Sahurdan iftara kadar acıktırmıyor! Prof. Dr. Canan Karatay ısrarla tavsiye etti: 12 saat boyunca tok tutuyor vitamine doyuruyor

Sahur ve iftar arası tok tutan besinleri Prof. Dr. Canan Karatay açıklıyor. Karatay hoca sahurda tüketilen omletin tok tutma özelliği olduğunu söylüyor. Kabızlığı önlemek ve vücudu susuz bırakmamak için sıvı tüketimi önemlidir. İşte Karatay hocadan Ramazan tavsiyeleri...

Uzmanlara göre sahursuz oruç tutmak vücut direncini düşürür. Yumurta, zeytin, turp sahur için önerilen besinler olabilir. Sahurda kahve içmek de bağırsak çalışmasını destekler...
Sahurda acıkmadan uzun süre dayanabilmek için doğru besinleri tercih etmek çok önemli. Canan Karatay, sahurda hem beyin hem de vücut için faydalı olan omleti öneriyor. Yumurtanın tok tutma özelliği sayesinde, sahurda yapılan omlet sizi uzun süre açlık hissetmeden tutar.

Prof. Dr. Canan Karatay'ın iftar ve sahur için sağlıklı beslenme önerilerini şu şekilde özetlemek mümkün:
CANAN KARATAY'IN İFTAR VE SAHUR ÖNERİLERİ:
İftar ve sahurda bol su içilmesi gereklidir.
İşlenmiş, hazır ve paketli gıdalardan kaçınılmalı.
Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı.
Sahura kalkmadan oruç tutulmamalıdır.

Sahurda omlet öneren Canan Karatay, yumurtanın çok önemli bir besin olduğunu belirtiyor. Yalnızca köy yumurtası kullanılmalı ve yanında köy tereyağı, zeytin, turp ve yeşillikler tüketilmelidir. İçecek olarak ise şekersiz süt veya kahve tercih edilebilir. Ayran içmek de seviyorsanız, bu da uygun bir seçenek olabilir. Kahvaltı alışkanlığınız varsa, sahurda kahvaltı yapılması da mümkündür.

Ancak çorba, tok tutmaması nedeniyle sahurda önerilmez. Sahurda en önemli noktalardan biri susuz kalmamak olduğundan, bir iki gün önceden vücudu sulandırmaya başlamak gerektiği ifade edilmektedir.

Eski ramazan pideleriyle kıyaslanamayacak olsa da, sahurda küçük bir parça pide tüketilebilir, ancak üzerine bol tereyağı sürülerek yenmesi önerilir.

Ayrıca peynir, tam yağlı yoğurt ve bir avuç kuru ceviz, fındık veya fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıklar da öneriler arasında yer alıyor.

İFTARDA PAÇA ÇOBASI TÜKETİN
Örnek iftar listesi paylaşımında da bulunan Karatay, şunları öneriyor:
"Orucumuzu paça çorbasıyla açabiliriz. Mercimek, tarhana veya yayla çorbası da olabilir. Yanında tabii ki su tüketmeliyiz. Sağlıklı yerseniz, aç kalmazsınız. Vücudun ihtiyacı olmayan miktarda gıdalar vücuda girdiği zaman gaz, şişkinlik, kabızlık yapar.

Bir de iftarda, bağırsakların iyi çalışması için mutlaka zeytinyağı ve kahve içmek çok önemli. Çorbadan sonra bir süre yemeyelim. Daha sonra o akşam ne yapıldıysa yenebilir. Sahura kadar bol bol su içelim."