Son dakika yapay kalp haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan yapay kalp gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan yapay kalp haber sayfamızda...
Girişimcilik zirvesi Take Off İstanbul, 11-12 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezinde ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı öncülüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yürütücülüğünde düzenlenen zirve, 2018 yılından bu yana uluslararası yatırımcıları, küresel teknoloji liderlerini ve dünyanın dört bir yanından başarılı girişimleri İstanbul’da buluşturarak geleceğin vizyonunu şekillendiriyor.
Kalp yetersizliğinin çok sayıda insanı etkilediğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Yıldırımtürk, “Kalp yetersizliği sayıları giderek artmakta, Türkiye’de erişkin nüfusta yaklaşık 2,7 milyon kadar kalp yetersizliği hastamız olduğunu biliyoruz, çok yüksek bir sayı. Kalp yetersizliği konusunda Türkiye’nin çok ciddi bir yükü var” dedi.
Kalp yetmezliği nedeniyle Akdeniz Üniversitesi'nde üç yıl önce yapay kalp takılan Mehmet İncedayı'ya, beyin ölümü gerçekleşen 20 yaşındaki kişinin kalbi nakledildi. İncedayı, "Üç yıl sonra kalbim tekrar atmaya başladı. Kalbimin sesini duymayı çok özlemişim" dedi.
Dilek Gürsoy’un Alman Forbes dergisinin kapağında yer alması Türk halkının göğsünü kabarttı. 68 ülkede, 27 dilde basılan Forbes dergisi yer verdiği konularla dünyanın en prestijli dergileri arasında yer alıyor. Peki, Forbes’a kapak olan Dr. Dilek Gürsoy ne iş yapıyor, uzmanlık alanı ne? Dilek Gürsoy kimdir, kaç yaşında ve aslen nereli? İşte detaylar…
Doktorlar, 'hamileliği sonlandırmamız lazım' dedi ama anne, 'Rüyamda gördüm, bu çocuk doğacak, ileride önemli biri olacak' diyerek hayatını riske attı. O çocuk 1968'de dünyaya geldi ve annesinin gördüğü rüya gerçeğe dönüştü.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Depremzede öğrencilerin yurtlarda öncelikli olacağını söyleyen Kasapoğlu "Bu hafta cumhurbaşkanımız ilan etti, depremzede öğrenciler, evi iş yeri hasarlı olan öğrenciler yurtlarımızda öncelikli olarak kalacak. Başvuru sürecinde onlardan başka kıstas istemeyeceğiz. Kredisi olanı bursa çeviriyoruz" ifadelerini kullandı.
Kocaeli'de koronavirüs hastasıyken yapay kalp ve akciğer cihazı ECMO’ya bağlanıp sezaryenle doğum yapan ilk vaka olarak literatüre giren 30 yaşındaki Nida Pelit, akciğerindeki rahatsızlığı sebebiyle hayatını kaybetti.
2022 yılının başında 7 Ocak tarihinde domuzdan insana ilk kalp nakli yapılmış ve gönüllü olan ileri evre kalp hastası olan kişi 2 ay gibi bir süre yaşamış ancak hayatını kaybetmişti. Organ nakillerinde vericinin organını alıcıya naklettiğinizde alıcının vücudu organı reddetmesin diye bağışıklık sistemini baskılayacak birtakım ilaçlar kullanılması gerekiyor. Bu nakil insandan da hayvandan da yapılsa aynı şekilde gerçekleştiriliyor. Peki neden bir kadavradan değil de, bir domuzdan nakil yapılldı? Domuz yerine insana en benzeyen genetik yapıya sahip babun, şempanze gibi hayvanlar tercih edilmedi?
Salgın günlerinde Kovid-19 aşısını geliştirerek insanlık için büyük umut olan Prof. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin, elde ettikleri bu büyük başarı neticesinde dünyaca ünlü Time Dergisi ile başta Alman Der Spiegel olmak üzere Avrupa’daki çok sayıda yayının kapağını süslemişti.Bu kez yine çalışmalarını Almanya’da sürdüren bir başka Türk kapak oldu...
İstanbul’da gece dışarı çıkmak artık eziyet maalesef. Pahalılığıydı, kavgasıydı, hanzosuydu ayrı konu da… Bir de eve dönmek için soyuluyorsun resmen!! Ne olduğunu anlatayım size… Cuma akşamı, uzun zaman sonra eğlenelim diye dışarı çıkmışız, arkadaşlarım beni kulüp kulüp gezdiriyor sağolsun. Gece saat 02.00 suları. Armutlu civarındaki bir bardan çıktık, kapıdaki görevlilerden taksi istedik. Yekten “Taksi yok hanımefendi” deyip eklediler: “Bizim arabalardan biriyle yollayalım sizi...” Tanıdık yer nasılsa dedim, bindim.
Avrupa'nın tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy, dünyaca ünlü Forbes dergisinin Almanya'da 3 Kasım'da yayımlanacak sayısına kapak oldu.
Sivas’ta yaklaşık 3 yıl önce kalp yetmezliği teşhisi konulan ve yaşaması için acil kalp nakli olması gereken 49 yaşındaki Hasan Koç, kadavradan kalp bulunamayınca elinde taşıdığı yapay kalp ile hayata tutundu.
Sivas'ta kalp hastası 49 yaşındaki Hasan Koç'a kadavradan kalp bulunamayınca yapay kalp takıldı. 3 yıldır yapay kalbini çantasında taşıyarak yaşayan Koç'un en büyük korkusu kapkaççılar. Konuyla ilgili Posta.com.tr'ye konuşan Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bülent Arman, 'İnsanoğlunun hiçbir zaman böyle yaşama imkanı yoktur. Kalbin normal anatomisinde hiçbir alet yapılamaz' dedi. Bu durumun geçici bir çözüm olduğunu söyleyen Arman, 'Öyle bir sistem ki akü gibi elinde dolaştırıyor' diyerek yapay kalbin risklerinden bahsetti.
Japonya'da bilim adamları, laboratuvar ortamında oluşturulan kalp kası hücrelerinin tedavi bekleyen kalp yetmezliği hastasına başarılı bir şekilde nakledildiğini duyurdu.
Sancaktepe İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Dahiliye Uzmanı olarak çalışan Dr. Güngör Sitar'ın mesaisine giderken aniden göğsü ağrımaya başladı. Kalp krizi geçirdiğini anlayan tecrübeli hekim, aracıyla ana binanın aciline gitti, ancak birkaç adım attıktan sonra yere yığıldı.
İsviçre’de organ bağışını yasal olarak belirtmeyen kişilerin organları, yeni yasayla bağışlanabilecek. 2024 yılında yürürlüğe girecek yasa dün halkın onayına sunuldu ve yapılan referandumla İsviçre halkı, yüzde 60,2 oyla yasayı kabul etti.
Geçen ekimde Türkiye’de ilk kez COVID nedeniyle entübe edilen hamile bir kadına, yapay kalp akciğer cihazına bağlıyken sezaryenle doğum yaptırıldı. TIP literatürüne giren bu başarılı doğum sonrası iyileşen anne Nida Pelit ile kızı Mihra, kendilerini hayata bağlayan sağlık ekibini hastanede ziyaret etti.
İstanbul'da öksürük şikayetiyle hastaneye giden 14 yaşındaki Duygu Doğan'ın önce koronavirüse yakalandığı sanıldı. Ancak daha sonra gerçek ortaya çıkınca Duygu Doğan 'Acilin de acili' olarak organ nakli için ilk sıraya alındı. 'Hayatım birden değişti' diyen Doğan, kendisine organ bulunmasına sevinmekten çok hala organ nakli bekleyen insanlara üzülüyor. Doğan, 'Yaklaşık 100 gündür dışarı çıkmadım, yıllardır bunu bekleyen hastalar var' dedi.
Karabük’te Tuğçenur İncebacak, aşı olmaktan son anda vazgeçerek gebeliğinin 30'uncu haftasında koronavirüse yakalandı. Bebeği sezeryanla alınan anne İstanbul'da yoğun bakıma alındı. Boğazında solunum cihazı, ve kasığında ECMO olan kadın mektup yazarak hayata bağlandı. 50 günlük yoğun bakımdan zaferle çıkan genç anne 'Hiçbir şey TV'deki gibi değil' diyerek anlattı.
İlk bebeğine 34 haftalık hamileyken koronavirüse yakalanan Hatice Kara, bebeğini acilen sezaryenle dünyaya getirdi. Sancaktepe İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Kara, birkaç gün içinde ağırlaşınca, yapay kalp akciğer cihazı ECMO'ya bağlandı. İki kez kalbi durdu, geçici kalp pili takıldı, büyük bir kanama geçirdi, bu da yetmedi akciğerine pıhtı attı. Ölümden dönen genç anne 36 gün sonra bebeğine sarılabildi.
Akşam Postası yine kapını çalıyor! Erdoğan duyurdu: Afet bölgesi ilan edildi! Vergi, kredi, ödemeler ertelendi... - Tıp öğrencisi Onur, kaçan kurbanlığın peşinden gitmişti: O fotoğraftaki değilmiş. - Tunus’ta gece yarısı darbe: Askerler meclisi kapattı… Daha fazlası için Akşam Postası.
Fransız bilim insanlarının geliştirdiği yapay kalp, nakil bekleyen hastaların umudu oldu. Bu ay ABD’de 39 yaşındaki bir adamın hayatını kurtaran kalp İtalya’da da bir hastaya nakledildi.