Şok diyetler kilo vermeye yardımcı olur mu?

Moda diyetler, hızlı bir şekilde popüler hale gelen ve yaygın ilgi gören, ancak genellikle etkinliklerini veya uzun vadeli güvenliklerini destekleyecek bilimsel kanıtlardan yoksun olan kilo verme veya diyet planlarıdır. Bu diyetler tipik olarak hızlı kilo kaybı vaat eder ve belirli gıdalara, gıda gruplarına veya yeme kalıplarına odaklanırken diğer gıdaları veya besin maddelerini sıklıkla hariç tutar veya ciddi şekilde kısıtlar.

Farklı diyet planlarını takip etmek ve şok diyetlere devam etmek yakın geçmişte popülerlik kazandı. Kilo kaybı ve kas kazanımı gibi anahtar kelimelere yönelik İnternet aramaları önemli ölçüde arttı.

İnsanlar, iddialarını destekleyecek herhangi bir bilimsel kanıt olmadan, anında sonuç vaat eden diyetleri körü körüne uyguluyorlar. Bu tür diyetler moda ya da şok diyet olarak biliniyor. Beslenme Danışmanı Dr. Meghana Pasi, şok diyetler hakkında merak edilenleri açıkladı.

ŞOK DİYETLERİN TÜRLERİ
Bu tür pek çok diyet planı vardır:
- Atkins diyeti (düşük karbonhidratlı diyet),
- Keto diyeti (vücudu karbonhidrat yerine yakıt olarak yağların yakıldığı ketoz durumuna sokmayı amaçlayan yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı diyet)
- Detoks diyeti (yalnızca meyve ve sebze suları ve diğer sıvıları içeren ve diğer besin gruplarından kaçınan),
- Paleo diyeti (et, balık, kuruyemişler, meyve ve sebzeleri içeren ve karbonhidratlardan kaçınan),
- Aralıklı oruç (yalnızca öğünlerin zamanlamasına vurgu yapar, porsiyon büyüklüğüne ve diyete dahil edilecek gıda türlerine göre).

ŞOK VE MODA DİYETLER NE ZAMAN BAŞARISIZ OLUR
Uzman isim şok diyetlerinin genellikle çok kısıtlayıcı olduğunu ve uzun vadede sürdürülmesinin zor olabileceğini söylüyor. "Diyeti bıraktıktan sonra, kaybedilen kiloyu geri alma veya toparlanma etkisi yaşama riski vardır" diye açıklıyor.

Belirli bir diyet için uzman bir beslenme uzmanına danışmadan herhangi bir şok diyetini körü körüne takip etmek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşırı kalori kısıtlamasından kaynaklanan hızlı kilo kaybı, kas kaybına, bağışıklık fonksiyonunun zayıflamasına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

Moda diyetler nedeniyle ortaya çıkması muhtemel besin eksikliklerini vurguluyor: "Birçok diyet belirli besin gruplarını veya besin maddelerini kısıtlıyor, bu da zamanla besin eksikliklerine (protein, vitamin ve mineral eksikliği) yol açabilir." "Zamanla FAD diyetleri yiyecekle sağlıksız bir ilişki yaratabilir, bu da suçluluk duygusuna, kaygıya ve yeme konusunda takıntıya yol açabilir" diye ekliyor.

DİYETİNİZİ NASIL DENGELEYEBİLİRSİNİZ?
Diyetinizi dengelemek, sağlığınızı korumak ve vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlamak için çok önemlidir. Diyetinizi nasıl dengeleyeceğinize dair bazı ipuçları:
Geniş bir besin yelpazesine sahip olduğunuzdan emin olmak için farklı yiyecek gruplarından çok çeşitli yiyecekler tüketin. Diyetinize meyveleri, sebzeleri, tam tahılları, yağsız proteinleri ve sağlıklı yağları ekleyin.

Aşırı yemeyi önlemek için porsiyon boyutlarına dikkat edin. Porsiyon boyutlarını kontrol etmeye ve aşırı tüketimi önlemeye yardımcı olmak için daha küçük tabaklar ve kaseler kullanın.
Diyetinize kümes hayvanları, balık, fasulye, mercimek, fındık ve süt ürünleri gibi çeşitli protein kaynaklarını ekleyin. Protein kas onarımı ve genel sağlık için gereklidir.

Rafine edilmiş tahıllar yerine esmer pirinç, tam buğday ekmeği ve kinoa gibi tam tahılları tercih edin. Tam tahıllar daha fazla lif, vitamin ve mineral sağlar.
Tabağınızın yarısını rengarenk meyve ve sebzelerle doldurmayı hedefleyin. Sağlığı destekleyen vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar açısından zengindirler.

Şekerli içecekler, şekerler ve işlenmiş atıştırmalıklar gibi ilave şeker içeren yiyecek ve içecek tüketiminizi en aza indirin. Yüksek şeker tüketimi çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.
Diyetinize avokado, zeytinyağı, fındık ve yağlı balık (örneğin somon) gibi sağlıklı yağ kaynaklarını ekleyin. Bu yağlar kalp sağlığı ve genel refah için faydalıdır.

Gün boyunca bol miktarda su için. Bazen susuzluk açlıkla karıştırılabilir ve gereksiz atıştırmalara yol açabilir.
Vücudunuzun açlık ve tokluk sinyallerine dikkat edin. Alışkanlıktan veya can sıkıntısından yemek yerine, acıktığınızda yiyin ve doyduğunuzda durun.
Tuz tüketiminize dikkat edin. Yüksek sodyum içeren işlenmiş gıdaları sınırlayın ve bunun yerine yemeklerinizi tatlandırmak için otlar ve baharatlar kullanın.

Daha sağlıklı seçimler yapabilmek için öğünlerinizi ve atıştırmalıklarınızı önceden planlayın. Daha az besleyici seçeneklere ulaşmayı önlemek için sağlıklı atıştırmalıkları elinizde bulundurun.

Vücudunuzun açlık ve tokluk sinyallerine dikkat edin. Alışkanlıktan veya can sıkıntısından yemek yerine, acıktığınızda yiyin ve doyduğunuzda durun.
İkramların ve daha az sağlıklı yiyeceklerin tadını ölçülü olarak çıkarın. Ara sıra kendinizi şımartmakta sorun yoktur, ancak bunu besleyici yemeklerle dengeleyin.