Tokat'ta mucize ürünün hasadı başladı! Bir avucu B vitamini depolarını fullüyor, sindirim sisteminin kusursuz çalışmasını sağlıyor

Tokat'ta başlayan hasat sürecinin sonuna gelindi! Alınan mahsülün yerli tohumlardan elde edilmesi çiftçinin de tüketicinin de yüzünü güldürmeyi başardı. Şifa deposu olan besin pek çok kişinin merceği altına girmeyi başardı. İşte besin hakkındaki tüm detaylar...

Tokat'ın Pazar ilçesinde yerli ve milli tohumların ekiminde bir ilk gerçekleşti. Yerli ve milli tohuma 'Taner' ismi verildi. İlçede ilk kez ekilen bu buğday çeşidi hem lezzetiyle hem de verimiyle dikkatleri üzerine toplamayı başardı. Peki, buğdayın faydaları nelerdir? Buğday nasıl kullanılır? Buğday ne işe yarar?

TOKAT'TA BAŞLAYAN HASAT ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ!
Tokat'ın Pazar ilçesinde yerli ve milli tohumların ekiminde önemli bir adım atıldı. İlçede ilk kez ekilen 'Taner' isimli buğday çeşidi, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından sağlanan 'Taner' buğdayının demonstrasyon çalışmaları sonrasında gerçekleştirilen hasat işlemi büyük bir başarıyla tamamlandı.

YERLİ VE MİLLİ TOHUM KULLANILDI
Hasatta konuşan Tarım ve Orman Müdürlüğü Pazar İlçe Müdürü Emre Kapar, “Yerli ve milli buğday tohumlarımızdan olan ‘Taner'in ekiminden dolayı memnunuz. Fenolojik gözlemlerini takip ediyoruz. Bugün de hasat işlemi gerçekleşti. Yerli ve milli tohumlarımızın ekimini ilçemiz tarımında yaygınlaştırmak istiyoruz. İlçemizde ekimi yapılan buğday çeşitleri içerisinde Taner buğday çeşidinde ortalamanın üstünde yüksek verim potansiyeli taşıyor” dedi.

650 KİLOGRAM VERİM ELDE EDİLDİ!
“Bu sayede tarımda dışa bağımlılık kalkacak”
Üretici Seyfi Yatkın ise, “Yerli ve milli olan bu buğday çeşidinin ekiminden çok memnunum. Mevsimsel yağışların az olması ve kurak geçmesine rağmen şükürler olsun verimde büyük bir artış sağladık. Bu Taner çeşidini hububat ekimi yapacak olan Pazarlı üreticilerimiz için de tohumluk olarak kullanılması yönünde vermek istiyorum. İlçemizde bu çeşidin ekiminin yaygınlaşacağını düşünüyorum. Yerli ve milli tohumlarla bu sayede tarımda dışa bağımlılığın azalarak yerli üretim olması gerekiyor” diye konuştu.

Teknik personelin yaptığı biçerdöver kontrolü ile dane kayıplarının önlenmesi sağlanarak gerçekleştirilen hasat işleminde, dekara 650 kilogram verim elde edildi.

BUĞDAY ÇORBASI TARİFİ
Buğday çorbası malzemeleri:
- 1 su bardağı buğday (1 gün önceden ıslatılmış)
- 3-4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- Yarım limonun suyu
- 2,5 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı su
- Tuz
- Nane

BUĞDAY ÇORBASI NASIL YAPILIR?
- Buğday ve su bir tencereye alınarak buğdaylar yumuşayıncaya kadar haşlanır.
- Ayrı bir yerde yoğurt (kıvamını az su ile biraz açın), un, yumurta sarısı, limon suyu ve tuz iyice çırpılır.
- Buğdayın kaynadığı sudan alınarak ılıklaştırılır.
- Karıştırılarak yavaşça çorbaya eklenir. Karıştırmaya devam edilir.
