Türkiye'de kıymeti bilinmiyor: 7 bin yıldır Amerika'da kullanılıyor: Kalsiyumda yumurta ve sütü sollayan tek besin!
Bir fincan (246 gram) pişmiş amaranth tanesi, 116 mg kalsiyum veya günlük ihtiyacın %9'unu sağlar.
Amaranth yaprakları, iyi miktarda A ve C vitaminlerinin yanı sıra, pişmiş porsiyon başına (132 gram) kalsiyum için GD'nin %21'i ile daha da fazlasını içerir.
KALE
Her sabah meyve sıkacağınıza bir bardak kale atarsanız, otomatik olarak 101 mg kalsiyum alırsınız. Uzmanlar kalsiyum emiliminizi optimize etmek için içerisine limon suyu gibi bir miktar C vitamini eklemenizi öneriyor
BROKOLİ
Süt sevmeyenler için brokoli ideal bir kalsiyum tercihi olabilir. Demet başına yaklaşık 300 mg içerir ve bu da büyük bir orandır.
BADEM
Badem, çevredeki en iyi kalsiyum kaynaklarından biridir. Porsiyon başına 378 mg'da, size 30 gram protein de sağlarak vücudunuzu da güçlendirir.
Tüm fındıklar arasında badem, kalsiyum açısından en yüksek olanlar arasındadır. Sadece 28 gram badem veya yaklaşık 23 fındık günlük ihtiyacınızın %6'sını sağlar.
Badem ayrıca sağlıklı yağlar ve proteinin yanı sıra 28 gram başına 3,5 gram lif sağlar. Ayrıca mükemmel bir magnezyum, manganez ve E vitamini kaynağıdır.
RAVENT
Ravent lif, K vitamini, kalsiyum ve diğer vitamin ile mineraller açısından zengindir. Ayrıca bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik edebilen bir lif türü olan prebiyotik lif içerir.
Ispanak gibi, ravent de oksalat bakımından yüksektir, bu nedenle kalsiyumun çoğu emilmez. Aslında, bir çalışma, vücudunuzun raventte bulunan kalsiyumun yalnızca yaklaşık %5'ini emebildiğini buldu.
CHİA TOHUMLARI
Chia tohumları küçük ama çok güçlüler. Sadece yarım bardakta 631 mg kalsiyum barındırırlar. Sade olarak tüketmek istemeyenler için puding yapımında da kullanılabilir.