KALP KRİZİ BELİRTİLERİ
Terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi gibi bulguların kalp krizine eşlik edebileceğini aktaran Boztosun, “Çoğu kalp krizi göğüs kafesinin ortasında hissedilen bir ağrıya neden olur. Şikayet genelde birkaç dakika sürer, ani ve yoğun vasıfta hissedilir. Ancak bazen belirtiler yavaş bir şekilde başlar, hafif bir ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Baskı, sıkışma, ağırlık, ağrı gibi belirtilerle ilerleyebilir. Hazımsızlık, göğüste yanma gibi mide rahatsızlığı şikayetleri ile de karışacak şekilde oluşabilir. Bu ağrı kollara, sırta, boyna, çeneye ve mide üzerine doğru yayılım gösterebilir. Halk arasında göğse fil oturmuş, kemerle ya da mengene ile sıkılıyor gibi bir his yaratır” diye konuştu.
Kalp krizi geçiren hastaların yüzde 1’inin bayılma şikayeti ile acil servise getirildiğini bildiren Boztosun, her göğüs ağrısının kalp krizi olmadığını belirtti.
Sürekli devam eden bir ağrının söz konusu olması gerektiğine dikkat çeken Boztosun, “Sadece hareket edildiğinde ya da nefes alındığında yaşanan batma tarzında bir ağrı değildir. Çok kısa süreli bir kaç saniye süren ağrılar genellikle kalp krizi ağrısı olarak değerlendirilmez” açıklamalarını yaptı.
Bazı insanlarda tipik kalp krizi ağrısında görülen bu belirtiler görülmeyebileceğini aktaran Boztosun, sözlerini şöyle sonlandırdı:
Özellikle diyabet hastaları hemen hemen hiç ağrı duymazlar ve sadece nefes darlığı ve soğuk terleme şikayetleri ile kalp krizi geçirebilirler. Yüksek tansiyonu olan, şeker hastalığı olan, kolesterolü yüksek olan, obez, sigara içen, egzersiz yapmayan, ve ailesinde kalp krizi hikayesi olanlarda risk daha yüksektir.