3 yıldır kalbini elinde taşıyor! Uzman isim dikkat çekti: Böyle 2 yıl yaşayan pek olmuyor
Sivas'ta kalp hastası 49 yaşındaki Hasan Koç'a kadavradan kalp bulunamayınca yapay kalp takıldı. 3 yıldır yapay kalbini çantasında taşıyarak yaşayan Koç'un en büyük korkusu kapkaççılar. Konuyla ilgili Posta.com.tr'ye konuşan Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bülent Arman, 'İnsanoğlunun hiçbir zaman böyle yaşama imkanı yoktur. Kalbin normal anatomisinde hiçbir alet yapılamaz' dedi. Bu durumun geçici bir çözüm olduğunu söyleyen Arman, 'Öyle bir sistem ki akü gibi elinde dolaştırıyor' diyerek yapay kalbin risklerinden bahsetti.
Büşra Özbelli / Posta.com.tr Sivas’ta acil kalp nakli olması gereken 49 yaşındaki Hasan Koç'a 5 yıl boyunca kadavradan kalp bulunamadı. 2020 yılında gerçekleştirilen operasyonla yapay kalp takılan Koç, kalbini yanında taşıyor. Konuyla ilgili Posta.com.tr'ye konuşan Kalp Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Arman, 'Yapay kalp dünyada rutin kullanılabilen bir uygulama değil. Hastanın dışarı çıkması bile çok riskli. Kalp cerrahi olarak tasvip ettiğim bir şey değil.' dedi. Yapay kalbin risklerini anlatan Prof. Dr. Arman, en doğru uygulamanın ise canlı bir kalbi hastaya takmak olduğunu söyledi.
DUŞ ALIRKEN BİLE YANINDA
İHA'nın haberine göre yapay kalple geçen yaklaşık 3 yılını anlatan Koç, “En büyük korkum cihazın şarjının bitmesi veya cihazın herhangi bir arızaya geçmesi. Çantamda iki adet batarya var bunlar sürekli şarj halinde 14 ila 16 saat arasında sürekli değişim yapılması gerekiyor. Şu anki süreçte bataryanın bitmiş olması veya dışarda fazla kalırım da batarya biter korkusu çok oluyor. Bu yüzden dışarda da çok fazla kalamıyorum. Bu cihaz üç yıldır benimle birlikte artık hayatımız beraber oldu. Duş alırken duş bandı ile bölgeyi kapatıyorum cihazın da farklı bir duş çantası var ona koyuyorum ve duşumu bu şekilde alıyorum” dedi.
EN BÜYÜK KORKUSU KAPKAÇÇILAR
Koç, "Bu çantayı para çantası zanneden yan kesicilere kaptırma ihtimali var. Kalabalık bir ortamda bu kabloya takılıp çekerler kalbim yerinden çıkar diye korkuyorum." diye konuştu.
KALP CERRAHI PROF. DR. BÜLENT ARMAN: YAPAY KALP GEÇİCİ BİR ÇÖZÜM
Posta.com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Bülent Arman, "Yapay kalp dünyada rutin kullanılabilen bir şey değil. Bazı merkezler yine deneme yapıyor. Türkiye'de zaten yok. Bir çözüm değil. Bir kalp nakli lazım olduğu zaman hastaya, yeni bir kalp bulunamadığında, hastanın da hayatı tehlikede olduğu zaman kalp takılacak hasta 4. derece kalp hastasıysa, daha önce balon pompası diye bir pompa vardı, ortaya bağlıyorduk hastayı. Balon pompasını kalp yerine pompalayak hastayı hayatta tutuyorduk. Şimdi onun yerine yapay kalp çıktı. Rusya'da sonra Amerika'da deneme safhasında yapılmaya başlandı ama kalbin normal anatomisinde hiçbir alet yapılamaz. Ancak geçici olarak yeni bir kalp bulunana kadar idare edilebilir." dedi.
Prof. Dr. Arman, "Yıllar önce ben İngiltere ve Güney Afrika'da kalp cerrahisi yaparken çift kalp nakli yapılmıştı, bu yapay kalpten çok daha iyidir. Doktor bulduğu kalbi hastanın kalbinin yanına takıyor. Yani 2 kalpli oluyor hasta. Yeni takılan kalp bütün görevi üzerine alıyor, hastanın eski kalbi çıkarılmıyordu ama istihrahata sevk ediliyordu. Bu şekilde aylarca, yıllarca bazı hastaları yaşatma imkanı oldu. Sonradan bu metodla kalp bulunamamaya başlandı.
Organ nakli sistemi çok oturmuş değil bu nedenle yapay ne yapabiliriz diye bunu üzerinde duruluyor. Yapay kalp takılsa bile bu geçici. İnsanoğlunun hiçbir zaman böyle yaşama imkanı yoktur. Geçici bir süre derken bu hastanın yapısına bağlı. 3-5 gün de sürebilir, 3-5 ay da sürebilir. Ama yapay kalple 1-2 yıl yaşayan pek olmuyor." ifadelerini kullandı ve Türkiye'de kalp nakli ve yapay kalp uygulamaları hakkında bilgi verdi.
"HASTA HAYATINI KAYBEDER"
Türkiye'de yapay kalp uygulaması da çift kalp uygulaması da yapılmıyor. Yaygın olan kalp nakli uygulaması. Yani eski kalbin çıkarılıp yeni kalbin takılması. Ancak kalp nakli de karacaciğer ya da böbrek nakli gibi çok oturmuş bir metod değil. Yapay kalp metodunda damar sistemine kalbi pompalayacak bağlantılar kuruluyor. Hasta bunu akü gibi elinde dolaştırıyor. Ama bu her zaman için çok riskli. Olumsuz bir durum olması durumunda, hasta hemen hastaneye yetiştirilmezse hayatını kaybeder. Dışarı çıkması bile çok riskli. Kalp cerrahı olarak tasvip ettiğim bir şey değil. Bence doğru olan canlı bir kalbi hastaya takmaktır.