YUMURTA YERİNE KULLANABİLECEĞİNİZ İKAMELER
Fındık yağları; kaju, fındık ya da fıstık gibi kuru yemişlerin yağları, birçok tarifte yumurta yerine kullanılabiliyor. 3 yemek kaşığı fındık yağı, bir yumurtaya denk gelecek şekilde kullanılabilir.
Keten tohumu, chia, karnıyarık tohumu (psyllium) gibi tohumlar hem lif hem de omega 3 içeriğinden zengindir. Suyla karıştırıldığında yumurta kıvamında jelleşme gösterirler. 3 yemek kaşığı su ve 1 yemek kaşığı öğütülmüş tohum 1 adet yumurtaya karşılık gelir.
Bakliyatların haşlama suları da yumurta yerine kullanılabilir. Bakliyatların haşlama suyuna aquafaba adı verilir. Aquafaba, yumurta akına çok benzer. Dilerseniz çırpıp beze yapabilir, tariflerinizde yumurta yerine kullanabilirsiniz. 1 adet yumurtanın karşılığı 3 yemek kaşığı aquafaba'ya denk geliyor.
Vegan değilseniz ancak kek tariflerinizde yumurta kullanmak istemiyorsanız 1/4 su bardağı yoğurt da 1 adet yumurta yerine geçer.
YUMURTA SARISI YERİNE NE KULLANABİLİRSİNİZ?
Böreklerin kızarması için veya kurabiyelerin üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmadıysa veya vegansanız, bunun yerine biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün. Böylece tarifinizin üzerinde güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
TATLI YA DA KREMALARDA NEDEN YUMURTA BEYAZI KULLANILMAZ?
Yumurta beyazı tatlı ya da kremaların içerisine girdiğinde dokularının bozulmasına neden olur. Aynı zamanda yumurtanın pişme riski var. Bu nedenle bu tarz tariflerde yumurta sarısı kullanmak gerekir.