Samsun'da hasadı başladı! Kavurucu sıcaklarda yapılan mahsulün tarlada kilosu 8 TL, B vitamini depolarını fullüyor, uzun süre tokluk hissi verip vücuttaki yağları eritiyor

Samsun'da hasat zamanının gelmesiyle birlikte kavurucu sıcaklarda çalışmaya başlandı. Tarlada kilosu 8 TL'den satılan gıdaya olan talep bu yıl oldukça fazla. Mahsulün son derece kaliteli olduğunu belirten çiftçinin yüzü gülüyor. İşte her derde deva o gıda hakkında merak edilenler...

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ekilen tohumlardan mahsul alınmaya başladı. Bu yıl hava sıcaklıklarının normal seyrinde devam etmesi mahsulün kalitesinde ciddi oranda artışa neden oldu. Peki, Samsun'da hasadı başlayan buğdayın faydaları nelerdir? Buğday neye iyi gelir?

MAYIS YAĞMURLARI ZARARIN EŞİĞİNDEN DÖNDÜRDÜ
Samsun'da buğday hasadının başladığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "İlimizde yağışların beklenenden az olmasına bağlı olarak ekinler boy atamamıştır. Ancak mayıs yağmurları ile birlikte zarar eşiğinden dönülerek, ürün kalitesinde olumlu gelişmeler yaşanmış olup, ürün rekoltesinde önemli artış gözlenmiştir. Bu da bizim ve üreticilerimizin yüzünü güldürmüştür" dedi.

HAVZA'DA HASAT BAŞLADI
Havza ilçesinde buğday hasadına katılan Müdür Sağlam açıklamalarda bulundu. Geçen yıl Samsun'da toplam 980 bin dekar alanda 330 bin ton rekoltenin olduğunu hatırlatan Müdür Sağlam, "Buğday alanlarımız daha çok Havza, Vezirköprü, Ladik, Asarcık ve Kavak ilçelerinde sahil kesimlerinde daha çok sulanamayan arazilerde mevcuttur. Havza ilçemizde hasat başladı. Sadece güneye bakan kısımlarda kuraklık oluştu. Yüzde 10 gibi bir alan boyda biraz kısalma oldu. Verim de yüzde 20 civarında o bölgelerde bir düşme oldu ama genel anlamda geçtiğimiz yıldan normal diye tabir ettiğimiz yerlerin farkı yok.

HASAT EDİLEN ARAZİDEN 550 KİLO BUĞDAY ALINDI
Şu anda hasat ettiğimiz araziden yaklaşık 550 kilogram buğday alınıyor. Burada bir şeye dikkat çekmemiz gerekiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi ile yapmış olduğumuz değerlendirme toplantımızda kalitenin çok arttığını, verimde yüzde 5 ile 10 arasında düşme olsa da genel anlamda buğdayın iç öz dediğimiz kısımda protein miktarında çok büyük miktarda artış olduğunu ifade ettiler. Bugün de baktığımızda gerçekten çok kaliteli bir buğdaydır. Nisan ayında yağmurun çok ihtiyaç olduğu dönemde çok sıcak geçen hava, mayısta yağış aldı. O arayı kapatmaya çalıştı ama mevsimlerin bu kadar kurak geçmesinden dolayı beklediğimizin çok altında bir sıkıntı yaşadık. Tarların çok güneş alan kısımlarında boylarda kısalma ve verimde de düşme var. Kalite artmasından dolayı hemen hemen o arayı kapatacak.

TÜM SATIŞ PİYASASINI TAKİP EDİYORUZ!
Çiftçilerimizin depolama ile ilgili, satışlarıyla ilgili tüm piyasasını takip ediyoruz. Hububatların topraktan çıkışına denk gelen tarihlerde ilimizde yağışların beklenenden az olmasına bağlı olarak ekinler boy atamamıştır. Ancak mayıs yağmurları ile birlikte zarar eşiğinden dönülerek, ürün kalitesinde olumlu gelişmeler yaşanmış olup, ürün rekoltesinde önemli artış gözlenmiştir. Bu da bizim ve üreticilerimizin yüzünü güldürmüştür" diye konuştu.

BUĞDAY ÇORBASI TARİFİ
Buğday çorbası malzemeleri:
- 1 su bardağı buğday (1 gün önceden ıslatılmış)
- 3-4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- Yarım limonun suyu
- 2,5 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı su
- Tuz
- Nane

BUĞDAY ÇORBASI NASIL YAPILIR?
- Buğday ve su bir tencereye alınarak buğdaylar yumuşayıncaya kadar haşlanır.
- Ayrı bir yerde yoğurt (kıvamını az su ile biraz açın), un, yumurta sarısı, limon suyu ve tuz iyice çırpılır.
- Buğdayın kaynadığı sudan alınarak ılıklaştırılır.
- Karıştırılarak yavaşça çorbaya eklenir. Karıştırmaya devam edilir.
