EVDE KONSERVE NASIL YAPILMALI?
1. Kavanozun içerisine doldurulacak gıda uygun sıcaklığa kadar ısıtılmalı!
Her gıda (hammadde) doğal olarak yapısında belirli miktarlarda mikroorganizmalar barındırır. Bu canlılar gıdayı bozabilir, çürütebilir, tadını, görüntüsünü ve kokusunu bozabilirken, bizleri hasta yaparak ölüme kadar götürebilir. Eğer gıdaları uzun süre saklamak, bozulmasını engellemek istiyorsak, gıdalarda bulunan bu canlıları öldürmemiz gerekiyor. Bu işlemi de gerçekleştirmemizin en basit yolu ısıtmak.
Örneğin, gıdanın merkez noktası (basit olarak kayısının çekirdeğinin bulunduğu bölüm gibi düşünebiliriz) 85 °C sıcaklığa geldiğinde o sıcaklıkta 3 dakika tutmamız yeterli sayıda zararlı canlının yok olması, gıdanın mikrobiyal anlamda temizlenmesine olanak sağlar.
Ancak, her mikroskobik canlı ısı uygulaması ile ölmeyebilir. Isıl işlemlere dayanıklı mikroorganizmaların ev ortamında bilinmesi mümkün değildir. Evde yaptığımız ısıtma (pişirme) uygulamalarında, eğer gıdada doğal olarak bulunan veya sonradan bulaşan söz konusu ısıya dayanıklı mikroorganizmalardan kalması gıda zehirlenmeleri ve hatta ölüm vakalarıyla karşılaşmamıza neden olabilir.
TMMB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu'nun açıklamalarına göre ülkemizde, neredeyse her kesimin emin olarak söylediği “Etrafımda kimsenin konserveden öldüğünü duymadım!” gibi ifadelerin olması, hastanelerde hastalık isimlerinin veya hastalığa neden olan şeyin ne olduğu önemsenmeyip kayıt altına alınmadığı için.
İzmir Şube, "Kimsenin haberinin olmadığı, ancak yılda yüzlerce hatta binlerce insanın 'gıda zehirlenmesi' olarak bildiği ve çoğunlukla evde yapılan konserve gibi gıdalardan kaynaklandığı bir gerçektir." diyor.