Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır.