Ruşeym buğdayın özü. Yoğurt ve süte karıştırılıp tüketilebilir. Ruşeymin içinde çok fazla antioksidan bulunur. Hücreleri yeniler. Peki ruşeymin faydaları ve vücuda etkileri nedir? Ruşeym yüksek oranda lif içerir. 1 yaş altındaki çocukların tüketmesi ise sakıncalıdır. Bir ton buğdaydan ancak bir kilogram Ruşeym, elde edilebiliyor. Buğdayın özünden elde edilen bir toz. Zengin protein ve E vitamini deposu olan buğday özü Ruşeym oldukça faydalı. Peki yararları neler, nelere iyi gelir. İşte yanıtı: Tanenin filizlendiği yer olan Ruşeym, buğday öğütülürken, özel bir işlemle elde ediliyor. Bu mucizevi besin, protein ve E vitamini deposu. Konunun uzmanı, Yrd.Doç. M.Sertaç Özer, Buğdaya kıyasla protein içeriği yaklaşık 2 buçuk kat daha yüksek. Yağ içeriği oldukça yüksek ve bu yağ içeriğinden birlikte yağ asidi dengesi ve E vitamini, tokoferol içeriği son derece yüksek. diye konuştu. Hücre yenilenmesini hızlandırdığını, antioksidan özelliği nedeniyle bu anlamda son derece faydalı olduğunu söyleyen Özer, Bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır, zihinsel gelişime iyi gelecektir, kalp damar hastalıklarında da koruyucu anlamda etkin. dedi ve sözlerine şunları ekledi: Tadı güzel olan Ruşeym, 1 kaşık yoğurt içinde, sütün içinde, kahvaltılık gevrekler yerine farklı şekillerde tüketilebiliyor. Ruşeymi, tüketmemesi gerekenler de var. 1 yaş altındaki çocuklarda, özel beslenme gerektiren, lif tüketmemesi veya sınırlı tüketmesi gereken insanlarda ve çölyak benzeri gulüten tüketemeyecek hasta gruplarında kullanılmaması gerekiyor. -E, A, B1, B6 ve en önemlisi de folik asit bakımında oldukça zengin.-Kan şekerini dengeliyor, bu şekilde ani acıkmaların ve tatlı krizlerinin de önüne geçiyor. Şeker yeme isteğini azaltıyor. Ruşeym özel yöntemlerle elde edilmediği durumlarda içerdiği yağlar nedeniyle 2 gün içerisinde bozulmakta ve una acılık vermektedir. Bu nedenle beyaz ekmek unu üretimi esnasında ayırılır. Ruşeymli ekmek, ruşeymin özel yöntemlerle, buğdaydan ayrıştırmasıyla elde edilen unla yapılıyor. Buğday ürünü olan ruşeym, gluten içerdiği için çölyak hastalarının ve glutene alerjisi olanların tüketmemesi gereken besinler arasında yer alıyor. Sinir sistemi hastalıklarında koruyucu özelliği ve olumlu etkisi vardır.Gözde katarakt oluşumunu geciktirir ve cildi daha sağlıklı hale getirir.Kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılılır. - Karbonhidrat 80 g-Diyet Lif 2 g- Folat 00 mcg- 26 mg demir- Magnezyum 00 mg- Niasin 813 mg- Tiamin 882 mg- Pantotenik asit 257 mg - Fosfor 00 mg- Potasyum 00 mg- Protein 15 g- Selenium 2 mcg- Sodyum 00 mg- Vitamin B6 300 mg- Çinko 29 mg Kan pıhtılaşması, inme ve kalp krizi gibi çeşitli kardiyovasküler sorunlara neden olduğu için tehlikeli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Beslenme uzmanları, ruşeym gibi besleyici gıdaların, dolaşımdaki kan damarlarını genişleterek uygun dolaşımını destekleyebileceğini öne sürmektedir. Ruşeymi diyetinize dahil etmek, stres ve kaygı düzeylerini azaltarak ruh halini düzeltmektedir. Beslenme uzmanları aynı zamanda ruşeymin içerisinde yer alan B6 vitamini bileşenlerinin konsantrasyonunuzu arttırmak için işlev gördüğünü öne sürmektedir. Buğday ruşeymi içeren ürünleri tercih etmek, bu süper yiyeceği günlük beslenmemize dahil etmek için en kolay yöntemdir. Katkı olarak da temin edebileceğiniz ruşeym, kahvaltılık gevrekler gibi taze veya kuru meyvelerle zenginleştirilerek süt veya yoğurt ile beraber besleyici bir ara öğün olarak da tüketilebilir. Aynı şekilde ruşeym çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek lif oranını artırmak için de kullanılabilir.