Son dakika dünya su günü haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan dünya su günü gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan dünya su günü haber sayfamızda...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bir damla suda yaşamımız, medeniyetimiz, inancımız, kültürümüz, hülasa tarihimiz gizlidir. Milletimizin hiçbir zaman bu nimetten mahrum kalmamasını Allah'tan niyaz ediyorum. Yediden yetmişe herkesi, su seferberliğinde yerini almaya davet ediyorum." dedi.
22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü’nün bu yılki teması ‘Buzulların Korunması’ oldu. Dünyamızda buzullar eridikçe su krizi daha da belirginleşiyor. Dünyadaki tatlı su kaynağının yüzde 70’ini bulunduran buzullardaki erimeye karşı harekete geçilmesi gerekiyor.
TEMA Vakfı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü’nde, orman kayıpları ve eriyen buzulların, gıda ve su güvenliği üzerinde ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), Dünya Su Günü açıklamasında, buzulların hızlı erimesiyle insanların barınma, enerji, gıda, sağlık erişimi ve geçim kaynaklarının da tehlikeye girdiğini belirterek, “Geleceğimiz de erimekte” dedi ve buzullarımızı, suyumuzu koruma, iklim değişikliğine ‘dur’ deme çağrısı yaptı.
Su, canlıların yaşamı için hayati öneme sahip. Hayatımızı idame ettirebilmek için en önemli kaynağımız su. Dünyadaki suların ise yalnızca ve yalnızca %2,5’i tatlı sudur. Bunun da %70’i buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve kullanılamaz durumdadır. Uluslararası Dünya Su Günü, tatlı su kaynaklarının önemine ve değerine dikkat çekmek amacıyla, her yıl 22 Mart’ta dünyaca kutlanıyor.
22 Mart yani dün ‘Dünya Su Günü’ idi. Konu önemli, konu tek bir güne sığdırılamayacak kadar acil. Çünkü Türkiye’de son 22 yılın en kurak kış dönemi yaşandı. Barajlar bomboş. Dolayısıyla bu yaz bizi çok ciddi bir su krizi bekliyor.
Dünyayı tehdit eden küresel iklim değişikliğinin de etkisi ile sonbaharı ve kışı yağışsız geçiren Türkiye’de kuraklık tehlikesi büyüyor. Prof. Dr. Yusuf Demir, ilkbaharın da benzer şekilde geçmesi halinde Türkiye’de susuzluk ve tarımsal üretim sıkıntısının artacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Suyun önemine vurgu yapan Erdoğan, 'Ülkemizin bir damla suyunun boşa akıp gitmesine rıza göstermedik.' dedi.
Topyekun bir yok oluşun içindeyiz hepimiz. Bunun belki de en vurucu işareti sudan geliyor. İçtiğimiz, yıkandığımız, tükettiğimiz, harcadığımız sudan. Düşünün ki son 50 yılda Türkiye’deki sulak alanların yarısı kullanılamaz hale gelmiş.
Avcılar’da, Dünya Su Günü nedeniyle su kaynaklarına dikkat çekilmesi için bir panel düzenlendi. Panelde konuşan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, 'Ne zaman gelir bilmiyoruz. Ama şartlar oluştuğunda müsilaj tekrar gelecek' dedi.
Turkish Airlines EuroLeague’in 31’inci haftasında Anadolu Efes, kendi sahasında İspanya temsilcisi Real Madrid’i 93-90 mağlup etti. Bu sonuçla Anadolu Efes 14’üncü galibiyetini alırken, Real Madrid ise 7’nci mağlubiyetini aldı.
Su tüm canlıların ve ekosistemlerin yaşamı için vazgeçilmez bir parça. İnsan sağlığından, besin zincirine ve enerji üretimine kadar hayatın her alanında suya ihtiyaç duyuyoruz. Fakat günümüzde su kaynaklarındaki azalmalar artık tüm dünyayı etkileyecek bir noktaya gelmiş durumda. Nitekim, Türkiye de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarında dikkat çekici ölçüde düşüşler yaşadı. Henüz kişi başına düşen su miktarı bakımında su fakiri ülke kategorisinde yer almasak da su stresi yaşan ülkelerden biriyiz. Üstelik Türkiye'de her iki kişiden biri Türkiye’nin su sorunu olmadığını düşünüyor!
Atıksu; evler, tarımsal alanlar ve iş yerleri gibi yerlerde kullanıldıktan sonra oluşan sulara deniliyor. Su kirliliğine yol açan en önemli etkenler arasında hızlı nüfus artışı, kentleşme ve sanayideki hızlı gelişme olduğunu belirten uzmanlar, su kirliliğinin tifo, kolera, hepatit gibi bulaşıcı hastalıklarla insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini de söylüyor. Ancak atıksuların uygun tekniklerle arıtılarak yeniden kullanımı mümkün.
Dünya Su Günü, en temel hayat kaynağımız “Su” için dikkatleri çekmek, günden güne çölleşen dünyada tatlı su kaynaklarının korunması için atılacak adımları anlatmak için her yıl 22 Mart’ta kutlanıyor. Bu önemli günde sosyal medyada paylaşmak için anlamlı 22 Mart Dünya Su Günü mesajları ve sözleri de sıklıkla aranan konular arasında yer alıyor…
Hızla artan dünya nüfusu sonucu azalan kaynaklar ve iklim değişikliği nedeniyle yaklaşık 1 milyar kişi içme suyuna, 2.5 milyar kişi de temiz suya hasret. Bu nedenle suyun çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Sadece Türkiye’de yılda 20 milyar metreküp su israf ediliyor. Her 4 kişiden biri suyun boşa akması konusunda duyarsız. Dünya Kaynakları Enstitüsü böyle giderse Türkiye’nin de 2040 yılında su kıtlığı çekecek ülkeler arasında yer alacağına vurgu yapıyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın “iyilik bulaşıcıdır” anlayışı, Ankara’da hayırsever vatandaşların desteğiyle daha da büyüyor. Bir yandan toplumsal dayanışma kampanyaları devam ederken, hayırsever vatandaşlar da Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinde kullanılmak üzere çeşitli bağışlarda bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, sadece 1 yıl içinde salgınla mücadelede kullanılan maske ve cerrahi eldiven gibi atıkların denizleri istila ettiğini belirterek, "Bu hata hepimizin." ifadesini kullandı.
İstanbul'da yağışların mevsim normalleri altına düşmesi barajlardaki su oranını yüzde 20'ye düşürmüştü . İstanbul barajlarında doluluk oranı yağmur ve kar yağışıyla arttı. Ama kuraklık tehlikesi geçti mi? İstanbul'un su durumu nasıl? İstanbul barajlarındaki su yeterli mi? Uzmanlar anlattı…
Yirmi birinci yüzyılın petrolü... Ve artık biz ona her şeyden çok muhtacız. BBiir damlası bile hayata bedel olan su... Oysa dünya; ciddi kuraklık tehlikeleriyle karşı karşıya çünkü iklim krizinin sonuçlarından biri de susuzluk, kuraklık. Türkiye’nin çok önemli bir kısmı da “kurak iklim coğrafyası” olarak sınıflandırılıyor.
Birkaç on yıl içinde su fakiri bir coğrafyada yaşıyor olacağız. O yüzden suyun gerçek değerini onu kaybetmeden anlamalıyız. Bize o değeri en iyi tarif edebilecek kişi ise; Hayri Dağlı. Milliyet'ten Gürkan Akgüneş Hayri Dağlı ile konuştu. İşte o röportaj...