Su, canlıların yaşamı için hayati öneme sahip. Hayatımızı idame ettirebilmek için en önemli kaynağımız su. Dünyadaki suların ise yalnızca ve yalnızca %2,5’i tatlı sudur. Bunun da %70’i buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve kullanılamaz durumdadır. Uluslararası Dünya Su Günü, tatlı su kaynaklarının önemine ve değerine dikkat çekmek amacıyla, her yıl 22 Mart’ta dünyaca kutlanıyor.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SU KALKINMA RAPORU
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Dünya Su Kalkınma Raporu, UN-Water’ın su ilgili en önemli rapordur. Her yıl farklı bir temaya odaklanan rapor, UNWater adına UNESCO tarafından yayınlanıyor ve üretimi UNESCO Dünya Su Değerlendirme Programı tarafından koordine ediliyor. Bu raporlar sayesinde karar vericiler, su politikalarını belirliyor.
DÜNYADA SU YETERLİ DEĞİL!
Araştırmalara göre 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısı 54’e, bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insanların sayısı 3,76 milyara yükselecek. Türkiye’nin de su zengini bir ülke olmadığını göz önünde bulundurursak, maalesef durum iç açıcı değil.
BİZLERE DÜŞEN GÖREVLER
Suyu korumak hayatı korumaktır. Evlerde alacağımız birkaç önlem ve dikkatli kullanımla önemli miktarda su tasarrufu yapabiliriz. Önce mutfaktan başlayalım. Evlerde harcadığımız suyun %10’unu mutfakta kullanıyoruz. Sebze ve meyvelerimizi akan su yerine, su dolu bir kabın içinde yıkamak, sonra bu suyu örneğin çiçeklerimizi sularken kullanmak iyi bir tasarruf yolu. Mümkün olduğunca bulaşık makinesini kullanmaya çalışalım.
Makinemizi tamamen dolduğunda çalıştıralım. Dondurulmuş gıdaları suyun altında çözdürmeye çalışmayalım. Bir gece önceden çözülmeye bırakırsak su kullanımını azaltmış oluruz. Gıdaları haşlarken tencereye yalnızca yeterli miktarda su ekleyip, tencerenin kapağını kapalı tutarsak hem sudan hem de enerjiden tasarruf etmiş oluruz. Mutfak dışında da su tasarrufu için yapabileceğimiz pek çok şey var. Özellikle su kullanımının çoğu banyodadır. Tasarruflu duş başlıkları ve sifon kullanmak tüketiminizi hayli azaltacaktır. Çamaşır makinelerini tam dolduğunda çalıştırırsak, sadece su değil deterjan ve elektrik tasarrufu da yapmış oluruz.