B12 vitamini, vücudunuzun kendi başına üretebileceği bir vitamin değildir ve hayati fonksiyonların devam etmesi için mutlaka eksikliğinin giderilmesi gerekir. Sinirlerinizi sistemini korumak, DNA ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini desteklemek, beyin fonksiyonlarınızı sürdürebilmeniz için de oldukça önemlidir.B12 vitamini özellikle hayvansal ürünlerde; et ve süt ürünlerinde bulunur. Peki, yeterli B12 alımı nasıl sağlanabilir? Unutkanlık sorununu sıklıkla yaşayan kişiler Azheimer konusunda tedirgin olabiliyor. Oysa B12 eksikliği olanlar ilk önce beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeli.Uzmanlar birçok besin kaynağından B12 vitamini elde edilebileceğini vurguluyor. İşte, en güçlü B12 vitamini kaynakları... Et, süt, yumurta gibi besinler B12 vitamini yönünden zengindir. Kırmızı et, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kefir uzmanların önerdiği besinler arasında yer alıyor. Yumurta, B12 vitaminiyle dolu olan zengin bir besindir. Her gün bir adet yumurta yemek, B12 depolarını doldurarak, karşılaşabileceğiniz hastalıkların önüne geçebilir. 60-70 gramlık orta boy bir yumurta günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 25-30'unu ihtiva ederken, günlük kolesterol ihtiyacının yüzde 60'ını içinde barındırır. Özellikle kaz ve ördek yumurtaları daha yüksek miktarlarda B12 vitamini içerir. Bilhassa ciğer ve uskumru tüketimi B12 açısından oldukça faydalıdır. Kabuklu deniz ürünleri ve beyin böbrek gibi sakatatlar da bol miktarda B12 vitamini içeriyor. Kuzu karaciğeri ve böbrekleri, sığır eti veya dana karaciğerinden daha yüksek oranda B12 içerir. Kuzu karaciğeri bakır, selenyum, A ve B2 vitaminleri açısından da çok besleyicidir. Uskumru ve ton balığı gibi balıklar ise, diğer hayvansal gıdalara göre daha sağlıklı biçimde B12 vitamini ihtiyacını karşılar. B12 vitaminini için bir şey yerken kolesterol faktörünü göz önünde bulundurmak gerekli. Uzmanlar, bahsi geçen besinlerin dengeli ve sınırlı miktarlarda tüketilmesi gerektiğini söylüyor. İstiridye yumuşakça, yağsız bir protein kaynağıdır ve çok yüksek oranlarda B12 vitamini içerir. Özellikle bebek istiridyeler bu anlamda daha fazla tercih edilir. Yapılan araştırmalar istiridyelerin haşlandığı suyun da B12 vitamini bakımından yüksek olduğunu gösteriyor. Sardalyanın çoğunlukla konserve olarak satıldığını görmüş olabilirsiniz ancak taze olarak da satın alabilirsiniz. 150 gram sardalya, günlük B12 vitamini ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşılar. Ayrıca omega-3 bakımından da zengin olan sardalya, iltihabı azaltmak ve kalp sağlığını iyileştirmek gibi birçok faydaya da sahiptir. Soya, badem ve pirinç sütleri hayvansal ürünler kadar olmasa da oranda B12 vitamini içerirler. 1 fincan (240 ml) soya sütü günlük B12 vitami ihtiyacının yüzde 86'sını karşılar. Mükemmel bir protein kaynağı olan yumurta, özellikle B2 ve B12 vitaminleri açısından da zengindir. İki büyük boy yumurta, B12 vitamini için günlük ihtiyacın yüzde 46'sını ve B2 vitamini için de yüzde 39'unu sağlar. Araştırmalar, yumurta sarısının beyazından daha fazla B12 içerdiğini ortaya koyuyor. Bu nedenle sadece beyazları tüketmek yerine yumurtaları bütün halde yemek çok daha faydalı. Sığır eti, harika bir B12 vitamini kaynağıdır. Yaklaşık 190 gramlık bir biftek B12 vitamini için günlük ihtiyacın yüzde 467'sini sağlar.