İnsanlık için en büyük tehlikelerden biri olan ve son zamanların en sinsi hastalığı olarak bilinen kanser, ne yazık ki tükettiğimiz besinlerden de oluşabiliyor. Kanser türleri arasında yer alan mide kanseri ise doğrudan yediğimiz besinler nedeni ile ortaya çıkabiliyor. Mide kanserine yol açan en tehlikeli besin ise ayıla bayıla yediğimiz ton balığı oldu. Evde balık pişirmekten hoşlanmayanlar, balığın temizlemesi ile uğraşmak istemeyenler ya da kokusundan rahatsız olanlar çareyi ton balıklarında buluyor. Özellikle de spor ve diyet yapan kişiler oldukça sık ton balığı tüketiyor. Sık sık konserve ton balığı tüketmek ise vücuda ciddi zararlar veriyor. Balık, aslında insan vücudunun en çok ihtiyacı olduğu ve Omega-3 yağı bakımından zengin olmasından dolayı oldukça faydalı bir besindir. Lakin işin içine konserve girdiği takdirde balığın içindeki vitaminler anlamını yitiriyor. Konservelerin içinde bulunan cıva, insanları yavaş yavaş zehirleyebiliyor. Bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Konserve gıdalarda bulunan toksik maddeler zaman geçtikçe vücutta kanser hastalığına yol açabiliyor. Bu da zaten çok büyük bir tehlike anlamına geliyor. Dolayısıyla konserve gıdalarının tüketimine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Neredeyse tüm alüminyum kutularda bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplaması bulunuyor. Bu yüzden de domates gibi asit oranı yüksek yiyeceklerin konserve halinde tüketilmesi çok daha tehlikeli durumlara yol açabiliyor. Uzmanlara göre, konserve tüketen toplumlarda mide kanseri daha sık görülüyor. Bu duruma en uygun örnek ise Japonya olarak karşımıza çıkıyor. Japonya’da mide kanseri çok sık görülüyor. Öte yandan Japonya’dan başka ülkelere giden göçmenlerde yıllar içinde mide kanseri sıklığı azalır ve gittikleri ülkede de mide kanseri sıklığına geriler. Bu durum ise diyet yapmanın mide kanserine karşı nasıl etki ettiğini gösteriyor. Mide kanseri nedenlerinin en önemli nedenlerinden biri yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Özellikle mangalda pişmiş et ve benzeri gıdalar, aşırı tuzlanmış ve salamura yapılmış sebzeler, işlenmiş gıdalar mide kanserinin oluşmasına zemin hazırlar. Mide kanserinden korunmanın en iyi yolu ise Akdeniz tipi beslenme tarzını benimsemektir. Organik ve taze meyve sebzeler mide kanserine karşı koruyucudur. Mide ekşimesi, hazımsızlık, karın ağrısı, göğüste ağrılı yanma hissi, iştahta azalma, az yemeye rağmen tokluk hissi, istem dışı kilo kaybı, mide bulantısı, kusma ve anemi mide kanserinin belirtileridir. Karın ve midede devam eden ağrıMide ekşimesi veya hazımsızlıkÇok az yemeye rağmen tok hissetmeİştah ve kilo kaybıDevamlı yorgunluk ve halsizlikYutma güçlüğü Siyah dışkılama veya dışkıda kanGöz akı ve ciltte sararmaSık sık geğirmeMide bulantısıKanlı ya da kansız kusmaGöğüste ağrı Kanser, mide girişini veya ince bağırsak girişini tıkadığında yiyecekler geçemez, bu da ağrıya ve kendinizi çok kötü hissetmenize neden olur. Tümör mide de büyüyüp, çoğaldığında gıdaların mideden geçmesi zorlaşır. Bu durum hem hazımsızlığa hem de tüketilen gıda veya içeceklerin yemek borusuna geri dönmesine neden olur. Mide kanserinin belirtilerinden biri de vücudun en son yediği yemeği hala sindirememiş olmasından ya da büyüyen hücreler nedeni ile mide dolu hissettiğinden kişiler kendini tok hisseder.