Ramazan ayı ne zaman? İlk oruç ne zaman tutulacak, 2024 Ramazan ayı ne zaman başlıyor?

Ramazan ayı, anlam ve önemi ile on bir ayın sultanı olarak nitelendiriliyor. Gündüzü oruç, gecesi teravih ile geçen, sahur, iftar ve mukabele gibi kendine has ritüelleri bulunan Ramazan ayı aynı zamanda Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gece olan Kadir gecesini de içinde barındırması hasebiyle İslam alemi için büyük kıymet taşıyor. Peki, Ramazan ayı ne zaman? İlk oruç ne zaman tutulacak, 2024 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? İşte yanıtı…

Mübarek üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı için artık geri sayım başladı. Recep ayı 10 Şubat itibariyle sona eriyor ve 11 Şubat’ta Şaban ayı başlıyor. Şaban ayı sona erdikten sonra da 2024 yılının Ramazan ayı başlayacak. İlk oruçlar tutulacak. Taa ki Ramazan Bayramı’na kadar. İşte 2024 yılı Ramazan ayı başlangıç ve bitiş tarihlerine ilişkin ayrıntılar…

RAMAZAN AYI NE ZAMAN?
2024 yılı Ramazan ayı 11 Mart Pazartesi günü başlıyor.

İLK ORUÇ NE ZAMAN TUTULACAK?
10 Mart Pazar gecesi ilk teravih namazı kılınacak, ilk sahurlar yapılacak ve 11 Mart Pazartesi günü ilk oruç tutulacak ve ilk iftar yapılacak.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ
Bu konuda imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.
Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.
Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.

Kur’an-ı kerim, Ramazan’da indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.
İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.
Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama’ vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.
Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.)