Gündem10 günde tamamlandı, 3 bin depremzedeye yuva oldu

10 günde tamamlandı, 3 bin depremzedeye yuva oldu

Paylaş
10 günde tamamlandı, 3 bin depremzedeye yuva oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasar gören bölgelerden olan Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bulunan ’Kalyon Konteyner Kent’, 3 bin depremzedeye yuva oldu. / Hülya Çaylak - Posta

Depremin hemen ardından inşaatına başlanan ve 10 günde tamamlanıp 20 Şubat’ta depremzedeleri ağırlamaya başlayan konteyner kent, 52 bin metrekare alana kuruldu. Anaokulundan sosyal giyim ve sosyal gıda marketlerine, kuaförden kütüphaneye, bilim ve teknoloji merkezinden revire ve çamaşırhaneye kadar birçok ihtiyaca cevap veren konteyner kentin maliyeti ise yaklaşık olarak 100 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

KADINLAR İÇİN HAMAM VAR

Her aileye ait bir konteyner olduğunu belirten konteyner kentin proje müdürü Ejder Demir, Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu’nun talimatıyla çalışmalara başladıklarını söyledi. Demir, “483 yerleşim alanı ve 3 bin kişiye hizmet edecek kapasitede bir kent. İçinde 1500 metrekare yemekhane, saatte 1000 ekmek kapasiteli ekmek fırını var. Kadınlara yönelik hamamlar için de konteynerler kuruldu. Burada ana amaç, 10 günde insanları bir yere yerleştirebilmekti. Havalar soğuktu, insanlar zor durumdaydı. Gece gündüz çalışarak, hiçbir maliyete bakmadan yaptık. 3 makineyle yapılacak işi 10 makineyle, 100 kişiyle yapılacak işi 500 kişiyle yaptık. Konteyner kentin enerji ihtiyacı Kalyon Holding tarafından kurulan güneş enerji panelleriyle sağlanıyor” dedi.

Haberin Devamı

10 günde tamamlandı, 3 bin depremzedeye yuva oldu

ÜRETİMİ TEŞVİK EDİYOR

Hasan Kalyoncu Üniversitesi yönetimi de konteyner kentte depremzedelere yönelik birçok proje gerçekleştiriyor. Konuyla ilgili bilgi veren Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, eğitimden sosyal faaliyetlere kadar, üniversite olarak ellerini taşın altına koyduklarını söyledi. Dereli, özellikle çocuklara yönelik birçok proje yaptıklarını belirterek, “En önemli faaliyetlerimizden birisi, Psikoloji bölümünün liderliğinde yapılan psikososyal çadırlarımız. Ayrıca depremzedelerin ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için kooperatifçilik yaklaşımıyla ‘Üreterek İyileşiyorum’ programını başlattık” dedi.

17 FARKLI PROJE DAHA

Program kapsamında mesleki eğitimler verdiklerini belirten Dereli, “Sepet, konserve gibi üretimleri öğretiyoruz ve bunların pazarlanmasıyla ilgili eğitimler veriyoruz. Yine sınava hazırlanan öğrencilerimize destek veriyoruz. Burada 17 ayrı proje yürütüyoruz şu anda. Bunların en önemlilerinden biri, depremzedelere yönelik protez üretim çalışması. Üniversite bünyesinden psikolog, klinik psikolog ve doktorlardan oluşan uzman ekip, ’Umut’ adı verilen Psikolojik Destek Merkezi’nde depremzedelere yardımcı oluyor. Ayrıca İslahiye ve Adıyaman’da da hizmet veriyoruz. Üniversite olarak depremzedelere yardımcı olmak adına her türlü çabayı gösteriyoruz” diye konuştu. 

Haberin Devamı