3600 ek gösterge ne zaman çıkacak? İşte 3600 ek gösterge ile ilgili beklentiler…
Kamu personelinin 3600 ek gösterge ile ilgili bekleyişi devam ediyor. İlk etapta dört meslek grubu polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerini kapsayacağı açıklanan 3600 ek gösterge için, sendikalar ve konfederasyonlar çalışmalarına devam ediyor. Kamu personelinin beklentisi de 3600 ek göstergenin kapsamının genişletilmesi yönünde. Peki, 3600 ek gösterge ne zaman çıkacak? İşte 3600 ek gösterge ile son gelişmeler…
3600 ek gösterge kamu personelinin gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Sendikalar ve konfederasyonlar yaptıkları açıklamalarla 3600 ek göstergenin verilecek meslek gruplarında kapsamının genişletilmesi için hükümete çağrıda bulunuyor. Son açıklamalar 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle sağlık çalışanları sendikalarından geldi. Peki, 3600 ek gösterge ne zaman çıkacak? İşte 3600 ek gösterge ile ilgili beklentiler…
Sağlık çalışanları sendikaları 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yayımladıkları mesajlarda 3600 ek gösterge ile ilgili taleplerini dile getirdi. İşte o mesajlar…
"3600 EK GÖSTERGE TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARINA VERİLMELİ"
Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, bu yıl da Tıp Bayramına çözüm bekleyen sorunlarla girdiklerini belirterek, "Yeni Türkiye’de sağlıkta dönüşümün mimarları olan sağlık çalışanları, var olan sorunların çözümüne yönelik adımlar atılmasını beklemekte ve 14 Mart’ı gerçek bir bayram havasında yaşamayı arzu etmektedirler" dedi. 3600 ek gösterge Sağlık çalışanlarının beklediği bir diğer konunun 3600 ek gösterge olduğunu belirten Başkan Yıldırım, "3600 ek gösterge bir an önce çıkarılmalıdır. 3600 ek göstergenin tüm sağlık çalışanlarına verilmesi, diğer çalışanlarımız ile ilgili de aynı oranda ek gösterge puanı verilmesi ve konunun bir takvime bağlanarak çözülmesi önemle beklediğimiz bir husustur" dedi.
Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı Gökhan Yünkül, "14 Mart çalışanlarımızın meselelerinin çözüldüğü gün olmalıdır" dedi. Yünkül, "Çalışanlarımızın beklediği bir diğer konu da 3600 ek göstergenin bir an önce çıkarılmasıdır. 3600 ek göstergenin bütün sağlık çalışanlarına verilmesi, diğer çalışanlarımız ile ilgili de aynı oranda ek gösterge puanı verilmesi ve konunun bir takvime bağlanarak çözülmesi gerekmektedir. Sağlık çalışanlarımız 7 gün 24 saat esasına göre fedakârca görev yapmaktadırlar ve bu hizmetlerinin karşılığını maalesef alamamaktadırlar. Sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşırken, hasta memnuniyeti artarken maalesef sağlık çalışanlarımız için bu durum aksi yönde gelişmektedir. İstihdam yetersizliği sebebiyle ağır iş yükü altında ezilen, nöbetlerden kendilerine, ailelerine zaman ayıramayan sağlık çalışanlarının bu mağduriyeti, Dünya Sağlık Örgütü istihdam rakamlarının uygulanmasıyla çözülecektir. 14 Mart’ın sağlık çalışanları için gerçek bir bayram havasında geçmesi için çalışanlarımızın beklentilerini gerçek anlamda karşılayan açıklamalar yapılması, sorunların çözümü için somut adımlar atılması önemli bir noktadır.
"3600 EK GÖSTERGE LÜTUF DEĞİL HAKTIR"
Türk-Sağlık Sen Kars Şube Başkanı Erhan Sarıkaya, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, Sağlık çalışanları mobbing, şiddet, yoğun iş yükü aile ve sosyal hayattan feragat gibi birçok sıkıntıya katlanarak devletinin emrinde milletine hizmet ederken, emeklerinin karşılığı bir nebze de olsa karşılanıyor mu diye sorarsanız buna vereceğimiz cevap ne yazık ki hayırdır. Döner sermayeler sıfırlanmıştır. Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkum edilmişlerdir. Bu durum tüm sağlık çalışanlarının ekonomilerinin büyük zarar görmesine neden olmuştur. Bunun yanı sıra 3600 ek gösterge, ek zam gibi temel ekonomik beklentilerimize de hala bir yanıt verilmiş değildir. Bu beklentilerimiz lütuf değil, bir haktır. Çünkü toplu sözleşmede enflasyon farkının bile gerisinde kalan bir zamma imza atılması kamu çalışanların bütçelerinde çok ciddi yaralar açmıştır. Bunların kapanması ve zararların telafisi için ek zam şarttır. Tüm çalışanların ek göstergeleri hakkaniyetli bir şekilde yükseltilmelidir" şeklinde konuştu.
"3600 EK GÖSTERGE AYNI ORANDA VERİLMELİ"
Sağlık Sen Balıkesir Şube Başkanı Nihat Erzi "Öncelikle döner sermaye sisteminde yaşanan adaletsizlik sağlık çalışanlarının iş motivasyonunu olumsuz etkilemektedir. Aynı görevde çalışan sağlık çalışanlarının farklı oranda döner sermaye ücreti alması önemli bir haksızlıktır. Bu durumu başka hiçbir meslek grubunda göremeyiz. Örneğin eşit durumda olan ancak farklı karakollarda çalışan 2 polis memurunun veya yine aynı şekilde farklı okullardaki 2 öğretmenin farklı ücret aldığını göremeyiz. Ancak unvanları, eğitimi ve hizmet yılı aynı olan sağlık çalışanları farklı hastanelerde çalıştığı için aynı döner sermaye ücreti alamamaktadır. Çalışanlarımız arasında huzursuzluğa sebep olan bu durumun giderilmesi Sağlık-Sen olarak önceliklerimiz arasındadır ve bu adaletsizlik çözülene kadar konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Bunun için öncelikli olarak mevcut döner sermaye sisteminde köklü değişikliklere gidilmelidir. Çalışanlarımızın beklediği bir diğer konu da 3600 ek göstergenin bir an önce çıkarılmasıdır. 3600 ek göstergenin tüm sağlık çalışanlarına verilmesi, diğer çalışanlarımız ile ilgili de aynı oranda ek gösterge puanı verilmesi ve konunun bir takvime bağlanarak çözülmesi gerekmektedir"dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ BEKLENTİLERİ ANKETİ
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, sağlık çalışanlarına yönelik yaptıkları ankete göre çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin artırılması beklentisi olduğunu belirtti. Yaptırılan kamuoyu araştırması sonuçlarına göre en büyük beklentinin çalışma koşullarının iyileştirilerek, ücretlerin artırılması olduğunu kaydeden Bacaksız, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının temel ekonomik beklentileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sabit ücretlerin artırılması ve ek göstergelerin yükseltilmesidir. Bu beklentilere bağlı olarak çalışanların iş yükünün azaltılması ile sağlık ve sosyal hizmetlerde çalışan personel sayısının artırılması talepleri öne çıkmaktadır. Katılımcıların iki temel beklentisi çalışma koşullarının iyileştirilmesi (yüzde 86.7) ve sabit ücretlerin artırılmasıdır (yüzde 86.4). Bunun yanında ek göstergelerin yükseltilmesi talebi de (yüzde 78.2) oldukça güçlü bir şekilde belirginleşmektedir. Sözleşmeli çalışmanın kaldırılması (yüzde 59.7), döner sermaye ve performansın kaldırılması (yüzde 58.5) ve nöbet ücretlerinin artırılması (yüzde 57.4) konularında da oldukça güçlü oranlar kaydedilmiştir. Şiddetle mücadele konusunda beklenti yasal düzenlemelerin caydırıcı hale getirilmesidir. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 91’i toplum nezdinde gereken saygınlığa sahip olmadığı düşüncesindedir. Ayrıca emekçilerin yüzde 92.4’ü saygınlıklarının son 5 yıl içerisinde kötüye gittiğini belirtmişlerdir."
- Bakan Kacır müjdeyi verdi: Ekonomik katma değer sağlayacak
- Börekten çıkanlara inanamayacaksınız! Meşhur markanın adıyla satış yapıyordu, kıyma dışında her şey var!
- GSS prim borçları olanlar dikkat! Yılbaşında affediliyor
- Para değerlendirirken bu rotaya dikkat! Adım adım yatırım rehberi
- Yükselişte altını solladı! Yatırım aracı değil’ diyerek uyardı