Gündem5 TL’lik madeni para çıkıyor mu, ne zaman çıkacak? Demir 5 TL’nin özellikleri neler? Üzerindeki sembollerin anlamı ne?

5 TL’lik madeni para çıkıyor mu, ne zaman çıkacak? Demir 5 TL’nin özellikleri neler? Üzerindeki sembollerin anlamı ne?

Paylaş
5 TL’lik madeni para çıkıyor mu, ne zaman çıkacak? Demir 5 TL’nin özellikleri neler? Üzerindeki sembollerin anlamı ne?

5 TL’lik madeni para ile ilgili söylentiler bir süredir gündemde yer alıyordu. Günümüzde en büyük madeni para 1 TL iken, banknot olarak en küçük paramız ise 5 TL idi. Zaman içinde madeni 5 liraya duyulan ihtiyaç artarken konuya ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre 5 TL değerindeki madeni paralar tedavüle çıkarılıyor. Peki, 5 TL’lik madeni para ne zaman çıkacak? Demir 5 TL’nin özellikleri neler? Üzerindeki sembollerin anlamı ne? İşte yanıtı…

5 TL’lik madeni paralar kısa zaman içinde hayatımıza girecek. Öyle ki, Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğde, 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun uyarınca, Bakanlığa bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce 5 TL değerindeki madeni paraların basıldığı belirtildi. Demir 5 TL’nin özellikleri ve ilk görüntüleri de sosyal medyada hızla yayıldı. İşte 5 TL’lik madeni para hakkında ayrıntılar…

Haberin Devamı

DEMİR 5 TL’NİN ÖZELLİKLERİ NELER? ÜZERİNDEKİ SEMBOLLERİN ANLAMI NE?

5 TL'lik madeni paranın çapı 28,15 mm, kalınlığı 1,70 mm ve ağırlığı 8,25 gr olacak.

Paranın ön yüzünde, dış halkada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılacak. Halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız yer alırken ortada Türkiye Yüzyılı logosu yer alacak. Bunun solunda "5" rakamı, altta "TÜRK LİRASI" yazısı ve yazının altında basım yılı olacak.

Paranın arka yüzünde ise Atatürk rölyefi ve çevrede "TÜRKİYE CUMHURİYETİ" yazısı yer alacak.

5 TL’LİK MADENİ PARA NE ZAMAN ÇIKACAK?

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğde 5 TL değerindeki madeni paraların tebliğin yayımlanmasını müteakip tedavüle çıkarılacağı belirtildi.