22 yıldır görülmeyen kuraklık
Dünyayı tehdit eden küresel iklim değişikliğinin de etkisi ile sonbaharı ve kışı yağışsız geçiren Türkiye’de kuraklık tehlikesi büyüyor. Prof. Dr. Yusuf Demir, ilkbaharın da benzer şekilde geçmesi halinde Türkiye’de susuzluk ve tarımsal üretim sıkıntısının artacağını söyledi.
Melih İlhan GÜN/DHA
Küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle Türkiye’de sonbaharda mevsim normallerinin üzerinde olan sıcaklık ve yağışsız geçen günler kuraklığa yol açmıştı. Kış ayları da yağışsız geçince birçok barajda su seviyeleri düşmüştü. 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan ziraatçi Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’de son 22 yılın en kurak ocak ve şubat ayının yaşandığını söyledi.
31 İLDE OLAĞANÜSTÜ
Demir, “İlkbaharda beklenen soğuklar ve yağış olmazsa; yaz aylarında bizi daha önemli kuraklık, su, tarımsal üretim, verim ve kalite sıkıntıları bekliyor” dedi. Yağış oranlarındaki en büyük düşüşün Güneydoğu’da olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Demir, “Bölgedeki yağış oranı geçen yılın, ocak ayına göre yüzde 74 azaldı. 31 kentte ‘olağanüstü kuraklık’ yaşanıyor” dedi.
İSTANBUL’DA RİSK SÜRÜYOR
İstanbul’un ihtiyacını karşılayan barajlarda Dünya Su Günü’nde yapılan ölçümler susuzluk riskinin devam ettiğini gösterdi. Son iki haftadır kentteki yağışlarda meydana gelen artışla doluluk oranı yüzde 35.42’den yüzde 36.89’a çıktı. Geçen yılın aynı döneminde doluluk oranı yüzde 88.2 olarak ölçülmüştü.