Vegan beslenmeye geçtiğinizde vücudunuzda gerçekleşecek 10 durum

Veganlık hala tartışma yaratan bir beslenme şekli. Yapılan araştırmalar, vegan beslenmenin hem yararları hem de zararları olduğunu ortaya koyuyor. Peki vegan beslenmeye geçersek vücudumuzda neler değişir? İşte bilmeniz gerekenler...

1- DAHA İYİ UYURSUNUZ
Veganlar genel olarak daha lifli yiyecekler ve daha az doymuş yağ yedikleri için rahat bir uyku çekmeleri mümkün. Bitki bazlı bir diyet, serotonin salınımını uyaran ve rahat uyumanıza yardımcı olan karbonhidratları içerir. Uyumadan önce pirinç ve patates gibi nişastalı yiyecekler yemek, daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir.

2- KİLO VEREBİLİRSİNİZ
Yapılan araştırmalar, vegan beslenmenin kilo üzerinde etkisi olduğunu gösterdi.
Bir çalışmada, vegan bir diyet uygulayan yetişkin ve çocuklar daha az protein, kolesterol ve doymuş yağ tüketti. Vegan beslenen çocuklar, çalışma süresi boyunca ortalama olarak 3,1 kg kaybetti.

3- HORMONLARINIZ DEĞİŞEBİLİR
Veganların sıklıkla tükettiği soyanın olumsuz etkileri de olabilir. Et proteini yerine düzenli olarak soya proteini tükettiğiniz zaman, hormon kontrolünüzden ve dengenizden sorumlu olan tiroid bezinizin çalışması aksayabilir.

4- DAHA AZ EKLEM İLTİHABI
Tereyağı, peynir ve hamburger gibi yiyecekler doymuş yağ oranı yüksek olduğu için eklem iltihaplanmasına neden olabilirler. Yeni araştırmalar, bitki temelli bir diyetin, özellikle veganlığın romatoid artrit semptomlarını azaltabileceğini gösterdi.

5- TAT ALGINIZ DEĞİŞEBİLİR
Tuz, yağ ve şeker oranı yüksek olan abur cubur ve hayvansal ürünleri beslenme rutininizden çıkarmanız, damak tadınızı değiştirebilir.
Bitki bazlı bir diyete başladığınızda ve hayvansal ürünleri ve yağları kestiğinizde tat alma duyunuzdaki hassasiyet de değişir.

6- ŞİŞKİNLİK YAŞAYABİLİRSİNİZ
Brüksel lahanası, brokoli ve lahana gibi çok sayıda sebze midenin gazla dolmasına sebep olabilir. Vücudunuz tüm lifleri işleyemediği için şişkinlik yaşayabilirsiniz.
Bu nedenle, sindirim sisteminizin yiyeceklerinizi sağlıklı bir şekilde sindirmesini sağlamak için vegan diyette bol su içmeniz öneriliyor.

7- DAHA TEMİZ BİR CİLT
Yediklerimiz doğrudan cildimizi etkileyebilir. Araştırmalar, bitki bazlı diyetlerin sivilceleri temizleyebileceğini ve genel olarak cildinizin sağlığını iyileştirebileceğini gösteriyor.
Süt alımınızı kısıtlayarak ve doğal antioksidanları daha fazla tüketerek cildinizi iyileştirebilirsiniz.
Çok fazla süt ürünü tüketmek, içlerinde doğal olarak bulunan hormonlar ve steroidler nedeniyle cildinizi olumsuz yönde etkileyebilir.

8- VÜCUT KOKUNUZ DEĞİŞİR
Et yemek vücudunuzun sert kokulu toksinler salmasına neden olur. Sebze ve tahıllar bu kokuyu değiştirebilir.
Lahana ve soğan gibi bazı sebzelerde çok fazla doğal kükürt bulunur. Diyetiniz bunların çoğunu içerdiğinde, teriniz ve nefesiniz ilginç kokmaya başlayabilir.

9- DAHA ENERJİK OLURSUNUZ
Veganlık daha enerjik olmanızı sağlayabilir. Bitki bazlı diyetleri sindirmek daha kolay olduğu için vücut fazla enerji harcamaya gerek duymaz. Sindirim sisteminiz çok çalıştığı zaman uyuşuk ve düşük enerji hissedebilirsiniz.

10- KEMİKLER DAHA ÇABUK KIRILABİLİR
Vegan beslenen kişilerde kalsiyum ve D vitamini seviyeleri daha düşük olabilir.
Oxford tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, vegan beslenme sizi kemik yoğunluğunuzun daha düşük olduğu ve daha kolay kırılabildiği osteoporoz riskiyle karşı karşıya bırakabilir.
Kaynak: Brightside