Uzmanından bağırsakları hızlı çalıştıran pırasa tarifi

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaş veya normalden az olması durumu olarak tanımlanır. Çoğu kişinin yaşadığı ancak zaman zaman bahsetmekten çekindiği bu problem aslında toplumda oldukça yaygın. Beslenmeye özen göstermenin kabızlığa çözüm olduğunu belirten Dr. Fevzi Özgönül, bu problemi yaşayanlar için bağırsakları anında harekete geçiren pırasa salatası tarifi verdi.

“Akdeniz mutfağının önemli yiyecekleri arasında yer alan pırasa, özellikle böbreklerimiz ve sindirim sistemimiz için de son derece faydalı bir gıda” diyen Dr. Fevzi Özgönül, şiddetli kabızlık çekenler için pırasa salatasının çözüm olabileceğini söyledi, pırasanın diğer faydalarından bahsetti.Günümüzde kıymetini bilemediğimiz sebzelerden biri de pırasa. Sağlık kaynağı bu sebze, potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından oldukça zengin bir gıda. Aynı zamanda, bol miktarda A, B1, B2 C ve E vitamini içerir.
Pırasa, bütün bu özelliklerinin yanında hem böbreklerinizin rahat çalışmasına yardımcı olur hem de içeriğinde bulunan taş oluşumunu engelleyici etkin madde sayesinde böbrek taşlarının oluşumunu da önler. Pırasa, safra kesesinin düzenli ve rahat çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Şurubu göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. İştahsızlığı giderir.

- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluğunda faydalıdır.
- Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir.
- Sık sık tüketilecek pırasa yemeği, bağırsak florasını hem düzene sokacak hem de kabızlığı yavaş yavaş ortadan kaldıracaktır. Ancak dikkat! Eğer, kabızlık biyolojik bir sebebe dayanmıyor ise beslenme şeklini değiştirmek gerekir.

Kabızlık sorunu yaşayanlar için pırasa salatası tarifi
Malzemeler
- Pırasanın yeşil sapı
- Sıcak su
- Limon
- Zeytinyağı
- Kaya tuzu
Yapılışı
- Pırasanın yeşil saplarını iyice yıkayıp doğrayın.
- Doğradığınız pırasaları bir kapta bir tutam kaya tuzu ile ovun,
- Üzerine sıcak suyu dökün 5 dakika bekleyin.
- Suyunu süzün, sonra limon sıkıp zeytinyağı ekleyip salata gibi tüketin.